Kesihatan

Kenali Pyromania yang Termasuk dalam Impulse Control Disorder

, Jakarta - Ada beberapa orang yang suka melihat cahaya yang dipancarkan dari kebakaran, misalnya ketika mereka melihat bunga api, dan lain-lain. Namun, apabila minat atau tarikan terhadap kebakaran tidak normal, keadaan ini disebut pyromania. Ayuh, kenali pyromania di bawah.

Pyromania adalah gangguan patologi yang jarang berlaku, di mana penghidapnya suka menyalakan api dengan sengaja dan berulang kali. Orang dengan pyromania terpesona dengan api dan peralatan api yang lain. Mereka mungkin mengalami kepuasan atau kelegaan dari ketegangan dalaman atau kegelisahan setelah api menyala.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak kesalahpahaman mengenai pyromania yang sering tersebar di masyarakat. Salah satunya ialah orang yang mengalami pyromania cenderung menjadi pembakar atau orang yang memulakan kebakaran. Walau bagaimanapun, tidak ada penyelidikan yang menyokong ini. Sebenarnya, pyromania adalah keadaan mental, sementara pembakaran adalah perbuatan jenayah.

Baca juga: 3 Gangguan Keperibadian Berdasarkan Kelakuan Pelik

Apa itu Pyromania?

Pyromania ditakrifkan dalam Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5) sebagai gangguan kawalan impuls, yang merupakan keadaan ketika seseorang tidak dapat menahan desakan yang merosakkan. Jenis gangguan kawalan impuls lain adalah perjudian patologi dan kleptomania.

Seseorang boleh dikatakan mengalami pyromania jika dia sengaja menyalakan api lebih dari sekali, mempunyai minat yang kuat terhadap api dan peralatannya, merasa senang melihat api, dan menggunakan api sebagai cara untuk menghilangkan tekanan.

Baca juga: Hubungan antara ketagihan membeli-belah dan gangguan keperibadian sempadan

Punca Pyromania

Walaupun penyebab sebenarnya masih belum diketahui, pyromania sering dikaitkan dengan keadaan psikiatri lain, seperti gangguan mental mood atau gangguan penggunaan bahan. Oleh kerana gangguan ini jarang berlaku, tidak banyak kajian yang meneliti penyebab di sebalik pyromania.

Beberapa kajian menyamakan piromania dan gangguan kawalan impuls yang lain dengan ketagihan tingkah laku, sementara yang lain menunjukkan bahawa mungkin ada kaitan genetik dengan keadaan tersebut.

Gejala Pyromania

Orang dengan pyromania boleh memulakan kebakaran setiap 6 minggu. Gejala ini mula-mula muncul pada masa baligh dan berterusan hingga dewasa. Gejala pyromania lain termasuk:

  • Merasakan dorongan yang tidak terkawal untuk memulakan kebakaran.

  • Mempunyai pertalian kuat dengan api dan peralatannya.

  • Rasa senang atau lega ketika menyalakan atau melihat api.

  • Merasa ketegangan atau kegembiraan ketika anda melihat api.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa seseorang yang mengalami pyromania dapat meringankan tekanan setelah menyalakan api, tetapi mereka juga dapat merasa bersalah atau bermasalah selepas itu, terutama jika mereka berusaha untuk menahan dorongan selama mungkin.

Seseorang yang mengalami pyromania juga boleh tergila-gila dengan api sehingga dia mencari cara untuk dapat menyalurkan kesenangannya, bahkan untuk menjadi ahli bomba. Walau bagaimanapun, ingat bahawa memulakan api itu sendiri tidak semestinya menunjukkan pyromania.

Cara Mengatasi Pyromania

Memandangkan risiko kecederaan, kematian, kerosakan harta benda dan penahanan yang tinggi, pyromania harus ditangani dengan segera.

Di antara banyak jenis terapi, terapi tingkah laku kognitif dipercayai dapat merawat piromania dengan berkesan. Penderita dapat belajar untuk memperhatikan perasaan ketegangan yang semakin meningkat, mengetahui apa yang menyebabkan dorongan untuk menyalakan api, memahami kesannya, dan mencari cara lain untuk melepaskan perasaan tersebut.

Orang yang mengalami pyromania juga boleh mendapat manfaat daripada mengambil pelajaran keselamatan kebakaran dan bersosial dengan orang yang mengalami luka bakar akibat kebakaran. Kaunseling keluarga juga dapat membantu keluarga penderita untuk lebih memahami gangguan yang dialami oleh penderita dan belajar bagaimana menjaga persekitaran rumah yang selamat.

Baca juga: Mercun Tahun Baru Boleh Mencetuskan Sakit Jantung, Inilah Faktanya

Sekiranya anda masih ingin tahu dan ingin bertanya lebih lanjut mengenai pyromania, gunakan saja aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor untuk bertanya mengenai kesihatan pada bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Pyromania adalah Keadaan Diagnostik? Apa Kata Penyelidikan.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada 2020. Pyromania.