Kesihatan

Ketahui 6 Gejala Seseorang Yang Terkena Kyphosis

Jakarta - Masalah yang berkaitan dengan tulang sebenarnya bukan hanya osteoporosis. Kerana, ada juga masalah lain, seperti kyphosis ( kyphosis ) yang boleh menyebabkan pelbagai aduan. Kyphosis adalah kelainan pada kelengkungan tulang belakang. Keadaan ini menjadikan punggung atas kelihatan bulat atau bengkok secara tidak normal.

Sebenarnya setiap orang mempunyai tulang belakang yang melengkung, sekitar 25 hingga 45 darjah. Walau bagaimanapun, orang dengan kyphosis berbeza, kelengkungan tulang belakang boleh mencapai 50 darjah, atau lebih. Nah, keadaan ini boleh membuat seseorang tersendat.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Tabiat Duduk Menyebabkan Kyphosis

Dalam banyak kes, masalah tulang yang satu ini menyebabkan sedikit masalah. Tetapi jika kes ini cukup teruk, kyphosis boleh menyebabkan kesakitan dan masalah pernafasan.

Lalu, apa penyebab dan gejala apa yang disebabkan oleh gangguan tulang ini?

Ketahui Punca-punca Kyphosis

Dalam dunia perubatan, penyebab gangguan tulang ini terbahagi kepada tiga, iaitu:

 • Kyphosis postural. Jenis ini sering berlaku dan dilihat semasa tempoh pertumbuhan. Kyphosis Ia dicirikan oleh kelengkungan tulang belakang hingga 50 darjah atau lebih. Bungkuk penderita agak fleksibel, dan dapat diperbaiki dengan fisioterapi rutin. Kyphosis Ini jarang menyebabkan kesakitan, sehingga tidak mengganggu aktiviti harian penghidap. Jenis ini biasanya disebabkan oleh postur yang salah. Seperti, posisi duduk yang salah atau membawa beg sekolah yang terlalu berat.

 • Kyphosis Scheuermann. Jenis ini berlaku apabila tulang belakang mengalami kelainan dalam perkembangannya. Biasanya, keadaan ini berlaku sebelum baligh dan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki. Secara amnya, lengkungan kyphotic ini kaku dan bertambah buruk dengan pertumbuhan. Selain itu, jenis ini juga boleh menyakitkan.

 • Kyphosis kongenital. Jenis ini berlaku kerana kelainan pada perkembangan tulang belakang semasa masih dalam kandungan. Kyphosis kongenital boleh memburuk semasa anak membesar, dan boleh berlaku pada satu atau lebih vertebra. Jenis kyphosis ini memerlukan pembedahan segera untuk mengelakkan bonggol menjadi lebih teruk.

  Baca juga: Penyebab 3 Gangguan Tunjang

Ketahui Simptomnya

Orang yang mengalami gangguan tulang belakang ini dapat menunjukkan gejala yang berbeza. Tetapi, sekurang-kurangnya ada beberapa gejala yang biasanya terjadi, seperti:

 1. Perbezaan ketinggian atau kedudukan bilah bahu (skapula).

 2. Perbezaan ketinggian bahu kanan dan kiri.

 3. Sakit belakang dan kekejangan.

 4. Terasa ketat pada otot hamstring.

 5. Kepala kelihatan lebih condong ke hadapan berbanding bahagian badan yang lain.

 6. Ketinggian punggung atas kelihatan tidak normal ketika membongkok.

Cara Merawat Kifosis

Sebilangan besar penghidap kifosis tidak memerlukan rawatan kerana ini hanya kesalahan dalam postur. Walaupun begitu, penghidapnya mesti memperbaiki postur melalui fisioterapi. Di samping itu, dalam kifosis dengan kelainan tulang belakang, rawatan bergantung kepada faktor penyebab. Faktor-faktor ini adalah usia dan jantina serta keparahan penyakit.

Rawatan lain yang mungkin dilakukan oleh doktor untuk merawat kifosis adalah dengan memberi ubat. Ubat-ubatan yang mungkin diberikan oleh doktor, iaitu ubat sakit dan ubat untuk osteoporosis. Selain memberi ubat, doktor juga akan memberi nasihat kepada penghidapnya untuk melakukan regangan secara berkala.

Baca juga: Hati-hati, Kecederaan Saraf Tulang Belakang Boleh Membawa Maut

 • Rawatan untuk kyphosis bergantung kepada penyebabnya, termasuk:

 • Anti kesakitan

 • Rawatan osteoporosis

 • Fisioterapi

 • Sekiranya anda mencubit saraf, doktor akan mencadangkan pembedahan

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau anak kecil anda mempunyai aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!