Kesihatan

5 Pergerakan Mudah untuk Otot Bayi yang Kuat

Jakarta - Otot kuat adalah sesuatu yang perlu dimiliki bayi semasa tempoh pertumbuhan dan perkembangannya. Kerana mempunyai otot yang kuat adalah penting untuk perkembangan motor kanak-kanak. Ia juga diperlukan untuk memegang kepala, berguling, duduk, merangkak sehingga akhirnya si kecil dapat mula berjalan.

Bayi berbeza dengan orang dewasa yang dapat "membina" otot yang lebih kuat dengan bersenam. Oleh itu, peranan ibu bapa sangat diperlukan, salah satunya adalah dengan melakukan beberapa gerakan mudah untuk menjadikan otot bayi lebih kuat. Selain sederhana, pergerakan ini juga dapat diterapkan oleh ibu di luar waktu bermain dengan anak-anak. Ingin tahu bagaimana?

  1. terdedah

Sebilangan pakar mengatakan salah satu cara untuk menguatkan otot kanak-kanak adalah dengan sesekali melakukan posisi rawan. Anak kecil anda mungkin akan menghabiskan lebih banyak masa di punggungnya, jadi ibu harus mula membiasakan diri dengan kedudukan yang rawan.

Kerana bermain dengan posisi perut dapat membantu menguatkan otot di leher, lengan, punggung, bahu dan perut bayi. Malah American Academy of Pediatrics telah lama mengesyorkan ibu bapa meletakkan anak mereka di perut setelah keluar dari hospital.

Tetapi penting untuk memastikan bahawa ibu sentiasa ada dan mengawasi setiap pergerakan si kecil semasa berada di perutnya. Ini penting untuk memastikan ia tetap selamat semasa mencuba.

  1. Belok

Kekuatan otot pada anak kecil anda juga dapat diasah dengan mengajaknya melakukan pergerakan bulat. Ibu boleh memulakan dengan menerapkan kedudukan yoga sederhana pada bayi. Iaitu dengan membiarkan si kecil tidur di punggungnya sambil memegang kakinya. Kemudian biarkan dia menukar kedudukan menjadi rawan sambil mengangkat pantatnya.

Walaupun sederhana, ternyata anak mesti berusaha untuk dapat memutar badan dengan pergerakan ini. Cuba letakkan mainan di satu sisi dan buat si kecil berminat untuk mencapainya. Kemudian, ketika dia hampir mencapainya, gerakkan mainan itu perlahan-lahan ke arah belakang kepala anak. Anak kecil anda akan memutar badan dan membina kekuatan otot leher dengan pergerakan ini.

  1. Merangkak

Semasa merangkak, kanak-kanak akan melakukan banyak pergerakan yang melibatkan bahagian badan. Terutama otot-otot di sekitar tangan dan kaki yang disokong oleh bayi semasa merangkak.

Merangkak sangat berguna untuk melatih otot di sekitar tangan dan jari si kecil. Ketika bayi mula merangkak, dia akan meletakkan lebih banyak berat di tangan sehingga mereka akan membentuk jari dan tulang yang lebih kuat.

  1. Duduk

Pergerakan ini dilakukan dengan cara seolah-olah si kecil anda akan melakukan sit up. Mulakan dengan meletakkan anak kecil anda dalam keadaan tidur terlentang. Anda boleh cuba duduk di hadapannya dan perlahan-lahan menarik lengan si kecil sehingga dia berada dalam keadaan duduk.

Pergerakan ini akan membuat si kecil mengangkat kepalanya secara spontan untuk mengikut tubuhnya. Tetapi jangan terlalu memaksa jika ternyata si kecil anda masih belum cukup kuat. Sebaik-baiknya latihan ini hanya dilakukan pada bayi yang berumur lebih dari 6 bulan, ya.

  1. Seperti berbasikal

Pergerakan ini memerlukan si kecil membuat pergerakan seperti mengayuh basikal. Sekiranya anda kerap melakukan pergerakan ini, terdapat banyak otot di kaki yang akan menjadi lebih kuat dan terlatih. Seperti otot paha, pinggul dan lutut.

Sama seperti pergerakan lain, jangan sekali-kali memaksa si kecil melakukan ini. Perhatikan kebolehannya dan sejauh mana anak anda dapat melakukannya. Untuk berada di sisi yang selamat, cuba lakukan 3 hingga 5 ayunan terlebih dahulu. Kemudian ulangi pergerakan.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya! Anda boleh berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Membeli ubat juga sangat mudah dan pesanan akan dihantar ke rumah anda. Ayuh, muat turunsekarang!