Kesihatan

Kedudukan Duduk Yang Salah Dapat Menyebabkan Masalah Saraf

, Jakarta - Sekiranya anda harus memilih, adakah anda lebih suka berdiri lama atau duduk lama? Kebanyakan orang akan memilih untuk duduk. Posisi duduk adalah posisi paling selesa dan sering dilakukan untuk merehatkan badan. Namun, walaupun sering menjadi posisi kegemaran, posisi duduk yang salah boleh menyebabkan masalah saraf.

Baca juga: Duduk Terlalu Lama, Waspadalah terhadap Sindrom Punggung Mati

Selain itu, duduk terlalu lama juga tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan masalah serupa. Jadi, bagaimana cara duduk menyebabkan masalah pada saraf? Berikut adalah beberapa maklumat yang perlu anda ketahui.

Adakah Duduk Betul Menyebabkan Masalah Saraf?

Kedudukan duduk yang salah boleh menyebabkan postur yang buruk. Postur yang salah ini kemudian boleh menyebabkan saraf terjepit. Sekiranya salah duduk, biasanya saraf yang terkena adalah saraf sciatic yang berada di punggung bawah. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat dirasakan di leher atau pergelangan tangan bergantung pada kedudukan orang tersebut. Selain postur yang salah, duduk untuk waktu yang lama juga dapat menyebabkan saraf terjepit.

Saraf mencubit timbul kerana tekanan dari tisu di sekitar saraf, seperti otot, tulang atau tulang rawan. Tekanan ini mengganggu kerja saraf, menyebabkan rasa sakit, kesemutan dan kebas. Jangan risau, saraf yang terjepit dapat sembuh dalam beberapa hari atau minggu dengan rawatan konservatif dan rehat yang mencukupi. Sekiranya keadaannya cukup teruk, pembedahan mungkin diperlukan.

Sekiranya anda mengalami simptom yang serupa dengan saraf yang terjepit setelah duduk, anda harus berjumpa doktor untuk memastikannya. Sebelum melawat hospital, buat temu janji dengan doktor melalui aplikasi pertama.

Baca juga: 5 Gejala Penyakit Saraf yang Perlu Anda Ketahui

Rawatan Saraf Cubit

Rawatan utama untuk saraf yang dicubit adalah merehatkan kawasan yang menyakitkan. Doktor mengesyorkan menghentikan sebarang aktiviti yang menyebabkan atau memperburuk mampatan. Rawatan juga bergantung pada lokasi saraf yang terjepit, anda mungkin memerlukan belat atau penjepit untuk melumpuhkan kawasan tersebut. Contoh rawatan urat saraf, seperti:

  1. Terapi fizikal

Ahli terapi fizikal berusaha mengajar latihan untuk menguatkan dan meregangkan otot di kawasan yang terjejas. Terapi ini bertujuan untuk mengurangkan tekanan pada saraf. Ahli terapi juga boleh mengesyorkan pengubahsuaian aktiviti yang berisiko memburukkan lagi keadaan neurologi.

  1. Dadah

Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti ibuprofen atau naproxen sodium dapat membantu melegakan kesakitan. Suntikan kortikosteroid atau kortikosteroid yang diberikan melalui mulut juga dapat membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan.

  1. Operasi

Sekiranya saraf yang dicubit tidak bertambah baik setelah beberapa minggu hingga beberapa bulan dan tidak bertindak balas terhadap rawatan konservatif, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan untuk melegakan tekanan pada saraf. Jenis pembedahan berbeza-beza bergantung pada lokasi saraf yang terjepit. Pembedahan boleh melibatkan pembuangan tulang punggung atau sebahagian cakera herniasi di tulang belakang, atau memutuskan ligamen karpal untuk memberi ruang lebih banyak bagi saraf untuk melewati pergelangan tangan.

Baca juga: Tetap Sihat Walaupun Duduk Sepanjang Hari, Lakukan 4 Cara Ini!

Itu adalah sejumlah rawatan yang dapat dilakukan untuk melegakan saraf yang terjepit. Untuk mengelakkan saraf terjepit, pastikan badan anda dalam keadaan baik. Anda perlu melakukan latihan kekuatan dan kelenturan dan mengekalkan berat badan yang sihat. Sekiranya anda diminta untuk bekerja dalam keadaan duduk lama, cubalah berdiri dan berjalan-jalan sebentar untuk merehatkan badan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Cara Mengenal dan Merawat Saraf yang Terjepit di Punggung Anda.
Klinik Mayo. Diakses 2019. Saraf mencubit.