Kesihatan

Inilah sebab mengapa makanan santan harus dielakkan oleh penghidap GERD

, Jakarta - Banyak orang mengalami refluks asid dari semasa ke semasa, yang berlaku ketika asid perut mengalir kembali ke esofagus. Ini boleh dipicu oleh tabiat makan yang buruk, seperti makan terlalu banyak makanan atau berbaring tepat setelah makan.

Walau bagaimanapun, refluks asid yang kerap dapat memberi isyarat penyakit gastroesophageal reflux (GERD). Bagi orang yang menghidap GERD, memperhatikan jenis makanan yang dimakan adalah penting untuk mencegah refluks asid. Sebabnya, refluks asid boleh merengsakan lapisan esofagus. Apabila perkara ini kerap berlaku, orang yang berisiko mengalami keadaan kesihatan yang serius, seperti barof esofagus dan barah esofagus.

Oleh itu, orang yang menghidap GERD disarankan untuk mengelakkan makanan yang boleh mencetuskan asid perut naik semula. Salah satunya ialah santan. Namun, mengapa santan tidak baik untuk penghidap GERD?

Baca juga: Selalunya Diabaikan, Jangan Menyamakan GERD dengan Ulser

GERD dan Santan

Orang Indonesia suka makan makanan dengan santan, seperti ayam goreng, kari atau rendang. Ini kerana santan dapat memberikan rasa gurih yang dapat menambah kelezatan makanan.

Sebenarnya, apabila dikonsumsi dalam jumlah yang betul, santan bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Produk kelapa mengandungi banyak nutrien yang baik, mulai dari kalori, lemak, protein, serat, karbohidrat, vitamin, mineral, hingga omega-3 dan omega-6 yang semuanya penting untuk tubuh. Selain itu, santan juga sering digunakan sebagai pengganti susu kerana jarang menyebabkan reaksi alahan.

Walaupun begitu, santan adalah sejenis makanan yang perlu dielakkan oleh penghidap GERD. Ini kerana santan mempunyai kandungan lemak tepu yang tinggi. Satu cawan santan boleh mengandungi hingga 40 gram lemak tepu.

Sementara orang dengan GERD disarankan untuk menghindari makanan berlemak. Ini kerana lemak memerlukan masa yang lama untuk dicerna di dalam perut. Akibatnya, perut akan menghasilkan lebih banyak asid perut, yang boleh menyebabkan refluks asid.

Oleh itu, jika anda menghidap GERD, hadkan pengambilan santan. Selain dapat memburukkan lagi gejala penyakit, memakan santan secara berlebihan juga dapat meningkatkan kadar lemak dan kolesterol dalam tubuh. Kedua-duanya dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung.

Baca juga: Ini adalah Had Selamat untuk Pengambilan Santan Kelapa Setiap Hari

Corak Makan Sihat untuk Orang dengan GERD

Daripada memakan santan, anda harus meningkatkan pengambilan makanan sihat yang dapat mencegah gejala GERD berulang. Contohnya, makanan serat. Makanan yang kaya dengan serat, seperti sayur-sayuran hijau dan biji-bijian, boleh membuat anda merasa kenyang. Dengan cara itu, anda cenderung untuk makan makanan berlebihan yang boleh mencetuskan GERD.

Di samping itu, makanan beralkali juga baik untuk mereka yang menghidap GERD. Ini kerana makanan jenis ini mempunyai pH yang lebih tinggi yang bersifat alkali, sehingga dapat membantu mengimbangkan asid perut yang kuat. Contoh makanan beralkali termasuk pisang, tembikai, kembang kol, dan kacang.

Walaupun makanan yang mengandung banyak air, seperti tembikai, timun, selada, dan saderi, dapat menemukan dan melemahkan asid perut.

Tidak hanya memperhatikan jenis makanan yang dimakan, Anda juga harus menerapkan tabiat makan yang baik. Makan perlahan-lahan dan kunyah sehingga bersih. Selepas makan, jangan segera berbaring. Tunggu sekurang-kurangnya tiga jam selepas makan jika anda ingin berbaring atau tidur.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat Dapat Membantu Mengatasi Penyakit Asid Perut

Itulah penjelasan mengapa makanan santan harus dielakkan oleh penghidap GERD. Sekiranya anda mengalami gejala GERD yang teruk atau kerap, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan. Untuk berjumpa doktor, anda boleh membuat temu janji di hospital pilihan anda melalui permohonan . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Makanan manakah yang menyebabkan pedih ulu hati ?.
Berita24. Diakses pada tahun 2021. Mengapa santan mungkin tidak begitu baik untuk anda.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit refluks gastroesophageal (GERD).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Susu Kelapa: Manfaat dan Kegunaan Kesihatan
Perubatan Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Diet GERD: Makanan yang Membantu Refluks Asid (Pedih ulu hati).