Kesihatan

Perbezaan Antara Neurofibromatosis Jenis 1 dan 2 Yang Anda Perlu Tahu

, Jakarta - Dengan nama yang hampir sama, jenis neurofibromatosis 1 dan 2 mempunyai perbezaan yang signifikan. Inilah perbezaan antara neurofibromatosis jenis 1 dan 2 yang harus anda ketahui.

Baca juga: Inilah perbezaan antara Neurofibromatosis Type 1 dan Neurofibromatosis Type 2

Inilah Perbezaan antara Neurofibromatosis Jenis 1 dan 2

 1. Neurofibromatosis Jenis 1

Neurofibromatosis jenis 1 juga dikenali sebagai NF1. Penyakit ini adalah sejenis tumor pada serat saraf. Gangguan ini berlaku akibat mutasi gen pada kromosom 17 yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tisu saraf. NF1 adalah penyakit yang lebih biasa daripada NF2.

 1. Neurofibromatosis Jenis 2

Neurofibromatosis jenis 2 juga dikenali sebagai NF2. Penyakit ini adalah gangguan genetik yang menyebabkan tumor jinak di sepanjang saraf. Tumor yang tumbuh akan berjumlah lebih dari satu. NF2 biasanya tumbuh di saraf pendengaran yang bertanggungjawab untuk menyampaikan maklumat ke otak. Kes NF2 agak jarang berlaku berbanding NF1.

Baca juga: Kenali Neurofibromatosis Jenis 1, Tumor yang Tumbuh di Saraf

Gejala yang akan berlaku pada orang dengan NF1 dan NF2

 1. Neurofibromatosis Jenis 1

Gejala pada orang dengan NF1 akan muncul secara beransur-ansur dan selama beberapa tahun dengan tahap keparahan yang berbeza-beza. Kebanyakan orang dengan NF1 akan mengalami gejala yang mempengaruhi keadaan kulit mereka, seperti:

 • Kehadiran bintik-bintik coklat pada kulit yang berjumlah lebih dari lima keping. Tompok ini biasanya mempunyai diameter lebih dari 15 milimeter. Bintik-bintik coklat ini biasanya dilihat sejak kecil.
 • Gangguan tulang yang dapat dilihat dengan penipisan atau pertumbuhan yang tidak normal pada tulang kaki dan lengan.
 • Kecacatan yang berlaku di tulang belakang. Kecacatan adalah ketidakseimbangan pelbagai kumpulan otot yang disebabkan oleh disfungsi saraf.
 1. Neurofibromatosis Jenis 2

Di NF2, tumor biasanya timbul pada serat saraf yang berperanan dalam keseimbangan dan pendengaran. Tumor ini juga boleh tumbuh di mana-mana bahagian badan, jinak, dan tumbuh dengan perlahan. Gejala yang akan muncul biasanya merangkumi:

 • Tinnitus , yang merupakan bunyi deringan di telinga. Maka akan ada gangguan pendengaran yang berlaku secara perlahan.
 • Vertigo , iaitu sakit kepala yang disebabkan oleh gangguan sistem vestibular. Sistem vestibular berperanan dalam koordinasi, keseimbangan, dan kawalan pergerakan badan.
 • Muka, kaki, dan tangan terasa kebas.
 • Gangguan penglihatan dan glaukoma. Glaukoma adalah penyebab utama kebutaan kedua selepas katarak.
 • Fungsi otot lidah menurun. Keadaan ini menyebabkan kesukaran menelan atau mengucurkan ucapan.

Gejala yang dialami oleh penderita NF2 sangat ringan, tetapi secara beransur-ansur gejala yang terjadi dapat menyebabkan sejumlah komplikasi serius, seperti gangguan jantung, saluran darah, dan gangguan pembelajaran.

Baca juga: Perlu Tahu, Faktor Risiko untuk Tumor Yang Berkembang di Neurofibromatosis Jenis 2

Penyebab Gangguan Genetik pada Neurofibromatosis Jenis 1 dan 2

 1. Neurofibromatosis Jenis 1

Neurofibromatosis jenis 1 disebabkan oleh mutasi pada gen. Penyebab NF1 adalah sindrom yang disebabkan oleh penghapusan kromosom 17 yang menjadikan protein neurofibromin. Mutasi ini menyebabkan pertumbuhan sel saraf yang tidak normal.

 1. Neurofibromatosis Jenis 2

Neurofibromatosis jenis 2 disebabkan oleh mutasi pada gen, terutama pada kromosom 22. Gen ini mempunyai fungsi untuk mengawal pengeluaran protein yang disebut merlin. Merlin berfungsi untuk menekan sel yang tumbuh dan membahagi terlalu cepat tanpa terkawal. Inilah yang menyebabkan ketumbuhan pada tisu.

Adakah anda mempunyai simptom NF1 dan NF2 dalam diri anda? Lebih baik berbincang secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!