Kesihatan

Kenali Asperger's Syndrome dengan lebih dekat

, Jakarta - Setiap orang autistik berbeza. Sebilangan orang menghadapi masalah komunikasi dan bahasa, sementara yang lain mempunyai masalah yang lebih jelas. Orang dengan sindrom Asperger boleh mempunyai minat obsesif terhadap objek atau topik tertentu, walaupun tidak semua orang mengalami ini.

Mereka dapat mempelajari segala sesuatu mengenai objek atau topik dan tidak berminat untuk mengejar atau membincangkan perkara lain. Untuk mendiagnosis sindrom Asperger, doktor akan memerhatikan kanak-kanak dan mengambil sejarah peribadi dan perubatan yang lengkap. Ketahui lebih lanjut di sini!

Diagnosis Sindrom Asperger

Doktor boleh melakukan ujian untuk mencari kesukaran dengan pembelajaran, pemprosesan deria, atau kemahiran motor. Ini termasuk ujian lisan, visual, pendengaran, dan fizikal. Ujian ini dapat mengesampingkan atau mendiagnosis keadaan lain.

Baca juga: Mengalami Sindrom Asperger Tidak Berarti Anda Tidak Berjaya

Dari segi sejarah, sukar bagi profesional penjagaan kesihatan untuk mengenal pasti sindrom Asperger kerana kanak-kanak dengannya tidak mengalami kelewatan intelektual atau bahasa. Tanda-tanda bentuk autisme ini mungkin tidak akan muncul sehingga seorang anak memasuki persekitaran sosial yang lebih mencabar, seperti sekolah.

Baca juga: Ketahui 3 terapi untuk merawat Sindrom Asperger

Sebilangan besar pakar bersetuju bahawa tidak ada penawar untuk sindrom Asperger. Apa yang perlu dilakukan adalah terapi untuk memperbaiki keadaan kesihatan yang mereka kaitkan dengan sindrom Asperger dan mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan kesukaran yang disebabkan oleh sindrom ini dalam kehidupan seharian.

Dalam banyak kes, semakin cepat seseorang didiagnosis dengan sindrom Asperger, semakin baik peluang mereka untuk mengurangkan masalah dengan sekolah, pekerjaan, dan hubungan interpersonal.

Sebilangan orang menggunakan terapi berikut, dengan tahap kejayaan yang berbeza-beza, untuk menguruskan sindrom Asperger, iaitu:

 1. Analisis tingkah laku.

 2. Terapi bercakap.

 3. Kelas latihan kemahiran sosial.

 4. Terapi fizikal.

 5. Terapi integrasi deria atau diet sensori.

 6. Ubat untuk membantu mengatasi kegelisahan, kemurungan, dan keadaan lain yang ada.

 7. Rutin sekolah yang disesuaikan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan sindrom Asperger, tanyakan terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Kemahiran bahasa lisan dan kemampuan intelektual yang kuat membezakan sindrom Asperger dengan jenis autisme yang lain. Ini secara amnya melibatkan:

 1. Kesukaran dengan interaksi sosial.

 2. Kepentingan terhad.

 3. Keinginan untuk melakukan semuanya sentiasa sama dan kuat.

 4. Keupayaan khas.

Orang dengan sindrom Asperger mempunyai fokus dan kegigihan yang luar biasa, kemampuan untuk pengenalan corak, dan perhatian terhadap perincian. Sementara itu, cabaran boleh merangkumi:

 1. Hipersensitiviti (terhadap cahaya, suara, rasa, dan lain-lain).

 2. Kesukaran memberi dan menerima perbualan.

 3. Kesukaran dengan kemahiran perbualan nonverbal (jarak, ketegasan, nada, dll.).

 4. Pergerakan atau kekok yang tidak diselaraskan.

 5. Kebimbangan dan kemurungan.

Kecenderungan yang dinyatakan di atas sangat berbeza antara orang. Ramai yang belajar mengatasi cabaran mereka dengan membina kekuatan. Pada masa ini, tidak ada ujian khusus yang dapat mendiagnosis sindrom Asperger pada orang dewasa. Tidak ada kriteria diagnostik semasa untuk sindrom Asperger pada orang dewasa juga.

Gangguan spektrum autisme biasanya didiagnosis pada awal kanak-kanak dan sangat jarang pada masa dewasa. Pada masa dewasa, ubat preskripsi boleh digunakan untuk merawat gejala individu, seperti kegelisahan atau hiperaktif.

Beberapa penyedia perkhidmatan kesihatan juga boleh memberi ubat untuk mengurangkan gejala. Ubat-ubatan ini termasuk perangsang, antipsikotik, dan perencat pengambilan serotonin (SSRI).

Rujukan:

WebMD. Diperoleh pada 2019. Sindrom Asperger.
Persatuan Autistik Nasional. Diakses pada 2019. Sindrom Asperger.