Kesihatan

Selain Pendarahan di Tubuh, Ini Satu Lagi Komplikasi Tifus

, Jakarta - Tifus adalah salah satu penyakit umum di Indonesia. Penyakit ini sering disebabkan oleh bakteria yang menular melalui gigitan kutu atau tungau. Walaupun boleh diubati sendiri di rumah, kepialu tidak boleh diabaikan atau dibiarkan begitu sahaja. Sekiranya tidak dirawat dengan segera dengan cara yang betul, kepialu boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk pendarahan di dalam badan. Namun, selain daripada itu, terdapat komplikasi lain dari kepialu yang juga boleh membawa maut. Ayuh, ketahui komplikasi kepialu di sini supaya anda dapat menyedarinya.

Mengenali Kepialu

Ramai orang berpendapat bahawa kepialu adalah penyakit yang sama dengan kepialu. Penyebutan kedua penyakit ini memang serupa, jadi tidak hairanlah jika banyak orang sering menganggap bahawa tifus dan tifus adalah penyakit yang sama. Walaupun tifus dan tifus adalah dua penyakit yang berbeza, anda tahu

Typhus adalah jangkitan yang disebabkan oleh beberapa jenis bakteria, iaitu: Rickettsia typhi atau R. prowazekii . Bakteria ini boleh dibawa oleh ektoparasit seperti kutu, tungau dan kutu, kemudian menjangkiti manusia melalui gigitannya. Ektoparasit boleh dijumpai pada haiwan seperti tikus, kucing dan tupai. Beberapa orang juga dijangkiti bakteria penyebab kepialu dari ektoparasit yang terdapat pada pakaian, sprei, kulit atau rambut mereka.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Gigitan Tungau dan Cara Mengatasinya

Bakteria yang menyebabkan kepialu tidak dapat menular dari satu orang ke orang lain melalui udara, seperti pada selesema atau selsema. Berdasarkan jenis bakteria yang menyebabkan tifus, tifus boleh dibahagikan kepada empat jenis:

  • Wabak kepialu. Tifus jenis ini disebabkan oleh bakteria Rickettsia prowazekii yang disebarkan oleh gigitan kutu kepala pada tubuh manusia. Epidemik tifus boleh menyebabkan penyakit serius, bahkan kematian.

  • Tifus Endemik atau tifus murine. Tifus jenis ini disebabkan oleh bakteria Rickettsia typhi yang disebarkan oleh kutu yang sering dijumpai pada tikus. Berbanding dengan epidemi tifus, endemus tifus menyebabkan gejala yang lebih ringan dan jarang menyebabkan kematian.

  • Scrub Typhus. Penyebab tifus ini adalah tsutsugamushi orientia yang dapat disebarkan melalui gigitan tungau larva yang hidup pada tikus. Penyakit ini boleh menyerang manusia dan menyebabkan gejala pada tahap ringan hingga berat.

  • Demam Bintik. Tifus dicirikan oleh gejala demam disertai dengan bintik-bintik merah pada kulit. Penyebabnya adalah bakteria dari kumpulan tersebut Rickettsia yang boleh disebarkan oleh gigitan kutu.

Baca juga: Perlu tahu Lyme, penyakit yang disebabkan oleh gigitan kutu

Komplikasi Kepialu

Sama seperti kepialu, tifoid juga merupakan penyakit yang memerlukan rawatan segera dan sesuai. Sekiranya penghidap tifoid dibiarkan terlalu lama tanpa rawatan perubatan, komplikasi serius boleh berlaku. Selain pendarahan di dalam badan, lebih tepatnya di saluran gastrointestinal, kepialu juga dapat menyebabkan komplikasi seperti hepatitis atau radang hati, dan hipovolemia atau penurunan jumlah darah.

Rawatan Kepialu

Oleh kerana typhus disebabkan oleh bakteria, maka rawatan yang dapat dilakukan adalah dengan mengambil antibiotik. Salah satu ubat typhus yang sering diresepkan oleh doktor adalah antibiotik kelas tetrasiklin, seperti doxycycline. Antibiotik ini boleh diambil sebelum keputusan ujian darah atau biopsi diketahui.

Ubat kepialu ini berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria penyebab tifus. Orang yang menghidap kepialu perlu mengambil ubat kepialu mengikut nasihat doktor, yang biasanya diminum sekali sehari sebelum atau sesudah makan. Pesakit juga disarankan untuk mengambil banyak air ketika mengambil ubat kepialu. Perlu diingat, penting untuk mengambil antibiotik yang ditetapkan oleh doktor sehingga mereka habis, walaupun anda merasakan simptom kepialu telah hilang setelah beberapa hari.

Dos ubat kepialu dan lamanya rawatan bergantung pada keadaan kesihatan anda dan tindak balas badan anda terhadap rawatan. Bagi kanak-kanak, dos ubat kepialu juga disesuaikan mengikut berat badan.

Baca juga: Inilah sebab pengambilan antibiotik

Itulah sedikit penjelasan mengenai komplikasi kepialu yang boleh membawa maut. Oleh itu, jika anda mengalami simptom kepialu, anda harus berjumpa doktor dengan segera supaya anda dapat mendapatkan rawatan segera. Anda juga boleh membincangkan masalah kesihatan yang anda alami dengan doktor menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk bercakap melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.