Kesihatan

Cara menjaga kenari supaya suaranya merdu

"Mendengar kicauan manis dari kenari sangat menyenangkan dan santai. Walau bagaimanapun, untuk melatih kenari untuk mempunyai suara merdu tidak hanya datang. Ada beberapa petua penjagaan khas yang boleh dilakukan agar kenari itu dapat bersuara manis ketika dia dewasa. "

, Jakarta - Canary adalah haiwan peliharaan yang sempurna bagi anda yang suka mendengar burung berkicau setiap hari di rumah. Selain itu, kenari juga suka tinggal bersama orang lain dan ia mempunyai warna yang indah yang tidak akan membuat anda sebagai pemilik merasa bosan.

Setiap kenari adalah istimewa dan mempunyai keperibadiannya yang tersendiri. Ini bermaksud bahawa tidak ada dua kenari yang akan menyanyikan lagu yang sama kepada pendengarnya. Sekiranya kenari anda tidak menyanyi terlalu banyak dan anda ingin membantunya menyanyi dengan lebih baik, ada beberapa langkah yang perlu dijaga. Inilah ulasannya!

Baca juga: Ketahui Petua Merawat Merpati

Mula Melatih Kenari untuk Menyanyi dari Zaman Muda

Kenari mula belajar menyanyi ketika mereka masih muda, dan ingatan mereka yang luas bermakna mereka dapat mengingat nada dan gaya nyanyian yang berbeza, walaupun terpisah dari ibu bapa mereka pada usia yang sangat awal. Sekiranya anda mencari kenari yang boleh bertanding dalam pertandingan, sangat penting untuk melatihnya dari usia muda. Untuk ini, anda mesti mempunyai kenari guru, atau menggunakan rakaman lagu mereka yang dapat dimainkan setiap hari.

Anda juga harus memahami bahawa anda tidak akan dapat mengubah nyanyian kenari sepenuhnya, tetapi anda boleh memperbaikinya sedikit dan menjadikannya lebih kuat. Asas atau gaya nyanyian sudah tertanam di benak burung pada saat ia dewasa, dan pada usia ini mustahil untuk melatihnya kembali.

Baca juga: 3 Fakta Menarik mengenai finch

Fakta: Canary Gembira Bernyanyi Lebih Manis

Penting untuk selalu diingat bahawa burung memerlukan perhatian dan perhatian khusus. Setiap masa, anda harus dapat mengenali jika mereka sakit, mempunyai banyak air bersih dan makanan, sama ada mereka boleh bergerak dengan bebas, dan banyak lagi.

Kesihatan burung kenari juga akan mempunyai pengaruh langsung pada kemampuan menyanyi, kesihatan dan jangka hayat mereka. Penjagaan asas untuk walnut harus merangkumi perkara-perkara seperti:

 • Sangkar bersaiz sederhana.
 • Dispenser makanan dan air.
 • Pengambilan tulang atau kalsium sotong.
 • Makanan atau makanan ringan bertenaga tinggi.
 • Buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Meliputi sangkarnya pada waktu malam.
 • Hormati waktu cuti.

Juga penting untuk mengetahui bahawa kenari lelaki biasanya penyanyi yang lebih baik. Tetapi dia akan mudah terganggu jika ditemani oleh wanita. Jadi ini akan mengurangkan masa untuk menyanyi. Kenari adalah burung yang suka hidup sendiri, tetapi mereka boleh menjadi sangat tertekan atau tertekan jika anda tidak memberi perhatian yang cukup.

Anda juga boleh meminta doktor haiwan di mengenai penjagaan yang betul untuk kenari. Doktor haiwan juga boleh dihubungi kapan saja dan di mana sahaja supaya anda tidak perlu risau jika ada masalah dengan haiwan kesayangan anda.

Baca juga: Kenali 6 Penyakit Burung yang mudah dijangkiti

Petua Meningkatkan Nyanyian Canary

Setelah kenari mula menyanyi, anda perlu menjaga keadaannya dan merangsang dengan betul. Salah satu contohnya ialah memainkan lagu kenari lain setiap hari. Terdapat juga beberapa perkara yang disyorkan seperti:

 • Memperkenalkan buah dan sayur tambahan untuk diet walnut adalah perkara yang baik. Sekiranya anda memberikannya sebagai hadiah setelah lagu yang indah, anda akan memperkuat tabiat ini secara positif. Jelas sekali, menyediakan makanan yang sihat kepada kenari akan sangat penting untuk menjadikannya lebih baik.
 • Pastikan kenari segar pada musim panas dengan meletakkan kolam kecil untuk digunakan atau dengan menyemburkannya dengan sedikit air. Sekiranya anda memilih semburan, anda boleh mencampurkan air dengan sedikit cuka sari apel, yang akan meningkatkan mantel dan membantu menjaga kesihatannya.
 • Saiz kandang menimbulkan sesuatu yang bertentangan. Sekiranya ia sangat besar, burung biasanya akan lebih terhibur dengan terbang dan melompat, dan sebagai hasilnya ia akan menyanyi kurang. Sebaliknya, jika sangkarnya terlalu kecil, ia akan merasa tertindas dan cemas. Dianjurkan untuk menggunakan sangkar bersaiz sederhana dengan bertengger, sehingga kenari dapat berolahraga pada waktu-waktu tertentu dalam sehari.
 • Letakkan kandang di tempat yang tenang dan damai. Lokasi bebas angin yang memiliki sedikit cahaya matahari alami akan menjadi lokasi yang sempurna untuk mengembangkan kualiti yang diinginkan ini.

Sekiranya anda ingin meningkatkan nyanyian kenari, ini bermakna memastikan haiwan kesayangan anda mempunyai banyak tenaga melalui rehat, senaman dan pemakanan yang betul. Ini akan menjadikan suaranya lebih kuat, dan kenari akan lebih ceria sehingga dia akan lebih kerap menyanyi.

Rujukan:
Jam Tangan AFA. Diperoleh pada tahun 2021. Kegembiraan Memiliki Canary.
Kebijaksanaan Haiwan. Diakses pada tahun 2021. Cara Meningkatkan Nyanyian Canary anda.
Syarikat Lafeber. Diperoleh pada tahun 2021. Lagu Canary.