Kesihatan

Cara membersihkan organ intim bayi lelaki dan perempuan

, Jakarta - Penting untuk menjaga kebersihan organ intim si kecil untuk mengelakkan jangkitan dan menjaga kesihatannya. Tidak sukar untuk membersihkan organ intim anak kecil anda, ibu tidak memerlukan sabun dan hanya menggunakan air suam dan bebola kapas. Sekiranya ibu ingin menggunakan sabun, pilihlah yang terbuat dari yang ringan dan mampu melembapkan kulit si kecil.

Semasa menggunakan sabun, elakkan menggunakannya terlalu banyak dan pastikan untuk membilas semua sisa sabun dari organ intim si kecil. Ibu boleh membersihkan organ intim bayi semasa menukar lampin dan mandi. Ayuh, ketahui caranya di bawah.

Baca juga: Ketahui Perkembangan Fizikal Kanak-kanak 3-6 Bulan

Ini adalah cara membersihkan organ intim bayi lelaki dan perempuan

Melancarkan dari Membesarkan Anak, Terdapat perbezaan semasa membersihkan organ seks bayi lelaki dan wanita, seperti:

  • Cara Membersihkan Organ intim Bayi lelaki

Sekiranya organ seks bayi anda telah disunat, basuh perlahan zakar dan skrotum bayi dengan air suam dan bebola kapas. Kemudian, keringkan zakar dan skrotum bayi menggunakan tuala lembut. Cara untuk mengelakkan zakar bayi melekat pada lampin adalah dengan membasahi bahagian depan lampin dengan Jeli petroleum atau pelembap yang selamat untuk bayi.

Sementara itu, untuk membersihkan organ intim si Kecil yang belum disunat, ibu mungkin perlu membersihkan kulit khatan sesekali. Kulit khatan adalah penutup kulit yang menutupi hujung zakar. Caranya, tarik perlahan kulup ke arah pangkal zakar, kemudian bersihkan dengan kain kapas basah. Lakukan ini dengan berhati-hati agar tidak mencederakan kulup anak kecil anda. Adalah normal bagi ibu untuk melihat bahan putih susu (smegma) yang terkumpul di bawah kulup. Walaupun begitu, smegma ini juga perlu dibersihkan agar tidak terkumpul lebih jauh.

Baca juga: 7 Petua Asas untuk Merawat Bayi yang Baru Lahir

  • Cara membersihkan organ intim bayi perempuan

Krim lampin, peluh, dan bahan lain boleh terkumpul di dalam dan di sekitar labia. Itulah sebabnya, ibu perlu membersihkan labia si kecil secara berkala agar kotoran ini tidak terkumpul. Cara membersihkan labia, membasahi bola kapas, memisahkan kaki bayi dan mengelap antara labia dengan bola kapas. Mula mengelap dari depan ke belakang dengan lembut. Kemudian, tepuk perlahan kawasan kemaluan bayi dengan tuala lembut.

Ibu mungkin melihat cecair yang sedikit seperti putih telur semasa membersihkan organ intim bayi. Jangan bimbang, ini adalah perkara biasa dan anda tidak perlu membersihkannya. Sekiranya anda tidak pasti, berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Baca juga: Perhatikan Gangguan Seksual pada Kanak-kanak

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan tentang cara menjaga bayi anda di rumah, jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Membesarkan Anak. Diakses pada tahun 2020. Alat kelamin bayi: penjagaan dan pembersihan.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Menjaga Bayi 'Di sana'.