Kesihatan

Tangisan Ungu, Momen Ketika Bayi Menangis Tanpa Henti

, Jakarta - Ibu bapa pasti akan merasa risau apabila bayi menangis selama beberapa jam. Terutama, untuk bayi baru lahir. Sebagai ibu bapa, ibu mesti berfikir bahawa mereka menangis kerana lapar atau tidak sihat. Ibu perlu tahu bahawa bayi yang menangis secara berterusan tidak selalu menjadi tanda lapar atau tidak sihat. Keadaan ini adalah petanda tangisan ungu .

Baca juga: Jangan panik! Berikut adalah 9 Cara Berkesan untuk Mengatasi Bayi Yang Menangis

Apa itu Tangisan Ungu?

Tangisan ungu Ini adalah salah satu tahap perkembangan normal bayi yang dicirikan oleh tangisan yang berterusan. Hampir semua bayi akan memasuki pentas tangisan ungu sebelum dia berumur 3 minggu, yang kemudian berlanjutan sehingga mereka berumur sekitar 3 atau 4 bulan. Pada bayi yang sihat, mereka akan menangis lebih kerap. Ini adalah salah satu cara untuk mereka berkomunikasi dengan ibu bapa mereka.

Jadi, tangisan ungu Apa yang berlaku pada bayi adalah keadaan normal. Jadi, anda tidak perlu terlalu risau tentang yang ini. Tangisan ungu itu sendiri adalah singkatan dari beberapa perkataan. Dilaporkan dari Akademi Pediatrik Amerika , tangisan ungu adalah singkatan dari:

  • P, yang bermaksud puncak tangisan. Keadaan ini menunjukkan bahawa bayi akan mengalami puncak menangis pada bulan kedua dan akan menurun pada bulan ketiga atau kelima.

  • U, yang bermaksud tidak disangka. Keadaan ini menunjukkan sekiranya bayi menangis secara tiba-tiba tanpa sebab yang jelas.

  • R, yang bermaksud tahan menenangkan. Keadaan ini menunjukkan bahawa bayi akan menangis dan ibu akan merasa sukar untuk menenangkannya dengan cara biasa.

  • P, yang bermaksud sakit seperti muka. Keadaan ini bermaksud bayi akan kelihatan sangat sakit, walaupun dia tidak menghadapi masalah kesihatan.

  • L, yang bermaksud tahan lama. Keadaan ini menunjukkan jika tempoh menangis boleh berlangsung selama 30 minit, bahkan berjam-jam. Ini boleh berlaku selama beberapa hari.

  • E, yang bermaksud petang. Keadaan ini menunjukkan jika puncak tangisan mereka berlaku pada waktu malam.

Sekiranya ibu terlalu risau dengan apa yang berlaku pada si kecil, ibu boleh membawanya terus ke hospital terdekat untuk berbincang secara langsung dengan doktor. Sekiranya anak anda menangis kerana dia mempunyai masalah kesihatan tertentu, doktor boleh mengambil langkah yang sesuai untuk merawat si kecil.

Baca juga: 4 Cara Menidurkan Bayi Anda yang Perlu Tahu Ibu

Cara Mengatasi Tangisan Bayi Kerana Tangisan Ungu

Dengan mengetahui tahap menangis pada bayi, ibu bapa diharapkan dapat lebih tenang dalam menangani mereka. Ini juga membantu ibu bapa dalam mencari jalan yang betul untuk menanganinya. Inilah cara menenangkan bayi yang menangis kerana tangisan ungu :

  • Buat hubungan kulit-ke-kulit. Langkah pertama yang dapat anda ambil adalah menenangkannya dengan memeluknya, agar rasa selesa dan selamat dapat membantu menghentikan tangisannya.

  • Tutup anak. Selain memeluknya, ibu dapat memberikan kehangatan dengan menutupinya. Kehangatan akan memberi keselesaan dan menghentikan tangisan.

  • Membawa anak. Sekiranya kedua-dua cara masih tidak berhenti menangis, cubalah menahannya sambil berjalan atau menggegarkan badannya.

  • Mandi dengan air suam. Sekiranya menangis sebelum waktu mandi, cubalah memandikannya dengan air suam untuk mengurangkan tekanan pada anak kecil anda.

Baca juga: Kanak-kanak Menangis Secara Histeris Semasa Tidur di Malam Hari, Waspadalah terhadap Keganasan Malam

Sekiranya beberapa langkah ini tidak berfungsi, cuba periksa suhu tubuhnya. Selepas itu, cubalah menukar lampin atau memberinya susu atau makanan. Sekiranya pelbagai kaedah ini tidak dapat melegakan tangisan ungu Apa yang dialami oleh anak kecil anda, segera berjumpa doktor, ya, puan! Kerana mungkin si kecil anda menangis kerana mereka tidak enak badan.

Rujukan:

Akademi Pediatrik Amerika. Diakses pada tahun 2020. Tempoh Ungu.
Pusat Bayi. Diakses pada 2020. Apa itu Tangisan Ungu?
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada 2020. Apa itu Tangisan Ungu?