Kesihatan

Sebab Kekurangan Penggunaan Vitamin D Mudah Sakit Kepala

, Jakarta - Bagi anda yang berpendapat bahawa kekurangan vitamin D hanya berkaitan dengan tulang, itu salah. Sebabnya, menurut kajian baru-baru ini dari Finland, ternyata kekurangan vitamin D juga boleh menyebabkan sakit kepala, anda tahu. Macam mana boleh jadi?

Sebenarnya ada banyak faktor yang boleh menyebabkan kekurangan vitamin D, mulai dari kurangnya paparan sinar matahari, kurangnya pengambilan makanan yang mengandung vitamin D, hingga memiliki berat badan yang berlebihan alias kegemukan.

Jadi, apa kaitannya dengan vitamin D dengan sakit kepala?

Baca juga: Kekurangan Vitamin D dan Riket Pencetus Kalsium, Benarkah?

Sakit Kepala Seminggu

Ada kajian menarik yang dapat kita lihat mengenai hubungan antara sakit kepala dan kekurangan vitamin D dalam tubuh. Kajian dari Finland diterbitkan dalam jurnal Scientific Records. Kajian ini menganalisis maklumat dari sekitar 2,600 lelaki Finland berusia 42 hingga 60 tahun. Subjek kajian memberikan sampel darah dan menjawab soalan mengenai kekerapan sakit kepala mereka. Subjek kajian ini pada awalnya merupakan sebahagian daripada kajian yang melihat faktor risiko penyakit jantung dari tahun 1984 hingga 1989.

Lalu, apa hasilnya? Menurut kajian itu, hampir 70 peratus lelaki dalam kajian ini mempunyai kadar vitamin D dalam darah di bawah 20 nanogram per mililiter (50 nanomol per liter). Tahap vitamin D ini dianggap sebagai ambang kekurangan vitamin D.

Para penyelidik mengatakan bahawa lelaki dengan kadar vitamin D 15.3 ng / ml (38.3 nmol / L) mengalami sakit kepala lebih kerap daripada lelaki dengan lelaki 17.6 ng / ml (43.9 nmol / L). Subjek kajian dengan tahap vitamin D 15.3 ng / ml (38.3 nmol / L), mungkin mengalami sakit kepala sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Tahap vitamin D yang rendah sebenarnya menjadi perhatian utama di Finland dan negara-negara Nordik lain. Sebabnya jelas, pendedahan cahaya matahari di negara-negara ini sangat minimum. Sebenarnya, cahaya matahari sangat diperlukan oleh tubuh untuk membuat vitamin D.

Kembali ke tajuk utama, lalu mengapa kekurangan vitamin D boleh menyebabkan sakit kepala?

Baca juga: Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan kegagalan jantung

Melindungi dari Keradangan atau Sakit

Sebenarnya kajian di atas hanya menjelaskan hubungan antara kekurangan vitamin D dan sakit kepala. Pendek kata, bukan hubungan sebab-akibat. Kajian serupa hanya mengatakan, vitamin D mungkin berguna untuk mencegah sakit kepala.

Sehingga kini sebenarnya para pakar tidak pasti mengapa cahaya matahari dapat membantu menghilangkan sakit kepala. Namun, diduga bahawa vitamin D dari sinar matahari dapat melindungi tubuh dari keradangan atau sakit yang berkaitan dengan saraf.

Namun, menurut beberapa pakar belum ada penelitian yang sempurna mengenai topik ini. Walau bagaimanapun, fakta menunjukkan bahawa orang (lelaki dewasa) dengan tahap vitamin D yang mencukupi mempunyai kejadian sakit kepala kronik yang lebih rendah daripada mereka yang kekurangan vitamin D.

Bukan Hanya Sakit Kepala dan Tulang

Perkara yang perlu dititikberatkan, kekurangan vitamin D bukan sahaja memberi kesan pada tulang atau mencetuskan sakit kepala. Kerana, keadaan ini juga boleh menyebabkan masalah lain. Contohnya, masalah pernafasan.

Ingat, vitamin D berperanan penting dalam menjaga sistem kekebalan tubuh agar tetap unggul, sehingga kuat melawan virus dan bakteria. Jadi, apa yang berlaku sekiranya badan kekurangan vitamin D?

Baca juga: 4 Khasiat Vitamin D untuk Kesihatan

Sudah tentu, sistem kekebalan tubuh akan menurun dan menjadikan tubuh mudah terdedah kepada penyakit berjangkit yang menyerang saluran pernafasan. Contohnya, selesema dan radang paru-paru.

Selain gangguan pernafasan, kesan kekurangan vitamin D juga dapat memicu penyakit jantung dan hipertensi. Pakar mengesyaki bahawa kadar vitamin D yang rendah dapat membuat tubuh mudah terkena radang yang dapat merosakkan saluran darah. Nah, keadaan ini akhirnya akan mencetuskan penyakit jantung.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual bila-bila masa dan di mana sahaja dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Maklumat Pesakit. Diakses pada tahun 2020. Kekurangan Vitamin D.
Sains Langsung. Diakses pada 2020. Vitamin D Rendah Berkaitan dengan Sakit Kepala Yang Kerap.
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Kekurangan Vitamin D Mungkin Menjelaskan Sakit Kronik Anda.