Kesihatan

Inilah bahaya jika anda mengambil dos ubat yang salah

, Jakarta - Mengambil ubat adalah cara yang boleh dilakukan sebagai langkah rawatan untuk mengatasi masalah kesihatan. Pengambilan ubat mesti dilakukan mengikut arahan dan arahan doktor yang menjalankan pemeriksaan. Mematuhi nasihat mengenai penggunaan ubat yang diberikan oleh doktor mengelakkan anda menggunakan ubat yang tidak sesuai dengan dosnya.

Baca juga: Pertolongan Cemas Overdosis Dadah

Mengambil ubat yang tidak sesuai dengan dos boleh menyebabkan overdosis pada kanak-kanak dan orang dewasa. Sudah tentu, ubat yang diberikan oleh doktor memerlukan masa sehingga anda dapat merasakan kebaikan ubat tersebut. Jadi, anda harus mengelakkan pengambilan ubat yang tidak sesuai dengan dos yang diberikan oleh doktor kerana meningkatkan risiko masalah kesihatan.

Elakkan Penggunaan Dadah Tidak Sesuai

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, ia pasti akan berasa tidak selesa. Ini membuat anda memutuskan untuk bertanya terus ke doktor atau mengunjungi hospital terdekat. Tujuannya agar aduan kesihatan dapat diatasi dengan segera dan dapat menjalankan aktiviti tanpa terganggu. Pelbagai rawatan dapat diberikan, salah satunya dengan mengambil ubat yang diberikan oleh doktor.

Namun, sudah tentu ubat yang diberikan memerlukan masa sehingga kesihatan akhirnya dapat pulih. Sekiranya anda telah mengambil ubat mengikut dos tetapi tidak ada perubahan, anda tidak boleh mengambil ubat secara berlebihan. Keadaan ini boleh menyebabkan anda berlebihan. Sudah tentu, ini sangat berbahaya untuk kesihatan badan.

Lancarkan Web MD , ubat yang dimakan memberi kesan kepada seluruh badan. Oleh itu, jika anda mengalami overdosis, ia akan membahayakan badan. Mengambil ubat yang tidak sesuai dengan dos menyebabkan gangguan pada tanda-tanda vital dalam tubuh, seperti suhu badan, nadi, sistem pernafasan, dan tekanan darah.

Baca juga: Overdosis Buah, Adakah Mungkin?

Dosis ubat yang berlebihan menyebabkan seseorang mengalami muntah, cirit-birit, pening, sesak nafas, gangguan kecemasan, dan kekurangan oksigen di dalam badan. Selain itu, overdosis yang tidak diatasi dengan segera dapat menyebabkan kerosakan pada beberapa fungsi organ.

Keadaan ini memerlukan rawatan perubatan segera. Kami mengesyorkan agar anda segera mengunjungi hospital terdekat agar seseorang yang mengambil dos ubat yang berlebihan dapat segera dirawat.

Faktor Pencetus Dos Penggunaan Dadah yang Tidak Sesuai

Mengambil dos ubat yang berlebihan boleh berlaku secara tidak sengaja atau sengaja. Terdapat faktor pencetus yang meningkatkan pengalaman seseorang dengan keadaan ini, seperti penyimpanan ubat yang cuai sehingga boleh diambil oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Tidak mengetahui arahan dan tidak mengikut arahan juga merupakan faktor lain yang boleh mencetuskan dos ubat yang tidak sesuai.

Sejarah perubatan kerana mengalami ketagihan dadah juga menjadi pencetus mengapa seseorang cenderung untuk mengambil ubat yang tidak sesuai dengan dosnya. Di samping itu, keadaan ini juga berkaitan dengan kesihatan mental seseorang. Depresi dapat memicu seseorang untuk mengambil ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dosnya, jadi selalu merupakan idea yang baik untuk menjaga kesihatan mental.

Mengambil ubat yang tidak sesuai dengan dos dapat dicegah. Sekiranya anda mempunyai anak kecil di rumah, anda harus meletakkan ubat itu di tempat yang sukar dijangkau oleh anak-anak. Di samping itu, jangan sembarangan memberi ubat kepada anak kecil. Anda harus selalu memeriksa kesihatan anak anda di pakar pediatrik atau anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk mengetahui dos penggunaan ubat yang tepat untuk kanak-kanak.

Baca juga: Keperluan untuk Memeriksa Ketergantungan Dadah terhadap Pengguna Dadah

Jangan lupa untuk mengikuti arahan dan nasihat doktor seperti yang dinyatakan pada ubat semasa mengambil sebarang jenis ubat. Tidak ada salahnya memberikan maklumat kepada doktor mengenai ubat-ubatan yang telah anda ambil sebelumnya. Jangan menggabungkan ubat tanpa maklumat daripada doktor.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Overdosis Dadah
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Overdosis Dadah