Kesihatan

Gejala Terlalu Melancap dan Kesannya Terhadap Kesihatan

Jakarta - "Melancap", apa yang terlintas di fikiran anda setelah mendengar kata itu? Sudah lama, melancap sering dianggap pantang larang, malah sangat memalukan untuk dibincangkan. Walaupun begitu, melancap boleh dikatakan cara paling mudah untuk memuaskan keinginan seksual seseorang, baik lelaki maupun wanita.

Namun, sekarang ini aktiviti seksual secara solo nampaknya difahami oleh sebilangan orang. Sebabnya, sebagai pilihan yang bersifat peribadi dan dikelaskan sebagai biasa. Walau bagaimanapun, mereka yang memilih untuk melancap secara amnya cenderung berahsia. Takut orang di kedua-dua pihak memberikan hujah yang tidak jelas, bahkan menghakimi.

Persoalannya, apa yang berlaku apabila seorang lelaki melancap atau melancap terlalu banyak? Gejala apa yang boleh muncul?

Baca juga: Ketahui Kebaikan Melancap Untuk Wanita

Cubalah Diri Anda untuk Tabiat

Nikmati sendiri, apa salahnya? Tidak salah, tetapi jika dilakukan terlalu kerap melancap boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Nah, sebelum timbulnya masalah, biasanya akan didahului oleh gejala. Lalu, apakah gejala yang disebabkan oleh melancap terlalu kerap?

  • Kecederaan diri. Tanda-tanda melancap terlalu kerap boleh dicirikan oleh masalah pada zakar. Contohnya, lepuh untuk dibengkokkan.

  • Menjadi keperluan. Merasa perlu melancap, walaupun selepas melakukannya. Boleh juga merasa keperluan untuk melancap secara berurutan.

  • Lebih suka melancap berbanding seks.

  • Elakkan hubungan intim dengan pasangan anda.

  • Kesukaran merasa puas (orgasme) semasa hubungan seks.

  • Keinginan untuk melancap selalu timbul, tidak kira di mana dan dalam keadaan apa pun.

  • Gagal ketika cuba untuk tidak melancap.

  • Lakukan beberapa melancap dalam satu malam.

  • Mula melancap di luar kebiasaan, bukan kerana anda sangat menyukainya.

Sekiranya anda merasakan simptom di atas, segera berjumpa atau meminta nasihat doktor yang tepat. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

Simptomnya ada, lalu bagaimana dengan kesan melancap terlalu kerap?

Baca juga: Mitos atau Fakta, Melancap Kerap Boleh Mendapatkan Kanser Prostat

Hati-hati, Banyak Kesan Negatif

Seks dan melancap menyelamatkan pelbagai keistimewaan untuk tubuh. Namun, apa yang berlaku apabila seseorang melakukannya dengan intensiti yang tidak wajar? Nah, inilah yang akan menimbulkan masalah baru. Jadi, apa kesan melancap terlalu kerap pada lelaki?

1. Mencetuskan Rasa Bersalah dan Kemurungan

Terlalu melancap sebenarnya boleh menyebabkan masalah psikologi. Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam The American Journal of Psychiatry, lelaki yang sering melancap mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami kemurungan. Sebabnya, melancap boleh membuat keadaan psikologi menjadi lebih teruk kerana rasa bersalah yang timbul setelah melancap.

Kerana sesetengah orang bimbang bahawa melancap bertentangan dengan kepercayaan agama, rohani, atau budaya. Nah, inilah yang dapat mencetuskan perasaan bersalah, untuk mencetuskan kemurungan.

2. Nutrien terbuang

Jangan salah, cecair seksual pada lelaki dan wanita terbentuk dari zink dan selenium. Nah, jika lelaki sering melancap, secara automatik cecair badan akan terbuang semakin banyak. Akibatnya, tubuh boleh kekurangan zat-zat penting ini, sehingga berdampak pada kesihatan tubuh. Selain itu, kesan melancap yang kerap juga dapat menjadikan tubuh kekurangan vitamin B-complex.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Ejakulasi Pramatang, Anda mesti Tahu!

3. Ejakulasi Tertunda

Kesan melancap terlalu kerap juga boleh mempengaruhi ejakulasi. Ejakulasi yang tertunda atau ejakulasi yang tertunda adalah keadaan apabila lelaki mengalami gangguan ejakulasi. Penghidapnya memerlukan rangsangan seksual yang lebih lama untuk mencapai klimaks, alias ejakulasi. Ejakulasi tertunda ini boleh berlaku semasa hubungan seksual dengan pasangan atau solo.

Sebilangan besar lelaki mengalami ejakulasi dalam beberapa minit setelah melakukan hubungan seks. Walau bagaimanapun, lelaki dengan ejakulasi yang tertunda adalah kisah lain. Mereka mungkin tidak dapat melakukan ejakulasi atau hanya boleh mengalami ejakulasi dengan susah payah. Contohnya, setelah melakukan hubungan seks untuk waktu yang lama (contohnya, 30 hingga 45 minit).

Jadi apa penyebabnya? Menurut pakar dari National Institutes of Health-MedlinePlus, salah satu penyebab kelewatan ejakulasi adalah melancap berlebihan. Itu menakutkan, bukan?

Selain itu, gangguan ini juga boleh dicetuskan oleh masalah lain. Seperti kejadian traumatik (misalnya, seks haram atau mengetahui pasangannya curang), kekurangan daya tarikan kepada pasangan, kerosakan saraf semasa operasi pelvis, hingga penggunaan ubat-ubatan tertentu.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Ejakulasi Pramatang, Anda mesti Tahu!

4. Zakar bengkak

Ingin mengetahui kesan melancap kerap yang lain? Nampaknya, aktiviti seksual secara solo ini dapat membuatkan zakar terasa sakit. Bukan itu sahaja, melancap kerap juga boleh menyebabkan pembengkakan pada zakar. Macam mana boleh jadi? Keadaan ini disebabkan oleh penumpukan cecair yang disebut edema. Walaupun bengkak ini biasanya reda dalam satu atau dua hari, anda harus mengetahui keadaan ini.

Nah, anda sudah tahu kesan melancap terlalu banyak pada badan. Pasti, masih mahu melakukannya?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kesan Melancap pada Kesihatan Anda: Kesan Sampingan dan Faedah.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah terdapat kesan sampingan untuk melancap?
Institut Kesihatan Nasional-MedlinePlus. Diperoleh pada tahun 2020. Ejakulasi Tertunda.
Lelaki XP. Diakses 2020. 10 Tanda Anda Melancap Terlalu Banyak.