Kesihatan

Inilah Cara Semula jadi untuk Merawat Ejakulasi Pramatang

, Jakarta - Ejakulasi dini adalah salah satu keluhan seksual yang biasa terjadi pada lelaki. Keadaan ini mempengaruhi sebanyak 1 dari 3 lelaki, yang boleh menyebabkan kegelisahan dan kekecewaan. Sebenarnya, sebilangan lelaki dengan ejakulasi dini enggan melakukan hubungan seks dengan pasangannya. Namun, jangan risau, ada beberapa cara semula jadi yang boleh dilakukan untuk merawat ejakulasi dini. Ayuh, ketahui dalam perbincangan di bawah.

Ejakulasi dini adalah keadaan yang berlaku apabila seorang lelaki memuncak sebelum dia atau pasangannya menginginkannya semasa melakukan hubungan seks. Lelaki dengan ejakulasi pramatang cenderung mengalami orgasme dalam satu minit setelah dirangsang secara seksual dan biasanya tidak dapat menangguhkan ejakulasi.

Baca juga: Gejala Lelaki Ejakulasi Pramatang Perlu Tahu

Sekiranya anda mengalami ejakulasi pramatang, berikut adalah kaedah semula jadi untuk mencubanya:

 • Penggunaan Pengambilan Zink

Zink adalah mineral yang tidak hanya penting untuk menyokong imuniti dan pertumbuhan sel yang sihat, tetapi juga dapat membantu menghasilkan testosteron, serta meningkatkan libido dan tenaga anda. Penyelidikan mendapati bahawa terdapat hubungan antara kekurangan zink dan disfungsi seksual pada lelaki, jadi pengambilan 11 miligram zink sehari dapat membantu meningkatkan waktu ejakulasi.

Selain makanan, anda juga boleh mendapatkan pengambilan zink dengan mengambil makanan tambahan. Namun, berhati-hatilah, mengambil terlalu banyak zink juga dapat menyebabkan masalah, seperti mual, muntah, cirit-birit, dan kerosakan ginjal.

 • Makan Makanan Kaya dengan Zink dan Magnesium

Selain zink, magnesium juga memainkan peranan penting dalam kesihatan seksual seorang lelaki dan dapat berperanan dalam ejakulasi dini. Oleh itu, makan makanan yang kaya dengan zink dan magnesium dapat membantu meningkatkan masa yang anda perlukan untuk mencapai klimaks.

Makanan yang kaya dengan zink dan magnesium termasuk tiram, biji labu, kedelai, yogurt, bayam, bijirin gandum, kacang almond, kacang ginjal, buncis, daging sapi dan domba, coklat gelap, bawang putih, dan kacang polong.

Baca juga: 6 Makanan Yang Boleh Meningkatkan Libido Lelaki

 • Teknik Jeda & Picit

Teknik berhenti seketika & memerah dapat membantu merawat ejakulasi dini dengan membiarkan rangsangan menurun sebelum klimaks. Oleh itu, apabila anda mula merasa ejakulasi, minta pasangan anda berhenti dan segera memeras Mr. P selama beberapa saat sehingga anda tidak lagi merasa seperti klimaks. Ulangi proses ini sebanyak yang diperlukan. Pada akhirnya, anda mungkin dapat menangguhkan ejakulasi tanpa bantuan.

 • Teknik Berhenti dan Mula (Berhenti-Mula)

Teknik berhenti dan memulakan ini, juga dikenali sebagai kawalan orgasme, dapat membantu melambatkan klimaks dengan menghentikan keseronokan. Oleh itu, apabila anda merasakan keinginan untuk ejakulasi, hentikan aktiviti seksual sepenuhnya. Sebaik sahaja anda merasa kurang terangsang, perlahan-lahan mula melakukan hubungan seks lagi. Ulangi proses ini seberapa banyak kali yang diperlukan untuk membantu anda mengawal ejakulasi.

 • Latihan Lantai Pelvis

Menguatkan otot-otot dasar pelvis boleh memberi kesan besar pada berapa lama anda boleh mengalami ejakulasi. Peningkatan Terapi 2014 dalam kajian urologi mendapati bahawa latihan otot lantai panggul dapat membantu lelaki yang mengalami masalah seumur hidup dengan ejakulasi pramatang dengan mengawal refleks ejakulasi dan meningkatkan masa yang diperlukan untuk mereka mencapai klimaks.

Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan latihan lantai panggul:

  • Pertama sekali, cari otot lantai pelvis anda dengan menyekat aliran air kencing di tengah proses buang air kecil atau mengetatkan otot yang menghalang anda daripada membuang gas.

  • Kemudian, dalam keadaan berbaring, kontrak otot lantai panggul selama 3 saat, kemudian berehat selama 3 saat. Lakukan ini sekurang-kurangnya 10 kali berturut-turut. Ulangi sekurang-kurangnya 3 kali sehari.

  • Kemudian, secara beransur-ansur, anda dapat meningkatkan jumlah masa untuk mengecutkan otot-otot dasar pelvis anda ketika mereka menjadi lebih kuat. Cuba juga lakukan latihan ini pada kedudukan baru, seperti berdiri, berjalan, atau duduk. Jangan lupa untuk bernafas dan ingat untuk memberi tumpuan pada otot-otot dasar pelvis. Elakkan mengetatkan perut, paha, atau punggung.

 • Melancap

Melancap satu atau dua jam sebelum hubungan seksual juga dapat membantu melambatkan ejakulasi semasa penembusan.

Baca juga: Hati-hati, Tanda-tanda Ejakulasi Pramatang Disfungsi Seksual

Itulah cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk merawat ejakulasi dini. Anda juga boleh meminta nasihat untuk merawat ejakulasi dini dari pakar dengan menggunakan aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Video dan Berbual , anda boleh berbincang dan meminta nasihat kesihatan dari doktor bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Rumah Terbaik untuk Ejakulasi Pramatang.