Kesihatan

Inilah kelebihan air kelapa untuk wanita hamil

, Jakarta - Siapa yang tidak suka air kelapa? Kelapa adalah buah yang mudah dijumpai di Indonesia. Buah ini mempunyai banyak faedah kerana dari daging, air ke kulit dapat digunakan. Air termasuk dalam jenis minuman isotonik yang manis dan menyegarkan. Air kelapa dapat mengisi semula cairan yang hilang dan menambah tenaga.

Air kelapa juga sering disarankan untuk dimakan oleh ibu hamil. Cecair ini sangat selamat untuk diminum oleh ibu hamil selagi berada dalam had normal. Nah, inilah kelebihan air kelapa yang mesti diketahui oleh ibu hamil.

Baca juga: Mengapa Air Kelapa Digunakan sebagai Ubat Keracunan Makanan?

Khasiat Air Kelapa untuk Wanita Hamil

Air kelapa kaya dengan mineral dan nutrien lain yang sangat bermanfaat untuk kesihatan ibu hamil dan perkembangan janin ketika dilahirkan. Berikut adalah pelbagai faedah kesihatan yang dapat diperoleh dari air kelapa:

1. Mengganti Elektrolit Yang Hilang Kerana Sakit Pagi

Hampir semua pengalaman wanita hamil sakit pagi atau sakit pagi dan muntah pada trimester pertama kehamilan. Apabila wanita hamil mengalami muntah, elektrolit dalam badan dapat dikurangkan. Ini boleh menjadikan ibu lemah dan kekurangan tenaga sepanjang hari. Nah, air kelapa adalah minuman isotonik semula jadi yang dapat menggantikan elektrolit yang hilang akibat muntah. Sebilangan elektrolit yang terdapat dalam air kelapa misalnya kalium, natrium, dan magnesium.

2. Mengurangkan Refluks Asid

Tidak hanya muntah, wanita hamil juga cenderung mengalami refluks asid semasa kehamilan. Refluks asid boleh disebabkan oleh hormon progesteron, yang melonggarkan injap perut atau bayi yang sedang membesar. Semua ini boleh mencetuskan jus gastrik untuk naik ke kerongkongan dan menyebabkan rasa tidak selesa dan asam. Minum air kelapa dianggap dapat mencegah atau mengurangkan gejala refluks asid yang dialami oleh wanita hamil.

Baca juga: 7 Faedah Mengonsumsi Daging Kelapa untuk Berbuka Puasa

3. Menyokong Pertumbuhan Janin

Ibu mesti sering mendengar betapa pentingnya vitamin dan mineral untuk perkembangan bayi. Itulah sebabnya, pakar obstetrik memerlukan wanita hamil untuk mengambil vitamin pranatal. Memberi vitamin juga boleh digabungkan dengan air kelapa untuk memaksimumkan perkembangan janin. Air kelapa mengandungi magnesium. Kehamilan dikaitkan dengan peningkatan berat badan kelahiran dan penurunan risiko preeklamsia.

4. Mengawal Tekanan Darah

Bagi wanita hamil yang berisiko mengalami tekanan darah tinggi, air kelapa boleh menjadi pilihan yang bijak kerana kandungan kaliumnya. Nutrien ini dikenal sebagai penyumbang untuk mengatur aliran darah dan tekanan darah. Melancarkan dari garis kesihatan, satu kajian mendapati bahawa minum air kelapa selama dua minggu mengurangkan tekanan darah sistolik pada 71 peratus peserta.

Baca juga: Mitos & Fakta Air Kelapa untuk Wanita Hamil

Namun, perlu diingat bahawa air kelapa tidak boleh digunakan sebagai pengganti rawatan tekanan darah tinggi atau preeklampsia. Bercakap dengan doktor anda mengenai pilihan rawatan terbaik untuk keadaan ini. Kini, ibu boleh membincangkan keluhan yang dialami ibu semasa mengandung dengan pakar sakit puan , kamu tahu! Aplikasi ini membolehkan ibu menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja mereka memerlukan melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video.

Rujukan:
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2020. 12 Manfaat Kemungkinan Meminum Air Kelapa Semasa Kehamilan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 8 Faedah Meminum Air Kelapa Semasa Kehamilan.