Kesihatan

Luka canker pada bayi baru lahir, adakah ia berbahaya?

Jakarta - Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak hingga bayi yang baru lahir dapat mengalami sariawan. Luka canker yang dialami oleh bayi baru lahir dicirikan oleh tompok-tompok putih seperti curd susu yang biasanya muncul di lidah, gusi, bahagian dalam atau bumbung mulut. Untuk membezakannya dengan susu curd, sariawan tentu tidak mudah dikeluarkan. Selain itu, si kecil yang mengalami seriawan biasanya lebih gelisah dan hanya menyusu dalam waktu yang singkat.

Dia mungkin ingin menarik diri dari payudara ibu semasa menyusu kerana mulutnya sakit. Melancarkan dari Pusat Bayi , sariawan yang dialami oleh anak kecil anda dapat melalui sistem pencernaan ke punggungnya dan menyebabkan ruam lampin. Ruam biasanya kelihatan sakit dan lembab dengan bintik-bintik merah atau putih dan boleh merebak ke lipatan kulit. Oleh itu, adakah sariawan boleh membahayakan bayi baru lahir? Lihat penjelasan berikut.

Baca juga: 7 Petua Asas untuk Merawat Bayi yang Baru Lahir

Adakah Thrush Berbahaya untuk Bayi Baru Lahir?

Dipetik dari Pusat Bayi Bayi baru lahir boleh mengalami sariawan semasa kelahiran atau tidak lama kemudian. Thrush sering muncul di mulut dalam beberapa minggu atau bulan pertama kehidupan. Thrush pada umumnya disebabkan oleh puting ibu terkena candida, sehingga jangkitan dapat menular ke bayi. Thrush tidak akan membahayakan keadaan si Kecil. Walaupun begitu, ibu masih harus melayannya agar si kecil merasa selesa.

Walaupun secara amnya disebarkan melalui puting susu, ibu tidak boleh menghentikan penyusuan susu ibu secara eksklusif ketika anak mereka mengalami demam. Elakkan membekukan susu setelah ibu didiagnosis menghidap candida di puting susu. Susu ibu yang beku tidak akan membunuh sariawan. Ibu juga perlu membuang stok susu ibu sebelumnya yang terdedah kepada candida.

Jadi, bagaimana merawat sariawan dari penyusuan susu ibu?

Sekiranya ibu mengetahui bahawa si kecil anda mengalami demam, anda harus berjumpa dengan doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan ubat yang disyorkan oleh doktor. Sekiranya jangkitan berlaku dari puting susu, doktor anda mungkin menetapkan krim atau gel antijamur, biasanya Miconazole, untuk merawat jangkitan.

Ibu perlu menggunakan gel atau krim pada puting susu selepas setiap kali makan, atau tiga hingga empat kali sehari. Dilaporkan dari Pusat Bayi , krim atau gel antijamur selamat untuk bayi. Walaupun selamat, ibu tidak boleh lupa untuk menyapu krim yang kelihatan sebelum memberi makan kepada si kecil. Selain ibu, doktor juga akan memeriksa simptom anaknya. Sekiranya sariawan mempengaruhi bahagian punggungnya, doktor juga akan menetapkan gel atau krim untuk digunakan pada kawasan yang dijangkiti.

Baca juga: Hati-hati, bayi yang baru lahir terdedah kepada 5 penyakit ini

Sekiranya puting ibu sangat merah dan sakit, doktor akan menetapkan krim steroid ringan untuk membantu penyembuhan. Luka canker dan simptom lain mereda selepas beberapa hari. Sekiranya tidak, hubungi doktor anda. Sekiranya anda merancang untuk diperiksa, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Mesti Melakukan Penjagaan Rumah

Selain menggunakan ubat yang diresepkan oleh doktor, ibu-ibu juga perlu melakukan rawatan di rumah supaya sariawan yang dialami oleh si kecil dan jangkitan pada puting ibu sembuh dengan cepat. Pertama, ibu harus mensterilkan boneka, botol, alat pacu, bahagian pam payudara dan benda lain untuk mengelakkan jangkitan semula pada diri mereka sendiri atau bayi. Sterilkan atau basuh dengan air panas yang dicampurkan dengan sabun.

Baca juga: Ini adalah Perkara Wajib bagi Bayi yang baru lahir

Jangan lupa mencuci tangan dengan kerap, terutamanya setelah menggunakan krim antijamur, menukar lampin bayi dan sebelum menyusu. Gunakan tuala yang terpisah untuk setiap orang dalam keluarga, dan ganti tuala ibu dan bayi setiap hari. Basuh pakaian ibu dan anak kecil pada suhu 60 darjah celcius, untuk membunuh jamur atau kering di luar di bawah sinar matahari. Itulah yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan bayi yang terkena sariawan.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Penyusuan susu ibu dan sariawan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang berlaku apabila bayi mendapat sariawan ?.