Kesihatan

Ini Menyebabkan Tachycardia Supraventrikular Bayi Asli

, Jakarta - Takikardia supraventrikular adalah istilah untuk penyakit yang berlaku akibat gangguan irama jantung. Mereka yang menghidap penyakit ini mempunyai degupan jantung yang lebih cepat daripada biasa. Punca masalahnya ialah impuls elektrik di atria atau atria, nod AV. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk bayi baru lahir.

Baca juga: Cara Mengesan Takikardia Lebih Awal

Sekiranya dialami oleh bayi yang baru lahir, penyakit ini disebut Neonatal Supraventricular Tachycardia. Aritmia atau irama jantung yang tidak normal ini menjadikan bayi tidak dapat mengepam jantung dengan cekap. Bayi dengan keadaan ini mungkin tidak mempunyai simptom dan mereka mungkin dapat bertahan hidup. Risiko kejadian yang mengancam nyawa lebih jarang berlaku pada bayi.

Punca Tachycardia Supraventricular pada Bayi

Lancarkan Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK , keadaan ini lebih kerap berlaku kerana adanya laluan elektrik tambahan di jantung bayi. Laluan tambahan boleh terbentuk semasa bayi dalam kandungan. Walau bagaimanapun, ia bukan hasil daripada apa-apa yang berlaku atau tidak berlaku semasa kehamilan. Laluan tambahan menjadikan jantung ‘litar pintas’ dan tugasnya mengepam darah ke seluruh badan menjadi kurang berkesan.

Baca juga: Bradycardia vs Tachycardia, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Gejala Tachycardia Supraventricular pada Bayi

Tachycardia supraventricular neonatal (SVT) boleh berkembang sebelum kelahiran (pranatal). Sekiranya ia berlaku sebelum kelahiran, bayi akan mengalami penumpukan cecair yang tidak normal di dalam badan bayi. Keadaan ini boleh mengancam nyawa jika tidak didiagnosis dan dirawat dengan segera.

Sementara itu, selepas kelahiran, gejala SVT neonatal berlaku dalam episod, yang dapat berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa jam. Banyak bayi tidak akan menunjukkan gejala tertentu tetapi dapat dilihat bahawa bayi tersebut mempunyai masalah kesihatan. Bayi yang baru lahir mungkin kelihatan pucat, makan dengan teruk atau muntah dan mungkin tidak ceria seperti biasa. Sekiranya keadaan berlanjutan hingga ke usia kanak-kanak, gejala termasuk berdebar-debar, sesak nafas, pening dan sakit dada.

Segera bawa anak ke hospital sekiranya terdapat gejala di atas yang dialaminya. Anda boleh membuat temu janji doktor terlebih dahulu dengan menggunakan aplikasi . Pengendalian yang dilakukan secepat mungkin akan membantu anak atau bayi mengelakkan komplikasi yang tidak diingini.

Baca juga: Elakkan Takikardia dengan 8 Petua Hidup Sihat Ini

Pengurusan Tachycardia Supraventricular pada Bayi

Sebilangan besar takikardia supraventrikular pada bayi hanya bertahan selama beberapa minit dan tidak memerlukan rawatan khas. Bayi biasanya diberi ubat penghalang beta untuk memastikan degupan jantung anak tetap teratur.

Sekiranya kes berlaku dalam jangka masa yang panjang, lebih dari 20 minit, rawatan di hospital akan dilakukan. Selalunya bayi akan diberi suntikan ubat yang disebut adenosin. Sekiranya berlangsung beberapa jam, mereka perlu dimasukkan ke unit rawatan rapi untuk bantuan pernafasan tambahan, ubat untuk mengawal tekanan darah atau menggunakan defibrilator untuk 'mengejutkan' jantung kembali ke irama normal.

Banyak bayi dapat membesar dengan keadaan ini, kerana laluan tambahan biasanya hilang pada usia satu tahun. Walau bagaimanapun, sebilangan kanak-kanak mungkin masih memerlukan pemantauan dan tindak lanjut sepanjang masa kanak-kanak dan remaja.

Sekiranya gejala kembali pada usia lima hingga lapan tahun, doktor biasanya akan menerapkan ablasi frekuensi radio atau cryoablasi ke kawasan yang terjejas, yang seharusnya menghentikan isyarat yang tidak normal. Ablasi berfungsi memusnahkan tisu yang menyebabkan isyarat tidak normal. Rawatan ini secara amnya berkesan dalam sekitar 95 peratus kes.

Kaedah alternatif lain adalah cryoablation yang membekukan kawasan dan berkesan dalam sekitar 80 peratus kes. Walau bagaimanapun, rawatan ini lebih selamat digunakan di kawasan jantung tertentu. Prosedur ini dilakukan dengan risiko rendah dan dapat dilakukan dengan cepat dalam sehari atau satu malam.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Tachycardia Supraventricular Neonatal.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tachycardia Supraventrikular.