Kesihatan

Orang yang menghidap Diabetes Mellitus berisiko mendapat Nocturia

, Jakarta - Diabetes mellitus atau diabetes adalah penyakit yang menjadi perhatian semua orang di dunia. Keadaan ini sangat produktif, bahkan sehingga menurunkan kualiti hidup keseluruhan.

Mempunyai kadar glukosa darah tinggi dapat menyebabkan tubuh mengeluarkan glukosa berlebihan melalui air kencing. Dalam kes ini, lebih banyak gula muncul dalam air kencing dan mensimulasikan jumlah air kencing tambahan yang akan dihasilkan.

Sekiranya anda juga mempunyai masalah yang sama, cari jawapannya dengan berbual secara langsung . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Diabetes dan Kerap membuang air kecil pada waktu malam

Orang yang menghidap diabetes pasti akan kencing lebih kerap. Keadaan ini disebabkan oleh perkara berikut:

  • Tahap Gula Darah Terlalu Tinggi

Dalam keadaan normal, gula darah akan disaring oleh buah pinggang dan diserap kembali ke dalam darah (tidak dikeluarkan dalam air kencing). Tetapi dalam kes diabetes, kadar gula dalam darah yang berlebihan membuat ginjal tidak dapat menyerap semua gula kembali ke dalam darah, sehingga beberapa gula dikeluarkan dalam air kencing.

Gula yang keluar dalam air kencing mempunyai sifat osmotik, malah menarik lebih banyak air untuk keluar melalui air kencing. Akibatnya, penghidap diabetes akan mengalami poliuria atau kerap membuang air kecil.

  • Keinginan Minum Lebih Tinggi

Kerap membuang air kecil kerana kadar gula darah tinggi pada orang yang menghidap diabetes memerlukan badan mereka menghantar isyarat dahaga ke otak berulang kali.

Kejadian ini menjadikan pesakit diabetes minum lebih kerap. Pada akhirnya, ini akan menjadikan mereka lebih kerap membuang air kecil. Sebenarnya, jika penghidap diabetes mengonsumsi minuman beralkohol atau mengandungi kafein yang tinggi, keinginan untuk membuang air kecil dapat muncul lebih kerap.

Mengatasi Nocturia

Dalam beberapa kes, doktor anda mungkin menetapkan ubat untuk mengurangkan kekerapan membuang air kecil pada waktu malam. Ubat-ubatan diuretik mungkin diresepkan untuk digunakan pada awal hari untuk membantu anda membuang air kencing yang berlebihan sebelum tidur.

Sekiranya nokturia mengganggu atau lebih kerap daripada biasa, berbincanglah dengan doktor anda, ini mungkin merupakan tanda keadaan yang tidak berkaitan dengan diabetes. Diabetes dan penyakit urologi adalah masalah kesihatan yang sangat biasa yang meningkat dengan ketara dalam kejadian dan kejadian dengan usia.

Baca juga: Inilah sebab diabetes adalah penyakit sepanjang hayat

Bukan Hanya Kerana Diabetes

Tahap gula dalam darah yang tinggi juga boleh mencetuskan jangkitan saluran kencing yang dapat meningkatkan keperluan membuang air kecil pada waktu malam. Kencing pada waktu malam juga boleh menjadi tanda penyakit prostat, atau barah prostat, atau pengambilan cecair berlebihan.

Pakar juga mengatakan ia boleh menjadi gejala penyakit Parkinson, keadaan neurologi progresif. Haus yang berlebihan, juga dikenali sebagai polydipsia, adalah gejala diabetes klasik. Keletihan, gatal di sekitar zakar atau vagina dan penyembuhan luka yang perlahan juga merupakan gejala penyakit.

Baca juga: Tahap Gula Darah yang Tidak Terkawal, Berhati-hati dengan Komplikasi Diabetes Ini

Diabetes mellitus yang tidak dirawat mempengaruhi banyak organ utama, termasuk jantung, saluran darah, saraf, mata, dan buah pinggang. Sekiranya anda curiga dengan diabetes mellitus, penting untuk melihat beberapa gejala diabetes mellitus yang lain:

  1. Keletihan

Ketidakupayaan sel untuk menggunakan glukosa untuk tenaga dapat menyebabkan pesakit diabetes merasa lemas dan keletihan sepanjang masa. Dehidrasi hanya menjadikan keletihan menjadi lebih teruk.

Baca juga: Kerap buang air kecil pada waktu malam, berhati-hati dengan gejala nokturia

  1. Pengurangan berat

Kombinasi tahap insulin yang rendah dan ketidakupayaan untuk menyerap gula dari darah boleh menyebabkan penurunan berat badan yang cepat pada orang yang menghidap diabetes.

  1. Penglihatan kabur

Kesan sampingan dehidrasi yang disebabkan oleh diabetes boleh menjadi pengeringan mata yang teruk, yang boleh mempengaruhi penglihatan.

  1. Gusi bengkak

Orang yang menghidap diabetes berisiko tinggi mendapat jangkitan, pembengkakan, atau penumpukan nanah di gusi.