Kesihatan

3 Jenis Pemeriksaan untuk Diagnosis ARI

, Jakarta - Dari sekian banyak penyakit yang boleh menyerang sistem pernafasan, jangkitan pernafasan akut (ARI), adalah salah satu keadaan yang perlu diperhatikan. Sebabnya, ARI sangat mudah disebarkan dan dialami oleh semua orang, terutamanya kanak-kanak dan orang tua.

Apabila ARI menyerang seseorang, maka dia akan mengalami radang saluran pernafasan, dari hidung ke paru-paru.

Dalam banyak kes ARI, umumnya disebabkan oleh virus. Penyakit ini sebenarnya boleh sembuh dengan sendirinya tanpa penggunaan antibiotik. Walau bagaimanapun, penghidap masih harus mengetahui penyakit ini.

Baca juga: Mengapa Kanak-kanak rentan terhadap ARI?

Sekarang, mengenai ARI ini, apakah jenis pemeriksaan yang ada untuk mendiagnosis penyakit ini yang menyerang saluran pernafasan?

Mempunyai Banyak Gejala

Sebelum menjawab soalan di atas, ada baiknya anda mengetahui simptom penyakit ini. Baiklah, berjumpa doktor sekiranya anda atau ahli keluarga mengalami gejala ARI di bawah.

 • Kesesakan hidung dan hidung berair.

 • Bersin.

 • Demam ringan.

 • Batuk kering tanpa kahak.

 • Sakit tekak.

 • Sakit kepala ringan.

 • Sakit otot.

 • Perubahan warna kebiruan pada kulit kerana kekurangan oksigen.

 • Gejala sinusitis termasuk sakit muka, hidung berair, dan demam.

 • Nafas cepat atau sukar bernafas.

Virus dan Bakteria adalah penyebabnya

Selain virus, kadang-kadang ARI juga boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria. Hati-hati, ARI yang disebabkan oleh bakteria biasanya boleh menyebabkan gejala yang lebih teruk, sehingga memerlukan antibiotik untuk mengatasinya.

Penularan virus atau bakteria ini dapat dilakukan melalui kontak langsung dengan penderita, seperti melalui percikan air liur. Virus atau bakteria ini dapat merebak melalui udara, dan memasuki hidung atau mulut orang lain. Bukan hanya itu, penyebaran ARI juga dapat dilakukan melalui sentuhan dengan benda-benda yang tercemar, bahkan berjabat tangan dengan penghidapnya.

Nah, berikut adalah beberapa mikroorganisma yang menyebabkan ARI.

 • Adenovirus, yang boleh menyebabkan selesema, bronkitis, dan radang paru-paru.

 • Rhinovirus, yang boleh menyebabkan selesema.

 • Pneumococci, yang boleh menyebabkan meningitis dan radang paru-paru.

Baca juga: Cegah ARI pada Bayi dengan 4 Cara Ini

Pemeriksaan untuk Mendiagnosis ARI

Pemeriksaan ini akan dimulakan apabila seseorang mengalami masalah pernafasan. Di sini doktor akan memeriksa simptom dan penyakit lain yang pernah dialami. Seterusnya, doktor akan melihat keadaan hidung, telinga, dan tekak untuk mengesan kemungkinan jangkitan.

Sekiranya seseorang mengalami sesak nafas, doktor akan memeriksa tahap oksigen di dalam badan. Pemeriksaan ini biasanya menggunakan alat yang dipanggil oksimetri nadi.

Sekiranya ARI disebabkan oleh virus, doktor tidak akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut. Kerana, keadaan ini dapat sembuh dengan sendirinya. Doktor akan mendiagnosis ARI dengan melakukan wawancara perubatan, pemeriksaan fizikal, dan pemeriksaan sokongan jika diperlukan, seperti:

 1. Ujian darah di makmal.

 2. Persampelan sputum untuk pemeriksaan di makmal.

 3. Pengimejan dengan x-ray atau CT scan untuk menilai keadaan paru-paru.

Mengalami masalah bernafas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!