Kesihatan

Benarkah jambu batu dapat merawat demam denggi?

, Jakarta - Demam Denggi denggi (DHF) disebabkan oleh virus denggi disebarkan oleh nyamuk Aedes aegypti. Penyakit ini sering dijumpai di kawasan tropika dan subtropika seperti Indonesia. Orang yang dijangkiti virus denggi Umumnya dicirikan oleh demam tinggi, ruam, dan sakit otot dan sendi. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, DHF menyebabkan pendarahan berat dan penurunan tekanan darah (kejutan).

Di Indonesia, jambu batu sering dicari ketika seseorang dijangkiti denggi. Memandangkan demam denggi dapat mengurangkan jumlah platelet pada penghidapnya, kebanyakan orang percaya bahawa jambu biji berkesan untuk mengatasi masalah ini. Jadi, adakah jambu batu benar-benar berkesan untuk meningkatkan jumlah platelet?

Baca juga: Jaga Kebersihan Rumah untuk Mencegah Demam Denggi

Benarkah jambu batu mampu merawat demam denggi?

Dipetik dari laman web Fakulti Perubatan, Universitas Indonesia, Prof DR. Dr. Sri Rejeki dari Jabatan Pediatrik, FKUI-RSCM mengatakan bahawa jus jambu biji tidak berguna untuk meningkatkan platelet pada orang dengan DHF. Menurutnya, anggapan bahawa jus jambu batu digunakan untuk meningkatkan platelet tidak betul. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud jambu batu tidak berguna untuk merawat demam denggi.

Prof DR. Dr. Sri Rejeki menekankan bahawa kandungan vitamin C dalam jambu biji berguna untuk meningkatkan daya tahan badan. Apabila sistem imun meningkat, platelet pada orang dengan DHF juga meningkat dengan perlahan. Selain minum jus jambu biji, anda juga harus mengambil makanan dan minuman berkhasiat lain yang dapat meningkatkan daya tahan tubuh sehingga jumlah platelet meningkat dengan ketara.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai mitos dan fakta kesihatan, tanyakan kepada doktor anda hanya. Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Makanan Sihat untuk Melawan DHF

Selain jambu batu, makanan di bawah ini tidak kurang sihat untuk melawan demam denggi. Melancarkan dari halaman Hospital Columbia India, Berikut adalah beberapa makanan sihat yang sesuai untuk dimakan oleh penghidap demam denggi, iaitu:

  1. Daun betik

Daun betik mengandungi enzim papain dan chymopapain dapat membantu pencernaan, mencegah kembung dan gangguan pencernaan lain akibat demam denggi. Daun betik juga mengandung vitamin C yang berfungsi sebagai antioksidan, sehingga kekebalan orang dengan denggi dapat menjadi lebih kuat.

  1. Buah delima

Delima kaya dengan nutrien dan mineral penting, contohnya zat besi yang berguna untuk pembentukan sel darah merah. Oleh itu, pengambilan buah delima secara berkala dapat membantu penghidap demam denggi dalam mengekalkan bilangan platelet darah pada jumlah yang normal. Delima juga memberikan tenaga yang diperlukan oleh badan, yang dapat mengurangkan keletihan.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Cepat sembuh dari Demam Denggi

  1. Air kelapa

DHF adalah penyakit yang terdedah kepada dehidrasi. Nah, air kelapa penuh dengan elektrolit dan nutrien penting yang berguna untuk mencegah dehidrasi.

  1. Kunyit

Kunyit terkenal dengan sifat antiseptiknya yang dapat meningkatkan metabolisme, sehingga penderita denggi dapat sembuh lebih cepat.

  1. Jingga

Kebanyakan orang menyukai buah yang satu ini. Selain segar, jeruk juga kaya dengan antioksidan dan vitamin C. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, vitamin C dan antioksidan lain berfungsi untuk menangkal radikal bebas, sehingga kekebalan orang dengan denggi dapat menjadi lebih kuat.

  1. Brokoli

Brokoli adalah sumber vitamin K yang membantu menjana semula platelet darah. Sekiranya terdapat penurunan tajam dalam jumlah platelet akibat denggi, brokoli adalah penyelesaian untuk mengembalikan platelet ke angka normal. Bukan hanya vitamin K, brokoli juga kaya dengan antioksidan dan mineral.

  1. Bayam

Bayam adalah sumber zat besi terbaik dan satu-satunya sayuran yang mengandungi asid lemak omega-3. Zat besi dan omega-3 adalah kombinasi sempurna untuk meningkatkan sistem imun.

  1. Kiwi

Buah kiwi mengandung vitamin A, vitamin E, dan kalium yang berfungsi untuk menyeimbangkan elektrolit tubuh dan membatasi hipertensi. Tembaga yang terkandung dalam kiwi juga berguna untuk pembentukan sel darah merah dan membina kekebalan terhadap penyakit.

Baca juga: Jenis Pemeriksaan Demam Denggi Yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda DHF, anda tidak boleh berlengah berjumpa doktor. Segera pergi ke hospital terdekat, sebelum keadaannya bertambah buruk.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Demam denggi.

Fakulti Perubatan, Universitas Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Jus Jambu Batu Berkesan dalam Penyembuhan Demam Denggi, Mitos atau Fakta?.

Hospital Columbia India. Diakses pada tahun 2020. Pencegahan Demam Denggi: Apa Yang Harus Dimakan Dan Apa Yang Harus Dielakkan.