Kesihatan

Kurangkan Kesan dan Gejala Meniere Dengan Cara Ini!

Jakarta - Meniere's adalah penyakit yang jarang berlaku yang disebabkan oleh kelainan pada telinga dalam. Kesan seperti vertigo, deringan di telinga, malah boleh menyebabkan gangguan pendengaran. Walaupun tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, kesan dan gejala penyakit langka ini dapat dikurangkan dengan beberapa cara.

Rawatan untuk mengurangkan kesan dan gejala boleh dilakukan dengan:

  1. Tingkatkan diet, terutama kurangkan pengambilan garam.
  2. Memberi ubat untuk melegakan atau mencegah serangan vertigo.
  3. Rawat tinitus dengan terapi suara, teknik relaksasi, dan terapi tingkah laku kognitif (CBT).
  4. Terapi pemulihan vestibular untuk merawat gangguan keseimbangan.
  5. Mengatasi masalah pendengaran, misalnya dengan alat pendengaran.
  6. Mengurus atau mencegah tekanan dan kemurungan.

Bagi penghidap Meniere yang teruk, pilihan pembedahan biasanya disyorkan. Terdapat beberapa pilihan operasi. Seperti mengurangkan cecair atau tekanan di telinga dalam untuk melegakan simptom sambil mengekalkan kemampuan pendengaran. suntikan steroid ke telinga dalam, pembedahan saraf yang menghubungkan keseimbangan dan saraf vestibular, dan memusnahkan pusat keseimbangan badan dengan membuang labirin ( labirinektomi atau ablasi menggunakan sebatian kimia dari antibiotik seperti gentamicin.

Dalam kehidupan seharian, untuk mengurangkan kesan penyakit jarang Meniere, anda boleh menggunakan petua berikut:

- Duduk atau berbaring ketika anda merasa pening. Semasa vertigo, elakkan aktiviti yang boleh memperburuknya, seperti pergerakan tiba-tiba, cahaya terang, menonton televisyen, atau membaca.

- Rehat semasa dan selepas serangan. Jangan tergesa-gesa melakukan aktiviti biasa.

- Sebagai orang yang mempunyai Meniere, anda mungkin kehilangan baki. Kejatuhan boleh menyebabkan kecederaan serius, jadi gunakan pencahayaan yang baik jika anda bangun pada waktu malam.

- Elakkan memandu kereta atau mengendalikan mesin berat jika anda sering mengalami vertigo. Anda boleh berbuat demikian boleh menyebabkan kemalangan dan kecederaan.

Seseorang boleh disyaki menghidap penyakit Meniere yang jarang berlaku sekiranya mereka mengalami perkara berikut:

  1. Vertigo menyerang sekurang-kurangnya 2 kali dengan jangka masa 20 minit hingga 24 jam.
  2. Keupayaan pendengaran menurun. Ini dapat diperiksa melalui ujian audiometrik.
  3. Tinnitus atau sensasi tekanan di telinga.

Gejala ini mesti disahkan dengan pemeriksaan perubatan. Anda boleh berbincang dengan doktor pakar melalui panggilan video / suara atau berbual dalam aplikasi . Selain dapat berbincang dengan doktor dalam aplikasi tersebut , anda juga boleh membeli ubat dan vitamin yang akan dihantar terus ke destinasi anda dalam masa satu jam. Anda juga boleh melakukan pemeriksaan makmal tanpa perlu keluar dari rumah, anda tahu. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!