Kesihatan

Perjalanan Mabuk ke Pengsan? Inilah Petua untuk Mengatasinya

, Jakarta - Perjalanan ke tempat yang jauh dengan kenderaan mungkin merupakan perkara yang menarik dan menyeronokkan. Walau bagaimanapun, bagi orang yang mengalami penyakit bergerak, ini boleh menjadi penderitaan. Inilah yang dialami oleh pendekar cantik, Via Vallen suatu ketika dahulu. Semasa mengisi acara di Bengkulu, Via dilaporkan jatuh tidak sedarkan diri, kerana tubuhnya belum pulih kerana sakit bergerak.

Apa yang berlaku kepada Via tentunya bukan perkara baru. Sesiapa sahaja, sama ada kanak-kanak, orang dewasa, atau orang tua, boleh mengalami penyakit bergerak. Dari sudut pandang perubatan, penyakit bergerak digambarkan sebagai keadaan pening, mual, dan muntah, ketika melakukan perjalanan dengan menggunakan kenderaan, seperti mobil, bas, kereta api, kapal, atau kapal terbang.

Baca juga: Elakkan melakukan ini supaya anda tidak mabuk

Walaupun tidak berbahaya, penyakit bergerak boleh mengganggu penderita, kerana ia menyebabkan mual dan muntah. Bukan hanya itu, penyakit bergerak juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti pening, wajah pucat, peningkatan pengeluaran air liur, ketidakselesaan perut, kelemahan, keringat sejuk, kehilangan keseimbangan, dan bahkan pingsan, seperti yang dialami oleh Via.

Lalu, bagaimana menyelesaikannya? Sebenarnya ada banyak cara yang boleh dilakukan, sungguh. Salah satunya adalah dengan menggunakan aplikasi sebagai pertolongan cemas. Bila-bila masa dan di mana sahaja, anda boleh berjumpa doktor melalui berbual , dan beli ubat yang diresepkan oleh doktor, secara langsung melalui aplikasi. Mudah, bukan?

Namun, jika anda lebih suka menggunakan cara semula jadi, terdapat juga beberapa petua yang boleh anda cuba, seperti berikut:

1. Rehatkan Mata Anda

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menasihati orang-orang yang mudah tersinggung untuk duduk di kerusi menghadap lurus ke depan ke arah kenderaan bergerak, dan elakkan aktiviti membaca semasa perjalanan. Sekiranya anda merasakan gejala penyakit bergerak mula muncul, cubalah fokus pada cakrawala atau objek yang masih jauh, seperti gunung atau papan tanda jalan.

Baca juga: Ini adalah 5 cara untuk mengelakkan penyakit mabuk laut

Ini akan membantu melegakan simptom mabuk. Juga penting untuk menghadkan aktiviti bermain telefon bimbit, kerana dapat meningkatkan rasa pening dan mual. Oleh itu, bukannya meninjau telefon anda semasa perjalanan anda, cubalah melihat pemandangan yang berbeza semasa perjalanan anda, atau tutup mata anda setiap saat dan kemudian untuk memberi rehat kepada mata anda. Kaedah ini mudah, tetapi cukup kuat untuk menghilangkan loya yang datang.

2. Hirup Udara Segar

Petua pertama yang boleh dilakukan untuk mengatasi penyakit bergerak adalah dengan menghirup udara segar. Sekiranya mungkin untuk membuka tingkap, seperti ketika melakukan perjalanan dengan kereta atau kapal, cubalah membuka tingkap sebentar atau pergi ke geladak atau kawasan terbuka kapal, untuk mendapatkan udara segar. Ini akan membantu melegakan gejala mual yang disebabkan oleh mabuk.

3. Mendengar Muzik

Sambil meletakkan badan dengan santai dan senyaman mungkin, cuba dengar muzik yang lewat fon telinga . Mendengarkan muzik boleh mengalihkan perhatian anda dan mengurangkan simptom mabuk.

Baca juga: 4 Cara Menghilangkan Sakit Bergerak Semasa Pulang

4. Makan Makanan ringan

Makan makanan ringan adalah salah satu cara yang cukup berkesan untuk melegakan loya yang disebabkan oleh mabuk. Pelbagai makanan ringan seperti biskut, wafer, makanan masin, roti, kacang, epal, dan pisang, adalah beberapa makanan ringan yang disyorkan. Elakkan makanan berat, berminyak dan berasid, kerana makanan jenis ini cenderung dicerna dengan perlahan, yang boleh membuat gejala penyakit bergerak menjadi lebih teruk.

5. Halia

Bercakap mengenai makanan yang dapat mengatasi loya dengan segera, halia adalah yang terbaik. Rempah wangi ini bukan sahaja menghangatkan badan, tetapi juga telah lama dikenali sebagai ubat semula jadi untuk mual. Apabila anda merasakan simptom mabuk, cubalah makan sepotong halia, gula-gula halia, atau minum air halia. Dijamin, perut akan terasa panas dan loya akan berkurang!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Mick Sickness.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mick Sickness.