Kesihatan

Inilah Cara Mood Mempengaruhi Kesihatan

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Penerbitan Kesihatan Harvard , mood dan kesihatan mental boleh mempengaruhi setiap aspek kehidupan. Bermula dari kesihatan fizikal hingga kesihatan keseluruhan.

Tekanan dan masalah kesihatan mental yang lain boleh menyebabkan gangguan pencernaan, tidak dapat tidur, kekurangan tenaga, penyakit jantung, dan masalah kesihatan yang lain. Terdapat banyak cara untuk menjaga minda dan mood anda dalam keadaan optimum. Senaman, pemakanan sihat, dan teknik relaksasi untuk mengurangkan tekanan seperti meditasi dapat dipertahankan mood kekal positif.

Baca juga: Mengalami Masalah Kesihatan Mental, Kenali Karakteristik Ini

Emosi yang Tidak Terlibat Mempengaruhi Kesihatan

Fikiran dan emosi boleh mempengaruhi kesihatan. Emosi yang bebas dan dapat diluahkan secara semula jadi tidak akan mempengaruhi kesihatan. Walau bagaimanapun, emosi yang tertekan (terutamanya perasaan takut atau negatif) dapat menguras tenaga mental, memberi kesan negatif kepada tubuh dan menyebabkan masalah kesihatan.

Oleh itu, penting untuk mengenali pemikiran dan emosi dan menyedari kesannya terhadap kesihatan fizikal, tingkah laku dan hubungan. Sikap negatif, perasaan tidak berdaya dan putus asa dapat menimbulkan tekanan kronik, yang dapat mengganggu keseimbangan hormon tubuh, menguraikan bahan kimia otak yang diperlukan untuk sensasi gembira, dan merosakkan sistem imun.

Tekanan kronik juga dapat mengurangkan jangka hayat. Tekanan memendekkan telomer (hujung rantai DNA yang terus berulang), sehingga menyebabkan seseorang bertambah tua. Kemarahan yang tidak terkawal atau tertekan juga dikaitkan dengan banyak keadaan kesihatan, seperti hipertensi (tekanan darah tinggi), penyakit kardiovaskular, gangguan pencernaan, dan jangkitan.

Sistem pertahanan semula jadi tubuh manusia mempunyai kecenderungan untuk bertahan dari ancaman dan kerugian dalam hidup. Inilah yang menyebabkan manusia cenderung untuk memberi tumpuan kepada yang buruk daripada yang baik. Walaupun ini adalah mekanisme bertahan hidup yang baik, terlalu waspada dapat mengecewakan dan terlalu negatif. Ini mungkin mengabaikan banyak peluang untuk lebih bersyukur.

Cara Menguruskan Mood

Semua orang pasti mengalami mood yang tidak baik lembut dan tidak teruja. Secara umum, mood yang mana lembut ini dapat dikawal dan menjadi lebih baik lagi. Namun, jika mood buruk anda berlangsung lebih dari dua minggu dan anda merasa sedih sepanjang masa atau kehilangan minat terhadap kebanyakan aktiviti biasa anda, kemungkinan besar anda akan tertekan.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 Komplikasi Gangguan Personaliti Batas

Yang pasti, tanya terus ke . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Sekiranya mood rendah cukup kerap dan anda tidak mengalami kemurungan klinikal atau masalah kesihatan mental yang didiagnosis secara klinikal, anda mungkin perlu mencuba bentuk terapi relaksasi seperti terapi tingkah laku kognitif (CBT) atau kesedaran .

Terapi tingkah laku akan melibatkan bagaimana anda melihat peristiwa dan bagaimana pemikiran anda mengenai peristiwa tersebut mempengaruhi mood anda. Anda juga boleh mencuba beberapa kaedah relaksasi lain untuk menjaga mood anda stabil, seperti:

Baca juga: Seorang yang mempunyai alam semula jadi dapat menjaga kesihatan mental

1. Luangkan masa untuk melakukan perkara yang anda gemari atau mencuba sesuatu yang baru.

2. Berhubung dengan orang yang menyokong dan terlibat dalam aktiviti yang menyeronokkan seperti kopi.

3. Luangkan masa untuk menikmati perkara-perkara sederhana yang membuat anda selesa, semudah berjalan-jalan di taman atau mendengar muzik.

4. Sertai komuniti dengan minat tertentu, seperti mengikuti kelas lukisan atau bahasa, atau menyertai kelab sukan.

5. Memberi sumbangan kepada masyarakat adalah seperti sukarela untuk tujuan berkongsi.

6. Jaga kesihatan diri seperti melakukan urut, berenang.

7. Cabar diri anda dengan mencuba sesuatu yang baru seperti berlari atau mendaki.

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Mind & Mood.
Mengendalikan Kesihatan & Kesejahteraan Anda. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Pemikiran dan Emosi Mempengaruhi Kesihatan?
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Memantau mood anda.