Kesihatan

Keputusan Maut, Kenali 4 Pencetus Kegagalan Pernafasan

, Jakarta - Salah satu gangguan pernafasan yang boleh membawa maut adalah kegagalan pernafasan. Keadaan ini berlaku apabila badan tidak mendapat cukup oksigen untuk bernafas. Sementara itu, karbon dioksida tidak dapat dikeluarkan dari darah. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan dan mesti diatasi dengan segera.

Oksigen diperlukan oleh tubuh, terutama dalam proses atau sistem pernafasan. Melalui proses ini, karbon dioksida akan dihasilkan yang merupakan sisa dan mesti dikeluarkan dari darah melalui pernafasan. Dalam kegagalan pernafasan, terdapat gangguan dalam proses ini yang menyebabkan tubuh tidak dapat mengeluarkan karbon dioksida.

Keadaan kegagalan pernafasan berlaku kerana terdapat kegagalan dalam proses pertukaran oksigen dan karbon dioksida di dalam badan. Paru-paru mempunyai tugas mengatur proses pertukaran gas, yaitu mengambil oksigen dari udara yang disedut ke dalam darah dan mengeluarkan karbon dioksida dari darah.

Kegagalan pernafasan juga boleh berlaku kerana terdapat gangguan di pusat pernafasan di otak. Kegagalan otot pernafasan untuk mengembang paru-paru juga boleh menjadi penyebab penyakit ini.

Baca juga: Sesak nafas secara tiba-tiba? Inilah 5 Cara Mengatasi

Secara umum, keadaan ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu kegagalan pernafasan akut dan kegagalan pernafasan kronik. Dalam kegagalan pernafasan akut, gangguan biasanya terjadi dalam jangka pendek, muncul secara tiba-tiba, dan mesti dirawat dengan segera secara perubatan. Walaupun kegagalan pernafasan kronik biasanya berlangsung dalam jangka masa yang lama dan berulang. Gejala yang muncul dalam kedua-dua keadaan ini biasanya berbeza.

Kegagalan pernafasan menyebabkan paru-paru tidak dapat menyampaikan oksigen ke dalam darah dengan betul. Ia juga menyukarkan badan untuk mengeluarkan karbon monoksida dari darah. Akibatnya, terdapat keadaan di mana kadar oksigen dalam darah lebih rendah daripada kadar karbon dioksida. Dan berbahaya kerana boleh meningkatkan risiko kegagalan pernafasan. Di samping itu, terdapat 4 keadaan yang sering mencetuskan kegagalan pernafasan.

1. Penyakit Paru

Orang dengan penyakit paru-paru lebih berisiko mengalami kegagalan pernafasan. Keadaan ini sering dicetuskan oleh pelbagai penyakit, seperti penyakit paru-paru obstruktif kronik aka COPD, embolisme paru, pneumonia, sindrom kegagalan pernafasan akut, dan fibrosis sista. Penyakit ini boleh mempengaruhi aliran udara dan darah ke dalam dan keluar dari paru-paru.

Baca juga: Ketahui 6 Punca Sakit Paru Kiri

2. Gangguan Saraf dan Otot

Risiko kegagalan pernafasan juga meningkat pada orang yang mengalami gangguan saraf dan otot yang mengawal pernafasan. Keadaan yang dimaksudkan adalah kecederaan saraf tunjang, strok, hingga distrofi otot.

3. Kecederaan di Kawasan Dada

Siapa sangka, kecederaan yang berlaku di kawasan dada juga boleh menjadi penyebab kegagalan pernafasan. Ini kerana ini menyebabkan kerosakan pada tisu dan tulang rusuk di sekitar paru-paru.

4. Overdosis Dadah dan Alkohol

Dalam beberapa kes, kegagalan pernafasan berlaku kerana penggunaan ubat dan minuman beralkohol yang berlebihan atau berlebihan. Ini boleh mempengaruhi kawasan otak yang bertanggungjawab mengawal pernafasan. Orang yang mengalami overdosis biasanya bernafas lebih perlahan dan cetek.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara kegagalan jantung dan serangan jantung

Ketahui lebih lanjut mengenai kegagalan pernafasan dan faktor pencetusnya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!