Kesihatan

Ini adalah perbezaan antara Bipolar Disorder dan Borderline Personality Disorder

, Jakarta - Gangguan bipolar dan gangguan keperibadian sempadan adalah dua jenis gangguan keperibadian yang sering disalah anggap sama, kerana mereka mempunyai simptom yang serupa. Walaupun kedua-duanya berbeza, anda tahu. Apakah perbezaan antara gangguan bipolar dan gangguan keperibadian sempadan? Perkara berikut akan dikaji satu persatu terlebih dahulu.

Gangguan bipolar

'Bipolar' bermaksud 'dua kutub', dan seperti namanya, gangguan bipolar digambarkan sebagai keadaan ketika seseorang mempunyai atau menunjukkan 2 kutub emosi yang sangat berbeza. Gangguan ini terdiri daripada 2 fasa, iaitu mania dan kemurungan. Fasa mania dicirikan oleh episod kebahagiaan yang luar biasa, sementara fasa kemurungan adalah sebaliknya, dicirikan oleh kesedihan dan kemurungan yang berlebihan.

Lebih khusus lagi, gejala yang ditunjukkan ketika seseorang dengan gangguan bipolar mengalami fasa mania adalah:

 • Tidak boleh diam, harus bergerak atau berjalan pergi dan balik.

 • Rasakan kegembiraan yang meluap-luap.

 • Oleh itu, lebih waspada dengan keadaan sekitarnya, mulai dari benda jatuh, sentuhan orang lain, hingga suara yang mereka dengar.

 • Bercakap dengan cepat tanpa arah yang jelas (sukar difahami).

 • Tidak dapat tidur, berjaga sepanjang malam tetapi tidak merasa mengantuk atau letih pada waktu pagi.

 • Bertindak secara sembrono, misalnya membeli-belah seperti orang gila, bertengkar dengan guru atau bos, mengundurkan diri dari syarikat, melakukan hubungan seks dengan orang asing tanpa kondom, memandu secara sembrono, atau minum alkohol.

 • Psikosis, yang tidak dapat membezakan apa yang nyata dan apa yang hanya ada dalam fikirannya.

Baca juga: Peranan Keluarga dalam Menangani Gangguan Bipolar

Sementara itu, ketika orang dengan gangguan bipolar mengalami fasa depresi, beberapa gejala yang ditunjukkan adalah:

 • Menarik diri dari persekitaran dan orang terdekat anda.

 • Kehilangan minat terhadap aktiviti yang sebelumnya dinikmati.

 • Kehilangan tenaga dan tenaga secara drastik, biasanya penghidap tidak dapat meninggalkan tempat tidur selama berjam-jam atau berhari-hari.

 • Bercakap dengan perlahan, kadang-kadang seperti seseorang yang sedang bertele-tele.

 • Gangguan ingatan, tumpuan, dan penaakulan.

 • Obsesi dengan kematian, ideasi bunuh diri, atau cubaan bunuh diri.

 • Perubahan drastik dalam pola makan, sama ada selera makan hilang atau meningkat.

 • Sentiasa merasa bersalah, tidak berguna, atau tidak layak.

Harap maklum bahawa gangguan bipolar tidak sama dengan gangguan lain seperti gangguan keperibadian sempadan . Perbezaan antara keduanya terletak pada keamatannya. Orang yang mengalami gangguan bipolar biasanya akan menunjukkan fasa mania dan kemurungan yang sangat teruk sehingga mereka kehilangan kawalan terhadap emosi mereka sendiri.

Gangguan Keperibadian Sempadan

Berbeza dengan gangguan bipolar, orang dengan gangguan keperibadian sempadan biasanya mempunyai pemikiran yang tidak stabil. Ketidakstabilan ini kemudian menyukarkan mereka untuk mengatur emosi mereka. Orang dengan gangguan keperibadian sempadan cenderung mempunyai sejarah hubungan yang tidak stabil. Mereka akan berusaha bersungguh-sungguh agar tidak diabaikan oleh orang-orang di sekitar mereka, walau apa pun. Ini adalah salah satu perbezaan berbanding bipolar.

Baca juga: Gangguan Keperibadian Sempadan Boleh Menyebabkan Perubahan Mood Dan Turun

Orang yang mempunyai gangguan keperibadian garis sempadan lebih cenderung mempunyai masalah kesihatan mental yang lain juga. Mereka juga cenderung mengalami trauma ketika kecil berbanding dengan orang yang mengalami gangguan bipolar. Selain mempunyai masalah kesihatan mental yang lain, orang yang mempunyai gangguan keperibadian sempadan biasanya juga mempunyai masalah dengan gangguan makan, imej badan, dan kegelisahan. Mereka biasanya menghadapi masalah untuk mengawal pemikiran dan mengurus perasaan mereka, dan sering mempunyai tingkah laku impulsif dan sembrono.

Lebih khusus lagi, gejala yang ditunjukkan oleh penghidap gangguan keperibadian sempadan adalah:

 • Ketakutan yang berlebihan terhadap penolakan atau pengabaian oleh seseorang.

 • Perasaan kegelisahan, kebimbangan, dan kemurungan yang melampau.

 • Mempunyai sejarah percintaan yang tidak stabil (berubah secara drastik) dari cinta yang kuat berubah menjadi kebencian.

 • Mengalami perubahan mood berterusan, bertahan selama beberapa hari atau hanya beberapa jam.

 • Mempunyai imej diri yang tidak stabil.

 • Kesukaran merasakan empati terhadap orang lain.

 • Kelakuan impulsif, berisiko, merosakkan diri sendiri yang berbahaya. Contohnya, seperti mencederakan diri sendiri secara fizikal, memandu secara sembrono, atau menyalahgunakan dadah dan alkohol.

 • paranoid.

 • Rasa terasing, bosan, dan kosong.

Pada pandangan pertama, gejala ini kelihatan serupa dengan fasa kemurungan gangguan bipolar. Walau bagaimanapun, pada orang dengan gangguan keperibadian sempadan , perubahan emosi ia akan terus wujud. Sementara itu, pada orang dengan gangguan bipolar, ada kalanya mereka tidak merasakan gejala mania atau kemurungan sama sekali. Mereka akan kelihatan tenang seperti orang pada umumnya.

Di samping itu, gangguan bipolar boleh berlaku tanpa alias pencetus yang jelas muncul secara tiba-tiba. Berlainan daripada gangguan keperibadian sempadan , yang boleh timbul apabila dicetuskan oleh faktor-faktor seperti konflik dengan orang tersayang.

Baca juga: 5 Gangguan Keperibadian dengan Kegelisahan Berlebihan

Itulah sedikit penjelasan mengenai perbezaan antara gangguan bipolar dan gangguan keperibadian sempadan . Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor, psikologi atau psikiatri anda mengenai permohonan tersebut. , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan doktor, psikologi, atau psikiatri yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!