Kesihatan

Cara Yang Betul untuk Menjaga Kebersihan kandang marmut

"Sebaiknya jangan cuai dalam membesarkan guinea pig. Selain memperhatikan makanan dan kesehatan babi guinea, Anda juga harus memastikan menjaga kebersihan kandang marmut. Kandang babi guinea itu sendiri perlu dibersihkan setiap hari dan seminggu sekali untuk mengelakkan terdedah kepada jangkitan bakteria pada babi guinea. "

, Jakarta - Memelihara binatang peliharaan tidak hanya memperhatikan kasih sayang, bermain, dan memberi makanan yang tepat. Salah satu perkara yang tidak boleh dilepaskan adalah menjaga kebersihan kandang haiwan kesayangan. Termasuk ketika membesarkan khinzir.

Kami mengesyorkan agar anda melakukan pembersihan dan penyelenggaraan kandang marmot secara berkala. Ini dilakukan untuk mengelakkan guinea pig dari pelbagai masalah kesihatan yang boleh terjadi akibat sangkar yang kotor. Salah satunya adalah masalah pernafasan. Oleh itu, agar anda dapat menjaga kebersihan kandang marmot dengan betul, anda harus mengetahui petua dalam artikel ini!

Baca juga: Penanaman babi guinea, ini adalah kaedah berkesan yang boleh dicuba

Petua untuk Menjaga Kandang Babi Guinea Bersih

Sudah tentu, ada beberapa rawatan yang boleh anda lakukan untuk menjaga kebersihan kandang guinea. Kami mengesyorkan melakukan penyelenggaraan harian dan pembersihan dalam seminggu sekali.

Membersihkan kandang guinea sangat diperlukan setiap hari untuk mengelakkan terdedah kepada bakteria dari tinja dan air kencing guinea pig. Untuk penyelenggaraan harian, anda boleh membersihkan najis dan air kencing yang terdapat di dalam sangkar.

Bukan itu sahaja, anda juga perlu membersihkan penjuru kandang guinea dan tempat percutian guinea pig setiap hari. Setelah membersihkan, jangan lupa tambahkan tikar kayu baru yang diperlukan untuk memastikan sangkar marmut tetap kering. Jangan lupa mencuci tangan sebelum dan selepas membersihkan kotoran.

Anda juga perlu memeriksa di mana babi guinea anda makan dan minum setiap hari. Elakkan kebocoran di air minum atau tempat makan kerana ini boleh menyebabkan kandang marmut menjadi lembap. Keadaan ini yang tidak dapat ditangani dengan segera juga boleh mencetuskan bakteria dan kuman di kandang marmot.

Anda juga perlu melakukan penyelenggaraan sangkar dalam seminggu sekali. Biasanya, dalam rawatan ini, anda boleh mengganti kandang marmut dengan bersih dan mencuci semua peralatan makan, minum, dan permainan hamster.

Baca juga: Lakukan Petua Ini untuk Membesarkan Babi Guinea

Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk membersihkan kandang guinea pig secara mendalam:

  1. Sebaiknya pindahkan guinea pig anda ke kandang atau tempat selamat yang lain. Pastikan tempat sementara untuk guinea pig hampir seperti kandang asli, ya.
  2. Keluarkan dan buang semua tikar sangkar, sisa makanan, kotoran, dan air di dalam sangkar babi guinea.
  3. Setelah sangkar kosong, mulailah menyemburkan sangkar dengan air yang mengalir dan sabun yang selamat untuk haiwan kesayangan. Setelah sangkar dibersihkan, keringkan sangkar dan elakkan keadaan lembap. Sementara menunggu sangkar kering, cuci makanan, minum, dan bermain peralatan hamster di dalam sangkar menggunakan air dan sabun. Kemudian, keringkan.
  4. Setelah sangkar dan peralatan marmot kering, letakkan tempat tidur untuk kandang marmut. Yang paling asas anda boleh meletakkan kertas atau surat khabar yang tidak digunakan. Kemudian, letakkan pangkal sangkar seperti serat kayu. Selepas itu, anda boleh menyediakan pangkalan sangkar yang terbuat dari kain sehingga babi guinea menjadi lebih selesa.
  5. Pastikan anda mengisi semula makanan baru dan air bersih untuk guinea pig di kandang.
  6. Jangan lupa memasukkan semua peralatan ke dalam sangkar. Bermula dari tempat makan, minum, untuk bermain peralatan yang biasa digunakan oleh guinea pig kegemaran anda.

Baca juga: Ini adalah kandang terbaik untuk babi guinea

Itulah beberapa cara yang betul yang boleh anda lakukan untuk menjaga kebersihan kandang guinea anda. Kandang marmut yang bersih pastinya dapat mengelakkan mutiara kesayangan anda dari pelbagai masalah kesihatan, seperti masalah pernafasan dan juga jangkitan bakteria.

Jangan ragu untuk menggunakannya dengan segera dan tanyakan kepada doktor haiwan secara langsung apabila anda melihat tanda-tanda atau gejala masalah kesihatan pada guinea pig haiwan kesayangan anda. Ayuh, muat turun sekarang juga untuk rawatan pertama masalah kesihatan yang dialami oleh babi guinea.

Rujukan:
Menyenangkan. Diakses pada tahun 2021. Cara Membersihkan Kandang Babi Guinea.
Kesihatan Haiwan Oxbow. Diakses pada tahun 2021. Cara Membersihkan Sangkar Babi Guinea.