Kesihatan

Membengkokkan Kaki Selepas Latihan Bolehkah Mengalami Vena Varikos?

, Jakarta - Mungkin anda pernah mendengar nasihat seperti: "Jangan bengkokkan kaki setelah bersenam, anda akan mendapat vena varikos". Ramai orang percaya bahawa membengkokkan kaki selepas bersenam boleh menyebabkan vena varikos kaki. Namun, adakah itu benar?

Sebelum ini anda perlu tahu bahawa urat varikos adalah keadaan pembengkakan dan pelebaran urat yang biasanya terjadi pada kaki kerana penumpukan darah. Vena kelihatan menonjol dan berwarna biru atau ungu gelap pada orang yang mempunyai penyakit ini. Dalam beberapa kes, ia boleh menyerupai tali simpul atau tali berpintal.

Kerana Kapal Darah Lemah

Vena varikos berlaku kerana injap yang lemah atau rosak. Arteri membawa darah dari jantung ke semua tisu, dan urat mengembalikan darah dari seluruh badan ke jantung, sehingga darah dapat dikitar semula. Untuk mengembalikan darah ke jantung, urat di kaki mesti berfungsi melawan graviti.

Baca juga: Kepentingan Pengendalian dan Rawatan Vena Varikos yang Betul

Pengecutan otot di bahagian bawah kaki berfungsi sebagai pam, dan dinding elastik vena membantu darah kembali ke jantung. Injap kecil di saluran darah terbuka apabila darah mengalir ke jantung dan kemudian menutup untuk menghentikan kawasan mengalir ke belakang. Sekiranya injap ini lemah atau rosak, darah dapat mengalir ke belakang dan mengumpul di urat, menyebabkan urat meregang atau memusing.

Sebaliknya, terdapat faktor risiko yang meningkatkan penyebab seseorang mengembangkan vena varikos:

 • Umur. Risiko vena varikos meningkat seiring bertambahnya usia. Penuaan menyebabkan kehausan pada injap pada saluran darah yang membantu mengatur aliran darah. Akhirnya, kehausan menyebabkan injap membiarkan sedikit darah mengalir kembali ke urat, di mana ia terkumpul dan bukannya mengalir ke jantung anda.
 • Wanita lebih cenderung mengalami keadaan ini. Perubahan hormon semasa kehamilan, pra-haid atau menopaus mungkin menjadi faktor kerana hormon wanita cenderung melonggarkan dinding urat. Rawatan hormon, seperti pil kawalan kelahiran, dapat meningkatkan risiko vena varikos.
 • Kehamilan. Semasa mengandung, jumlah darah dalam badan akan meningkat. Perubahan ini menyokong pertumbuhan janin, tetapi juga dapat menghasilkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan dari pembesaran urat di kaki. Perubahan hormon semasa kehamilan juga boleh memainkan peranan.
 • Sejarah keluarga. Sekiranya ahli keluarga lain mempunyai vena varikos, ada kemungkinan anda juga mempunyai potensi yang lebih besar.
 • Obesiti. Berat berlebihan memberi tekanan pada saluran darah.
 • Berdiri atau duduk untuk jangka masa yang panjang. Darah tidak akan mengalir jika anda berada dalam kedudukan yang sama untuk jangka masa yang lama.

Baca juga: Vena varikos menyebabkan penyumbatan saluran darah, betul-betul?

Urat varikos harus dicegah

Kemunculan urat varikos harus dicegah dengan langkah-langkah berikut:

 • Bersenam secara berkala. Tetap bugar adalah cara terbaik untuk memastikan otot kaki anda kencang, darah mengalir, dan berat badan terkawal.
 • Sekiranya anda berlebihan berat badan atau gemuk, anda harus menurunkan berat badan. Pengawalan berat badan dapat mengelakkan tekanan berlebihan dari urat kaki dan kaki.
 • Elakkan memakai pakaian ketat yang boleh menyekat aliran darah di pangkal paha, lipatan badan, atau kaki.
 • Elakkan memakai kasut tumit tinggi dalam jangka masa yang lama. Tumit rata atau rendah lebih baik untuk peredaran darah kerana dapat meningkatkan nada otot betis.
 • Elakkan duduk atau berdiri dalam jangka masa yang lama untuk mendorong aliran darah. Sekiranya rutin anda menghendaki anda sentiasa berdiri, pertimbangkan untuk memakai kasut yang selesa. Regangkan dan bersenam kaki dengan kerap untuk meningkatkan peredaran dan mengurangkan penumpukan tekanan.

Baca juga: Adakah terdapat perbezaan antara selulitis dan vena varikos?

Itulah penyebab sebenar vena varikos. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan yang disebabkan oleh vena varikos, anda harus segera berjumpa dengan doktor melalui aplikasi tersebut mengenai pengendalian yang betul. Komunikasi dengan doktor lebih praktikal melalui aplikasi kerana boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Vena varikos
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Memahami Vena Varikos - Pencegahan