Kesihatan

Stoking Mampatan semasa Kehamilan, Apa Faedahnya?

, Jakarta - Kehamilan menyebabkan pelbagai perubahan pada tubuh ibu. Perubahan ini bertujuan untuk menyiapkan tubuh untuk melahirkan anak dan menyokong pertumbuhan anak. Walaupun begitu, perubahan yang anda alami boleh memberi kesan yang cukup besar dan membuat anda tidak selesa. Tidak hairanlah jika ibu mungkin mengadu beberapa perkara semasa mengandung.

Apabila usia kehamilan meningkat, perut ibu akan bertambah besar dan berat badan akan meningkat. Ini boleh membuatkan ibu mudah letih, kaki terasa sakit atau sakit, hingga kaki bengkak. Kaki yang bengkak pastinya dapat mengelakkan ibu daripada melakukan aktiviti harian. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah kaki bengkak, salah satunya menggunakan stoking mampatan.

Baca juga: 5 Perkara Ini Menunjukkan Tanda Kehamilan yang Sihat

Kelebihan Menggunakan Stoking Mampatan Semasa Kehamilan

Stoking mampatan adalah sejenis stoking terapeutik yang ketat. Seperti namanya, stoking ini direka untuk memberikan kesan mampatan atau menekan kaki sehingga peredaran darah menjadi lancar. Oleh itu, objek ini sangat berkesan untuk mengurangkan pembekuan darah di satu kawasan (misalnya pada kaki) yang sering dialami oleh wanita hamil. Berikut adalah pelbagai faedah menggunakan stoking mampatan untuk wanita hamil:

1. Meningkatkan Peredaran Darah

Rahim yang tumbuh boleh memberi beban pada kaki yang boleh menyebabkan aliran darah terganggu ke kaki dan kaki. Perubahan hormon semasa kehamilan juga dapat meningkatkan risiko pembekuan darah. Memakai stoking mampatan adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan peredaran darah dan mencegah masalah ini.

2. Mengurangkan Bengkak

Tubuh wanita hamil menghasilkan lebih banyak darah dan cecair untuk menyokong janin yang sedang membesar. Cecair yang meningkat dalam badan ini kadang-kadang boleh menyebabkan pembengkakan kaki dan kaki. Menggunakan stoking mampatan dapat mengelakkan bengkak kaki, terutama jika anda diminta untuk berdiri sepanjang hari.

Baca juga: Mengapa wanita hamil kerap membuang air kecil?

3. Mencegah Vena Varikos

Vena varikos dicirikan oleh penampilan urat keunguan atau kebiruan di kaki. Sekiranya anda menemui tanda-tanda ini semasa mengandung, anda tidak boleh mengabaikannya kerana vena varikos boleh menyebabkan kesakitan. Vena ini muncul di kaki apabila injap urat tidak berfungsi dengan baik. Memakai stoking mampatan dapat membantu meningkatkan peredaran darah, yang dapat membantu mengurangkan atau mengurangkan gejala kehamilan yang menyakitkan ini.

4. Melegakan Sakit Kaki dan Kaki

Semasa kehamilan berlangsung, ibu sering merasa sakit pada kaki dan kaki. Ini berlaku kerana berat badan tambahan yang dibawa oleh badan dan juga kerana aliran darah tersekat. Memakai stoking mampatan dapat membantu menghilangkan rasa sakit dengan meningkatkan peredaran darah.

Bilakah Wanita Hamil Menggunakan Stoking Mampatan?

Stoking mampatan ini sebenarnya bagus untuk digunakan sejak trimester pertama kehamilan. Walau bagaimanapun, stoking mampatan biasanya diperlukan mulai bulan keempat, di mana tanda-tanda bengkak di pergelangan kaki dan kawasan kaki mulai muncul, sensasi menarik muncul di kawasan betis dan wanita hamil mulai merasa sering letih. Tujuan utama penggunaan stoking mampatan adalah untuk mencegah perkembangan vena varikos yang boleh menyakitkan dan untuk mengelakkan masalah kesihatan yang lain.

Baca juga: Bagaimana Mengecilkan Perut Buncit Selepas Bersalin Secara Berkesan?

Walau bagaimanapun, sebelum anda memutuskan untuk menggunakan stoking mampatan untuk merawat masalah kaki semasa kehamilan, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui stoking mampatan terbaik yang sesuai dengan keadaan atau keperluan anda. Anda boleh bertanya perkara ini dengan pakar obstetrik melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, ibu boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video.

Rujukan:
Motif Perubatan. Diakses pada tahun 2020. Stoking dan Kehamilan Mampatan Bersalin.
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2020. Sekiranya Anda Memakai Stoking Mampatan Semasa Hamil?