Kesihatan

Fungsi Minyak Zaitun untuk Meningkatkan Kesihatan Jantung

Jakarta - Penyakit jantung adalah salah satu penyebab utama kematian di dunia, kerana gaya hidup tidak sihat yang sering diamalkan sekarang. Selain aktif, anda juga disarankan untuk mengubah diet anda agar lebih sihat. Salah satu pengambilan yang disyorkan untuk meningkatkan kesihatan jantung adalah minyak zaitun. Inilah kelebihan minyak zaitun untuk kesihatan jantung!

Baca juga: Adakah Minyak Zaitun Betul untuk Kesihatan Jantung?

Minyak Zaitun Dapat Meningkatkan Kesihatan Jantung

Minyak zaitun diperoleh dari buah pokok zaitun, atau apa yang mempunyai nama lain Olea europaea , yang banyak ditanam di negara-negara Mediterranean. Terdapat begitu banyak manfaat minyak zaitun yang boleh diambil, salah satunya adalah meningkatkan kesihatan jantung seseorang. Di samping itu, minyak ini banyak digunakan dalam pembuatan kosmetik, sabun, ubat-ubatan, atau memasak.

Minyak zaitun mengandungi lemak sihat yang baik untuk kesihatan tubuh. Salah satu jenis lemak adalah lemak tak jenuh, yang dapat membantu tubuh mengurangkan kadar kolesterol jahat dan kadar kolesterol total dalam tubuh. Selain itu, minyak ini mampu mengekalkan kadar kolesterol baik yang dapat membantu tubuh dalam mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

Di samping itu, asid lemak tak jenuh tunggal juga memberikan nutrien yang baik yang dapat membantu pengembangan dan pengawalan sel dalam tubuh. Asid lemak ini juga dapat membantu meningkatkan fungsi saluran darah. Minyak ini yang mengandungi asam lemak tak jenuh tunggal juga mengandung vitamin E, yang merupakan vitamin yang mengandung antioksidan, sehingga dapat membantu melindungi kesihatan jantung seseorang.

Baca juga: 5 Mitos dan Fakta mengenai Penyakit Jantung

Minyak zaitun tidak hanya mengandung asam lemak tak jenuh dan antioksidan, tetapi juga mengandung sebatian fenolik yang disebut polifenol, yang dapat melindungi organ jantung di dalam tubuh. Polifenol dalam minyak zaitun dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dengan menurunkan tekanan darah dan kolesterol, mengurangi pembekuan darah, dan melindungi lapisan arteri.

Minyak zaitun, yang tinggi polifenol, boleh mempengaruhi gen yang mengurangkan risiko sindrom metabolik dan penyakit jantung. Selain dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dengan meningkatkan kesihatan jantung, minyak zaitun juga dapat membantu mengurangi risiko seseorang terkena diabetes mellitus 2 dan barah.

Ini berlaku kerana asid lemak tak jenuh tunggal dapat mengawal kadar insulin dan gula darah di dalam badan. Antioksidan dan polifenol dalam minyak zaitun juga dapat membantu mengurangkan keradangan dan pertumbuhan sel, dan melindungi sel dari kerosakan. Ini dapat mengurangkan risiko barah. Untuk keterangan lebih lanjut mengenai faedah minyak zaitun untuk kesihatan jantung, sila berbincang secara langsung dengan doktor dalam aplikasi , ya!

Baca juga: Kemurungan Boleh Menjadi Penyebab Penyakit Jantung

Gunakan secara sederhana untuk mendapatkan faedah minyak zaitun

Minyak zaitun memang dapat memberikan sejumlah kebaikan yang baik untuk tubuh. Walau bagaimanapun, tahap penggunaan harian juga perlu dipertimbangkan. Dengan penggunaan yang bijak dan memperhatikan had penggunaan harian, anda dapat memperoleh faedah sebenar minyak zaitun. Walaupun baik untuk dimakan, minyak zaitun adalah lemak yang mengandung kalori tinggi, jadi disarankan untuk menggunakannya secara sederhana.

Sekiranya digunakan terlalu banyak, minyak zaitun dapat menyumbang kalori tambahan dalam tubuh, yang sebenarnya boleh mencetuskan pelbagai penyakit berbahaya. Minyak ini sangat selamat digunakan jika diambil dengan betul dan sesuai dengan had yang munasabah. Untuk selamat, minyak zaitun digunakan sebanyak 14 peratus daripada jumlah kalori harian, atau sekitar 2 sudu besar atau sebanyak 28 gram sehari.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Minyak Zaitun Dara Lebih Baik untuk Jantung.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah faedah kesihatan minyak zaitun?