Kesihatan

Rambut Kelabu Muncul di Usia Muda, Apakah Tanda-Tandanya?

, Jakarta - Seiring bertambahnya usia, pemutihan rambut adalah perkara semula jadi. Namun, bagaimana jika uban muncul pada usia muda, seperti pada usia remaja dan 20-an? Adakah normal atau tanda masalah kesihatan dalam badan?

Sebelumnya, harap maklum bahawa di rambut terdapat banyak folikel, yang menghasilkan sel rambut dan pigmen atau warna yang mengandungi melanin. Rambut beruban berlaku apabila folikel rambut kehilangan sel-sel pigmen yang memberikan warna putih pada rambut. Ini boleh berlaku secara semula jadi, seiring bertambahnya usia.

Baca juga: Masih Muda Sudah Kelabu? Inilah penyebabnya

Namun, jika uban muncul pada usia muda, ada beberapa kemungkinan penyebabnya, iaitu:

1. Faktor Genetik

Genetik adalah faktor terbesar yang boleh menyebabkan seseorang beruban pada usia muda. Sekiranya anda mempunyai ibu bapa atau datuk dan nenek yang sudah kelabu sejak kecil, maka anda berpeluang mengalami perkara yang sama.

Sekiranya uban pada usia muda terjadi kerana ini, tidak perlu risau, kerana pada umumnya tidak menunjukkan masalah kesihatan yang serius. Namun, kerana faktor genetik biasanya sukar dielakkan, anda dapat mengatasi uban yang anda alami pada usia muda dengan menggunakan pewarna rambut.

2. Kekurangan vitamin B12

Vitamin B12 mempunyai peranan penting dalam menjaga kesihatan sel darah merah. Perlu diingat bahawa sel darah merah mempunyai tugas untuk membawa oksigen ke seluruh badan, termasuk melanosit di folikel rambut. Itulah sebabnya kekurangan vitamin B12 dapat mempengaruhi bekalan oksigen ke sel-sel ini, yang mengakibatkan pengeluaran melanin berkurang di rambut.

Oleh itu, anda perlu memenuhi keperluan vitamin B12 dengan memakan banyak makanan yang mengandungi vitamin ini. Untuk mengetahui makanan mana yang kaya dengan vitamin B12, anda boleh meminta pakar pemakanan di aplikasi , masa lalu Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Baca juga: Rambut Kelabu tumbuh Lebih Awal, Apa Tanda?

3. Penggunaan Pewarna dan Produk Rambut Kimia

Pelbagai pewarna dan produk rambut berasaskan kimia, termasuk syampu, boleh menyumbang kepada penampilan uban pada usia muda. Sebilangan besar bahan kimia dalam produk rambut ini boleh mempengaruhi pengeluaran melanin, yang akhirnya dapat menghentikannya daripada dihasilkan sebelum waktunya.

Seperti hidrogen peroksida, misalnya, yang terkandung dalam banyak produk pewarna rambut adalah salah satu bahan kimia berbahaya yang boleh merosakkan rambut dan mencetuskan uban pada usia muda. Terutama jika digunakan secara berlebihan.

4. Tekanan Oksidatif

Tekanan oksidatif adalah keadaan apabila jumlah radikal bebas dalam badan melebihi keupayaan badan untuk meneutralkannya. Radikal bebas adalah molekul yang tidak stabil yang dapat merosakkan sel dan menyumbang kepada penuaan dan penyakit.

Apabila mengalami tekanan oksidatif, pelbagai penyakit juga dapat meningkatkan risikonya. Salah satunya ialah vitiligo, yang merupakan penyakit yang mempengaruhi pigmen kulit. Vitiligo juga dapat menyerang akar rambut dan menyebabkan uban rambut, janggut, misai, bulu mata, dan alis.

Baca juga: 5 Cara Berkesan untuk Menghilangkan Rambut Beruban Secara Semulajadi dan Cepat

5. Tabiat Merokok

Sebagai tambahan kepada 4 perkara ini, uban pada usia dini juga boleh terjadi kerana tabiat merokok. Ini kerana pelbagai bahan dalam rokok mempunyai sifat, seperti radikal bebas, yang dapat memicu tekanan oksidatif pada melanosit, sehingga risiko rambut beruban pada usia muda dapat meningkat.

Tidak hanya itu, merokok juga dapat membuat saluran darah menjadi sempit, sehingga aliran darah ke folikel rambut berkurang dan rambut lebih rentan terhadap keguguran rambut. Selain penampilan uban pada usia muda, merokok juga boleh mencetuskan kerosakan pada rambut.

6. Penyakit-penyakit tertentu

Munculnya uban pada usia muda juga dapat disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti penyakit autoimun dan gangguan kelenjar tiroid. Dalam penyakit autoimun, sistem kekebalan tubuh secara salah dapat menyerang melanosit, sehingga menghalang pengeluaran melanin. Sementara itu, dalam gangguan kelenjar tiroid, pengeluaran melanin dapat terganggu oleh aktiviti hormon tiroid yang tidak mencukupi atau berlebihan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Apa yang Menyebabkan Rambut Putih?
Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Akan Kelabu pada usia 20-an? Ini Mungkin Sebabnya.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apa yang harus anda ketahui mengenai rambut putih.