Kesihatan

Cara Memproses MPASI Selamat dan Sihat

, Jakarta - Sejak lahir hingga berusia 6 bulan, ibu telah memenuhi keperluan pemakanan si kecil dengan memberinya susu ibu (ASI). Sekarang adalah masa untuk memberi anak anda makanan pelengkap untuk susu ibu atau makanan pelengkap, kerana susu ibu sahaja tidak cukup untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka. Semasa anda ingin menyediakan MPASI, ibu-ibu perlu memikirkan cara memproses MPASI agar si kecil dapat memperoleh faedah yang optimum. Oleh itu, mari kita perhatikan petua untuk memproses pepejal dan pepejal yang sihat di bawah.

Dalam 6 bulan pertama kehidupan, bayi dapat memperoleh sebahagian besar tenaga dan nutrien yang mereka perlukan dari susu ibu. Namun, setelah 6 bulan, susu ibu hanya memenuhi 2/3 dari semua tenaga, zat besi, dan nutrien lain yang diperlukan oleh bayi. Itulah sebabnya ibu perlu menyediakan makanan pelengkap.

Di samping itu, memperkenalkan bayi anda kepada makanan yang lebih bertekstur juga boleh menjadi permulaan yang baik bagi bayi anda untuk belajar makan makanan pejal kemudian. Untuk pepejal pertama kali, berikan makanan lembut seperti puri, bijirin, dan nasi bayi dengan kuah tambahan. Anak kecil anda akan belajar menggerakkan makanan ke mulutnya, mengunyah dan menelannya.

Penting untuk diingat bahawa memberi bayi anda makanan berkhasiat dan sihat selain susu ibu atau formula juga dapat membantu anak anda membiasakan diri dengan makanan sihat sepanjang hayatnya.

Baca juga: Resipi MPASI untuk Bayi 6-8 Bulan

Walaupun mereka sudah mengetahui pentingnya memberi makanan pelengkap, tidak sedikit ibu yang sering melakukan kesalahan dalam memproses makanan, sehingga pada akhirnya nutrien dari makanan yang sihat terbuang. Berikut adalah panduan yang boleh diikuti oleh ibu untuk menyediakan makanan pelengkap yang sihat untuk si kecil anda:

  • Kebersihan adalah salah satu kunci penting dalam memproses makanan pejal. Oleh itu, pastikan ibu selalu mencuci tangan dengan bersih sebelum menyediakan makanan pejal, dan hanya menggunakan peralatan memasak dan bekas yang telah dibasuh dengan betul.

  • Basuh, kupas dan keluarkan biji dari buah. Berhati-hatilah dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam di dekat tanah kerana boleh mengandungi spora Clostridium botulinum atau bakteria berbahaya lain yang boleh menyebabkan keracunan makanan.

  • Masak makanan hingga lembut. Mengukus atau memanaskan dengan ketuhar gelombang mikro dengan menggunakan sedikit air adalah kaedah yang baik untuk memproses makanan pejal untuk mengekalkan vitamin dan mineral dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Semasa memasak daging dan ikan, angkat semua tulang, tulang rawan, dan kulit sebelum dimasak.

Baca juga: Ketahui jenis makanan pejal yang paling sesuai untuk si kecil anda

  • Puree atau tumbuk buah segar tanpa pemanis tambahan. Jangan sekali-kali menambahkan madu pada makanan atau minuman untuk kanak-kanak di bawah 12 bulan, kerana ia mungkin mengandungi spora Clostridium botulinum . Elakkan juga menambah sirap jagung atau pemanis lain kerana ia hanya menambah kalori tambahan, bukan nutrien.

  • Pastikan tekstur dan suhu makanan sesuai untuk bayi. Beberapa makanan mungkin berisiko sederhana dan tidak digalakkan untuk bayi, seperti anggur penuh, kismis, atau potongan sosej . Makanan keseluruhan dapat dilembutkan dengan menambahkan susu ibu, susu formula, atau air jika perlu. Ingat, susu lembu dan alternatif susu tidak boleh diberikan kepada bayi pada tahun pertama. Setelah memanaskan pepejal, pastikan untuk memeriksa semula suhu makanan agar tidak membakar mulut bayi.

  • Masak telur, daging dan ayam sehingga masak. Bayi sangat rentan terhadap keracunan makanan yang boleh disebabkan oleh pengambilan daging, ayam dan telur yang tidak dimasak. Oleh itu, pastikan anda memasak pada suhu yang tepat, 63 darjah Celsius untuk potongan ikan dan daging lembu, 71 darjah Celsius untuk hidangan daging lembu dan telur, dan 74 darjah Celsius untuk semua jenis ayam dan unggas.

  • Sekiranya ibu memberi bayi makanan yang sama dengan makanan untuk ahli keluarga yang lain, pisahkan bahagian untuk bayi sebelum menambahkan garam dan rempah. Bayi mempunyai selera yang sangat rendah dan boleh menjadi sangat sensitif. Apabila bayi lebih tua dan lebih terbiasa dengan makanan secara umum, maka ibu dapat menambahkan rempah lain selain garam.

Baca juga: Bilakah bayi boleh diberi makanan masin dan manis?

Nah, itulah cara memproses MPASI yang boleh diikuti oleh ibu untuk menghidangkan makanan yang selamat dan sihat untuk bayi. Sekiranya si kecil anda sakit, jangan panik. Cukup gunakan aplikasi untuk berbincang dengan doktor mengenai masalah kesihatan yang dialami oleh Si Kecil. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Makan dengan Betul (Akademi Pemakanan dan Dietetik). Diakses pada tahun 2020. Cara Membuat Makanan Bayi Buatan Sendiri.