Kesihatan

Ketahui 2 Perbezaan antara Sakit Kepala Biasa dan Vertigo

, Jakarta - Adakah anda biasa dengan sakit kepala vertigo? Sakit kepala vertigo tidak hanya membuat penghidap mengalami pening, tetapi juga pelbagai keadaan lain yang tidak dipakai. Walaupun begitu, penghidap penyakit ini dapat mengalami vertigo dengan tahap keparahan yang berbeza-beza.

Vertigo boleh menyerang seseorang dalam beberapa minit atau jam. Perkara yang mesti diingat, jika keparahannya agak teruk, penyakit ini malah boleh membuat penghidapnya jatuh. Persoalannya, apakah perbezaan antara sakit kepala vertigo dan sakit kepala biasa?

Baca juga: 4 Fakta & Mitos Vertigo pada Wanita

1. Gejala Berbeza

Simptom yang paling biasa dialami oleh orang yang mengalami sakit kepala vertigo adalah perasaan pening seperti berputar. Penghidap akan merasakan objek di sekelilingnya berlari diikuti dengan deringan di telinga. Keadaan ini membuatkan penghidap berasa mual dan ingin muntah.

Sekiranya vertigo berterusan, biasanya penghidapnya boleh jatuh kerana dia tidak cukup kuat untuk berdiri. Walaupun anda berbaring dan menutup mata, penghidapnya masih merasakan tubuhnya berpusing dan rasa berdebar-debar yang boleh menyebabkan pengsan. Di samping itu, gejala sakit kepala vertigo juga boleh:

 • Masalah menumpukan mata.
 • Kehilangan pendengaran di satu telinga.
 • Kehilangan keseimbangan (boleh menyebabkan jatuh).
 • Kesukaran menelan.
 • Masalah pergerakan mata.
 • Lumpuh muka.
 • Percakapan yang tidak jelas.
 • Kelemahan anggota badan.

Manakala sakit kepala biasanya merupakan gejala dalam bentuk sakit atau sakit kepala. Gejala ini boleh muncul secara beransur-ansur atau tiba-tiba. Sakit kepala yang biasa ini biasanya muncul di satu bahagian kepala, atau di seluruh kepala. Sakit kepala yang biasa membuat kepala terasa berdenyut-denyut, atau seperti sedang dibalut dengan tali.

Baca juga: Ketahui 5 Cara Semula jadi untuk Mengatasi Sakit Kepala

2. Vertigo umumnya disebabkan oleh gangguan telinga

mengikut Institut Kesihatan Nasional, Punca sakit kepala vertigo terbahagi kepada dua, iaitu vertigo periferal dan pusat. Dalam kebanyakan kes, sakit kepala vertigo disebabkan oleh jenis periferal, yang merupakan gangguan telinga dalam yang mengawal keseimbangan badan. Sementara itu, sakit kepala vertigo pusat disebabkan oleh gangguan otak atau sistem saraf pusat.

Beberapa pencetus sakit kepala vertigo periferal adalah labirinitis (kerengsaan dan pembengkakan telinga dalam) dan penyakit Meniere. Walaupun sakit kepala vertigo pusat boleh disebabkan oleh penyakit vaskular, strok , tumor, hingga sklerosis berbilang .

Sementara itu, penyebab sakit kepala biasa adalah kisah lain. Sakit kepala yang biasa boleh disebabkan oleh tingkah laku seharian, seperti makan lewat atau kurang tidur. Selain itu, sakit kepala yang kerap juga dapat disebabkan oleh beberapa penyakit, seperti sakit gigi, migrain, hipertensi, hingga tumor otak.

Itulah dua perbezaan antara sakit kepala biasa dan vertigo yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Terapi Vertigo Ini Yang Anda Boleh Lakukan di Rumah!

Bilakah pergi ke doktor?

Bagi anda yang mengalami sakit kepala vertigo yang tidak sembuh atau mengganggu aktiviti, segera berjumpa atau berjumpa doktor. Lebih-lebih lagi, apabila vertigo disertai oleh gangguan penglihatan, pertuturan menjadi kabur, sehingga gangguan koordinasi badan.

Walaupun sakit kepala biasa juga tidak dapat dipandang remeh. Segera dapatkan bantuan perubatan jika penyakit biasa disertai dengan:

 • Kekeliruan atau kesukaran memahami pertuturan.
 • Pengsan.
 • Demam tinggi, lebih daripada 39-40 darjah celcius.
 • Mati rasa, lemah atau lumpuh pada satu sisi badan.
 • Leher yang tegang.
 • Kesukaran melihat.
 • Kesukaran bercakap.
 • Kesukaran berjalan.
 • Mual atau muntah.

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, tanyakan terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja.

Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat atau vitamin untuk menangani aduan sakit kepala biasa atau vertigo melalui aplikasi , jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Sangat praktikal, bukan?Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Gangguan berkaitan vertigo
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2021. Vertigo
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Sakit kepala.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Sakit kepala.