Kesihatan

Mahu Isteri Cepat Hamil? Lelaki Perlu Melakukan 4 Perkara Ini

Jakarta - Kehamilan adalah tempoh yang dinanti-nantikan untuk pasangan yang baru berkahwin. Namun, tidak semua pasangan dapat memiliki keturunan dengan cepat. Terdapat banyak keadaan yang membuat banyak pasangan harus menunggu lebih lama untuk mendapat peluang untuk memiliki anak, seperti keletihan kerana bekerja, kualiti sperma yang buruk, atau masalah kesihatan yang lain.

Baca juga: Kualiti Sperma dan Ovum mengikut Umur

Namun, jika keadaan dan pasangan anda dinyatakan sihat oleh doktor, tidak ada salahnya melakukan perkara yang membantu mendapatkan keturunan. Bagi wanita, tentunya mengetahui kapan ovulasi penting untuk cepat mendapat keturunan. Tidak ada yang salah dengan cara lelaki melakukannya sehingga anda dan pasangan mempunyai anak.

Lakukan ini supaya isteri anda dapat hamil dengan cepat

Bukan hanya wanita yang mesti mempunyai kesihatan reproduksi yang optimum untuk mendapatkan keturunan, kesihatan pembiakan lelaki juga menentukan cepat atau lambat pasangan akan mendapat keturunan. Ya, kesihatan lelaki sama pentingnya dengan keadaan kesihatan isteri. Berikut adalah cara yang boleh dilakukan oleh lelaki sehingga isteri mereka dapat segera hamil.

1. Menjaga Keadaan Berat Badan

Dilaporkan dari Sains Langsung , lelaki yang gemuk atau berat badan berlebihan meningkatkan risiko kemandulan. Berbanding dengan lelaki yang mempunyai berat badan normal, lelaki dengan berat badan berlebihan menghasilkan sperma yang jauh lebih sedikit. Bukan hanya itu, sperma yang dihasilkan tidak berkualiti.

Ini boleh berlaku kerana perubahan hormon yang tidak seimbang. Tidak ada salahnya menjaga berat badan yang sihat dengan makan banyak makanan sihat dan bersenam secara teratur untuk mengelakkan kegemukan. Anda boleh meminta doktor anda secara langsung untuk mengetahui cara menjaga keadaan berat badan anda agar keadaan kesihatan anda tetap optimum.

2. Berhenti Merokok

Sekiranya anda mempunyai tabiat merokok, maka anda harus segera berhenti. Banyak kesan buruk yang dirasakan dari tabiat merokok, seperti gangguan jantung dan paru-paru. Bukan hanya itu, kebiasaan merokok lelaki mempengaruhi kualiti sperma. Dilaporkan dari Keluarga yang Sangat Baik , merokok mempengaruhi tahap kesuburan dan kesihatan sistem pembiakan lelaki.

Baca juga: Harus Tahu, Tabiat Yang Dapat Menurunkan Kualiti Sperma

3. Elakkan Mengonsumsi Alkohol

Bukan hanya wanita, lelaki juga harus menghindari kebiasaan minum alkohol. Dilaporkan dari Garis Kesihatan , pengambilan alkohol juga mempengaruhi kesuburan lelaki dalam jumlah sperma, ukuran sperma, bentuk sperma, dan pergerakan sperma dalam tubuh wanita.

4. Pengambilan Makanan Sihat

Bukan hanya wanita, lelaki juga disarankan untuk makan makanan yang sihat untuk menjaga kualiti sperma. Ada beberapa makanan yang dapat dimakan untuk meningkatkan kualiti sperma, seperti daging sapi, ayam, dan telur. Makanan ini mengandungi zink dan selenium yang membantu sperma mempunyai pergerakan yang baik dalam tubuh wanita.

Bukan hanya itu, anda boleh makan makanan yang mengandungi vitamin A dalam bentuk beta karoten, vitamin C, dan vitamin E yang meningkatkan hormon lelaki dan libido. Anda boleh mendapatkan vitamin ini dalam buah-buahan, seperti pisang, jeruk, dan brokoli.

Baca juga: Pasangan Muda, Ketahui Cara Mengandung Dengan Cepat

Itulah cara yang boleh dilakukan oleh lelaki sehingga isterinya cepat hamil. Bukan itu sahaja, lelaki juga harus menjaga kesihatan mental dan fizikal isteri mereka agar tetap optimum. Jangan lupa melakukan perkara yang menggembirakan anda berdua, agar suami dan isteri mengelakkan tekanan yang mempengaruhi sperma dan kesuburan isteri.

Rujukan:
Sekolah Kesihatan Awam Harvard. Diakses pada tahun 2020. Berat badan yang berlebihan boleh mempengaruhi pengeluaran sperma, mengurangkan kesuburan pada lelaki
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apakah Kesan Merokok Lelaki terhadap Sperma dan Kesuburan?
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Adakah Alkohol Membunuh Sperma? Dan Fakta Kesuburan Lain
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2020. Lelaki gemuk berisiko besar untuk kemandulan