Kesihatan

Cegah Virus Corona dengan Berjemur, Ini adalah Penjelasan Ilmiah

Jakarta - Hingga hari ini, Isnin (30/03) jumlah korban positif virus korona mencapai 1.285, dengan jumlah keseluruhan pemulihan 64 orang, dan kematian 144 orang. Kadar kematian yang lebih tinggi menunjukkan tubuh penghidap tidak dapat melawan gejala yang muncul dengan sendirinya. Setiap orang mengalami pelbagai gejala, yang kebanyakannya tidak mempunyai gejala sama sekali.

Perlu diingat bahawa sistem kekebalan tubuh memainkan peranan penting ketika gejala muncul, baik dalam intensiti ringan atau teruk. Sistem kekebalan tubuh setiap penderita akhirnya menentukan sama ada mereka dapat pulih, atau bahkan kehilangan nyawa mereka. Hakikatnya, kebanyakan kematian disebabkan oleh coronavirus disebabkan oleh sistem imun yang rosak, tetapi bukan oleh virus itu sendiri.

Baca juga: 6 Cara Mudah untuk Meningkatkan Sistem Imun

Membunuh Virus adalah Salah satu Manfaat Berjemur

Akhir-akhir ini, berjemur menjadi trend bahawa "katanya" berkesan dalam memerangi virus korona. Virus yang menyerang sistem pernafasan sangat mudah disebarkan melalui hubungan langsung. Bagi seseorang yang mempunyai sistem imun yang rendah, mereka akan mempunyai risiko lebih tinggi terkena virus. Dengan mempunyai sistem imun yang tinggi, tubuh secara langsung dapat mencegah dan melawan virus di dalam badan.

Salah satu cara yang sering digunakan akhir-akhir ini adalah berjemur. Pendedahan kepada cahaya matahari langsung dapat merangsang pengeluaran vitamin D, yang penting dalam penyerapan kalsium dan fosfor dari makanan. Selain itu, vitamin D berperanan penting dalam fungsi kekebalan tubuh, serta pembentukan sel darah. Untuk mengekalkan tahap vitamin D dalam badan, anda boleh berjemur selama 5-15 minit sehari.

Baca juga: Berikut adalah 10 Makanan Sihat Terbaik untuk Menurunkan Berat Badan (Bahagian 3)

Selain meningkatkan sistem imun, faedah berjemur pada waktu pagi membantu menekan sistem imun yang terlalu aktif. Dengan berjemur, sel darah putih telah meningkat, sehingga dengan sendirinya mampu mengatasi penyakit dan mencegah jangkitan.

Tidak hanya menguatkan sistem ketahanan badan, berikut adalah beberapa kebaikan berjemur pada waktu pagi, iaitu:

  • Mengatasi Gangguan Kulit

Pendedahan cahaya matahari pada waktu pagi dapat membantu menyembuhkan gangguan kulit, seperti jerawat, eksim, penyakit kuning, dan jangkitan kulat. Namun, untuk mengelakkan kesan sampingan negatif dari sinaran UV, cubalah berjemur pada waktu dan jangka masa yang tepat, ya!

  • Meningkatkan Fungsi Otak

Manfaat berjemur seterusnya adalah meningkatkan fungsi otak. Sebenarnya, fungsi kognitif akan menurun lebih banyak lagi apabila tahap vitamin D dalam badan rendah. Di samping itu, sinar matahari memicu pertumbuhan sel saraf di hippocampus, bahagian otak yang bertanggungjawab untuk membentuk, mengatur, dan menyimpan kenangan.

  • Menurunkan Tekanan Darah

Semasa berjemur, tubuh melepaskan sebatian oksida nitrat ke dalam saluran darah. Sebatian ini berfungsi membantu menurunkan tekanan darah. Dengan tekanan darah yang stabil, anda akan mengelakkan penyakit berbahaya, seperti: strok dan serangan jantung.

  • Meningkatkan Kesihatan Tulang

Manfaat berjemur seterusnya, iaitu meningkatkan kesihatan tulang. Vitamin D akan merangsang penyerapan kalsium dan fosfor dalam makanan yang berfungsi untuk menguatkan tulang. Di samping itu, cahaya matahari meningkatkan kandungan vitamin D3 dalam tubuh yang mempunyai peranan penting dalam membentuk kepadatan tulang.

Baca juga: Mahukan Usus Sihat? Ambil Makanan Sihat Ini

Selain berjemur, anda perlu mengamalkan gaya hidup sihat, seperti memakan makanan berkhasiat seimbang yang sihat, bersenam secara teratur, menguruskan tekanan dengan baik, dan bersenam secara teratur.

Anda juga boleh mengambil makanan tambahan dan multivitamin untuk meningkatkan sistem imun anda. Untuk mendapatkannya, anda boleh membuat pesanan secara langsung dengan mengklik muat turun permohonan , ya! Sentiasa menjaga kesihatan anda!

Rujukan:

WHO. Diakses pada tahun 2020. Kesan Kesihatan UV yang Dikenal.
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Kesan Cahaya Matahari pada Sistem Kekebalan: Adakah Ada Yang Lain selain Imunosupresi yang disebabkan oleh UV?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Berjemur Baik untuk Anda? Manfaat, Kesan Sampingan, dan Langkah berjaga-jaga.
Life Hacks. Diakses pada tahun 2020. 10 Manfaat Kesihatan yang Luar Biasa dari Pendedahan Matahari.