Kesihatan

Cara Mudah Menghilangkan Kedutan Di Bawah Mata

, Jakarta - Wajah yang cerah dan bersih selalu menjadi impian semua orang, terutama wanita. Oleh itu, pelbagai cara dilakukan untuk menjadikannya lebih cantik dan menawan. Walaupun begitu, tidak ada sedikit cabaran yang harus dihadapi untuk mendapatkan semuanya. Banyak "musuh" yang mesti diperangi, seperti jerawat, kulit berminyak, hingga kedutan.

Untuk kedutan itu sendiri, biasanya ini terjadi kerana usia meningkat sehingga kekencangan kulit menurun. Oleh itu, banyak orang berusaha mencari kaedah yang berkesan untuk menghilangkan kedutan ini. Dengan cara itu, wajah juga kelihatan lebih muda daripada orang lain pada usia yang sama. Inilah beberapa cara!

Baca juga: Kedutan di Bawah Mata Mengganggu? Inilah Cara Mengatasinya

Cara menghilangkan kedutan di bawah mata

Dengan bertambahnya usia, banyak perkara boleh berubah secara fizikal. Salah satunya ialah munculnya kerutan di wajah, terutama di bawah mata. Kulit di sekitar mata adalah kawasan yang cenderung menunjukkan tanda-tanda penuaan pramatang. Ini kerana kawasan di bawah bola mata adalah kulit nipis yang mempunyai saluran darah.

Sebenarnya, ini adalah perkara biasa bagi semua orang. Walaupun begitu, sebilangan orang berusaha sebaik mungkin agar wajah mereka kelihatan cantik tanpa keriput walaupun mereka semakin tua. Untuk mendapatkannya, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kedutan di bawah mata:

1. Menggunakan Krim Mata

Salah satu cara untuk menghilangkan kerutan di bawah mata adalah dengan menggunakan krim mata untuk menjaga kelembapan kulit. Seseorang yang mempunyai kulit kering berisiko lebih tinggi mengalami kerutan ini. Anda boleh menggunakan krim mata yang dapat merangsang pertumbuhan sel kulit baru, sehingga kedutan dapat dicegah.

2. Memohon Minyak Zaitun

Seseorang yang mencari kaedah yang berkesan untuk menghilangkan keriput di wajah juga boleh menggunakan minyak zaitun pada bahagian kulit yang terjejas. Kandungan minyak ini dapat melembapkan kulit dan juga dapat menjaga kesihatan kulit. Walaupun tidak ada bukti perubatan, tidak ada salahnya mencubanya selagi kesan buruk tidak berlaku.

Baca juga: 4 Khasiat Teh Hijau untuk Kulit Muka

3. Makan Makanan Sihat

Anda juga boleh makan makanan sihat sebagai cara menghilangkan kerutan di bawah mata. Sebilangan nutrien yang terdapat dalam makanan, seperti vitamin A, C, dan E mampu menjaga kulit agar tetap sihat, sehingga kedutan dapat diatasi. Contoh makanan yang mengandungi nutrien ini adalah brokoli, tomato, ikan, dan jenis buah-buahan lain.

Sekiranya anda masih mempunyai banyak pertanyaan mengenai bagaimana menghilangkan kerutan di wajah dan mengekalkan kulit yang sihat, doktor dari dapat memberi nasihat yang sesuai. Ia sangat mudah, hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar yang anda gunakan setiap hari untuk mendapatkan akses mudah ke kesihatan!

4. Menggunakan Minyak Kelapa

Minyak kelapa juga boleh digunakan untuk menghilangkan keriput di bawah mata. Kelapa yang diproses mengandungi vitamin E dan antioksidan yang dapat menjaga kulit sentiasa terhidrat. Sekiranya anda mengaplikasikannya secara berkala ke kawasan yang berkerut, kulit akan menjadi lebih lembap dan wajah yang licin pasti akan diperoleh.

5. Memohon Aloe Vera

Sesungguhnya, lidah buaya sangat terkenal dengan khasiatnya untuk tubuh, terutama pada kulit. Tumbuhan ini dipercayai dapat mengatasi kedutan yang timbul di wajah. Ini berlaku kerana kandungan vitamin C, E, dan beta karoten yang dapat menyuburkan kulit. Dengan cara itu, kulit menjadi kencang dan kedutan dapat diatasi.

Baca juga: 5 Perkara Yang Boleh Menyebabkan Kedutan

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan keriput di bawah mata. Semua yang telah disebutkan adalah cara semula jadi yang mungkin memerlukan sedikit masa untuk mendapatkan faedahnya. Sekiranya anda mahukan hasil segera, anda boleh memilih beberapa kaedah perubatan untuk mendapatkan wajah yang cerah dengan cepat.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kerutan di bawah mata: Cara menghilangkan garis.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. 23 Cara Mengurangkan Kedutan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found