Kesihatan

Sekali lagi dalam diet, ini adalah makanan ringan yang sihat yang tidak membuat anda gemuk

Jakarta - Melakukan diet untuk tetap konsisten bukanlah sesuatu yang mudah. Anda yang terbiasa dengan pola makan sebelumnya mesti menyesuaikan diri dengan corak pemakanan yang baru. Anda harus lebih selektif, anda tidak boleh lagi makan ini dan itu, anda tidak boleh makan lagi bila anda mahu. Selain makanan utama, anda juga harus memilih makanan ringan. Ini menggoda, tetapi jika anda pergi terlalu jauh, diet anda mungkin gagal.

Ini belum selesai. Anda yang membatasi pengambilan makanan biasanya akan merasa lapar pada waktu yang tidak mesra, misalnya pada waktu malam. Semuanya salah, jika anda makan diet yang anda boleh gagal, jangan makan rasanya sangat lapar. Penyelesaiannya datang, iaitu makan makanan ringan. Walau bagaimanapun, tidak hanya apa-apa, ini adalah makanan ringan yang selamat dimakan tanpa membuat diet gagal. Ada apa-apa?

  • Puding Rendah Lemak

Makanan ini selamat dimakan, selagi anda boleh membuatnya sendiri. Sudah tentu, dengan tidak menambahkan gula dan susu dalam dos berlebihan, kerana ia jelas menyumbang kepada kenaikan berat badan yang paling ketara. Agar anda kenyang semasa memakannya, anda boleh menambah topping buah-buahan.

Baca juga: 6 Bahaya Menghidap Kudapan di Malam Hari untuk Kesihatan

  • Bijirin

Cuba buat bijirin di rumah. Makanan ini adalah penyelamat ketika lapar pada bila-bila masa tanpa rasa takut untuk menambah berat badan. Namun, bijirin yang dimakan tidak boleh asli, pilihlah yang mempunyai kandungan serat yang tinggi dan rendah gula. Tanpa alasan, serat membantu melancarkan pencernaan dan membuat anda berasa kenyang lebih lama.

  • Yogurt

Yogurt paling baik dimakan tanpa rasa. Lebih sihat jika anda memakannya dengan potongan buah. Makanan ringan yang sihat ini boleh menjadi sumber kalsium yang baik dan tentunya sangat bermanfaat. Anda juga boleh menambahkan campuran bahan lain mengikut citarasa untuk menambah keseronokan.

  • Kacang

Beberapa jenis kacang juga sangat baik sebagai makanan ringan yang sihat. Badam, kacang mete, dan kacang tanah tinggi serat dan protein. Lebih baik lagi, makanan ringan ini sangat senang dibawa dan ringan, dan boleh dimakan bila-bila masa. Sekiranya anda suka kacang soya dan edamame, ini juga boleh menjadi pilihan yang baik. Satu cawan edamame mengandungi 180 kalori dan 17 gram protein, magnesium, zat besi, dan asid folik.

Baca juga: Mahu Makanan Ringan Yang Masih Ramping, Anda Boleh!

  • Biskut

Bukan sekadar biskut, jenis biskut yang mengandungi gandum utuh dan rendah lemak baik digunakan sebagai makanan ringan yang sihat. Anda juga boleh menambah susu tanpa lemak, keju krim rendah lemak atau keju parut untuk rasa tambahan.

  • Popcorn

Ada masa lapang? Tidak ada salahnya membuat popcorn anda sendiri. Namun, pilihlah popcorn yang rendah lemak dan tidak mempunyai rasa. Semasa membuatnya, anda disarankan untuk tidak menambahkan mentega atau karamel. Sekiranya anda suka pedas, menambah sedikit serbuk cili tidak menjadi masalah. Popcorn yang tidak mengandungi mentega atau gula kaya dengan serat yang sangat baik untuk diet.

Baca juga: Menu Diet Sihat Bebas Kalori

Itu adalah beberapa jenis makanan ringan yang boleh anda konsumsi tanpa rasa takut untuk gemuk ketika menjalani diet. Sekiranya anda tidak pasti, anda boleh meminta pakar pemakanan terlebih dahulu. Tidak perlu datang ke hospital, anda hanya menggunakan aplikasinya . Anda boleh bertanya secara langsung kepada doktor dan pakar pemakanan mengenai makanan ringan yang sihat, berkhasiat dan bermanfaat. Mudah dan praktikal, bukan?

Rujukan:
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Makanan ringan terbaik untuk menurunkan berat badan.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. 25 Snek Super dengan 100 Kalori atau Kurang.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 29 Makanan ringan sihat yang dapat membantu anda menurunkan berat badan.