Kesihatan

Lebih tinggi daripada orang dewasa, Ini adalah Suhu Normal Bayi

"Jangan risau jika bayi mempunyai suhu badan lebih tinggi daripada orang dewasa. Perlu diingat, suhu normal bayi berkisar antara 36.4 hingga 37.5 darjah Celsius. Bayi juga akan mengalami suhu tinggi apabila badan mereka melawan jangkitan secara semula jadi atau selepas imunisasi. "

, Jakarta - Suhu badan adalah salah satu petunjuk yang secara umum digunakan sebagai penanda ketika seseorang mengalami masalah kesihatan. Biasanya, seseorang yang mengalami suhu badan yang lebih tinggi daripada bilangan normal bermaksud bahawa tubuhnya mengalami masalah, seperti demam atau jangkitan. Namun, bagaimana dengan suhu normal bayi?

Suhu normal bayi cenderung lebih tinggi daripada suhu dewasa. Oleh itu, jangan terlalu cepat membuat kesimpulan sekiranya anak anda demam. Sebaiknya periksa suhu yang tepat dengan alat ukur. Inilah perbincangan penuh mengenai perkara ini!

Baca juga: Berapakah Suhu Badan Normal pada Bayi?

Suhu Normal Bayi Lebih Tinggi Daripada Orang Dewasa

Sebilangan besar ibu bapa akan panik apabila merasakan suhu badan bayi mereka terasa lebih panas. Sekiranya anak demam, sebaiknya dapatkan kompres secepat mungkin agar dapat diatasi. Kaedah ini cukup berkesan dalam menurunkan suhu badan jika benar-benar disebabkan oleh demam.

Oleh itu, ibu mesti mengetahui suhu normal bayi yang betul agar tidak cepat panik. Secara amnya, bayi akan mempunyai suhu badan sekitar 36.4 hingga 37.5 darjah Celsius. Suhu badan bayi cenderung lebih tinggi daripada suhu orang dewasa, iaitu sekitar 37 darjah Celsius.

Walau bagaimanapun, bahagian tubuh bayi tertentu, seperti kepala, leher, dan lengan atas, mungkin terasa lebih panas. Ini berlaku kerana metabolisme tubuh pada bayi agak tinggi, terutama dalam perkembangan sel otak. Oleh itu, jika bahagian-bahagian disentuh akan terasa lebih panas.

Suhu badan yang tinggi biasanya merupakan tanda bahawa tubuh bayi berusaha melawan jangkitan. Sebilangan bayi mengalami demam tinggi setelah diberi vaksin. Keadaan ini akan pulih dengan sendirinya dan tidak bertahan lama.

Perkara pertama yang harus anda lakukan sekiranya anda merasakan badan anak anda lebih panas dari biasa adalah dengan memeriksa termometer. Sekiranya suhu badan bayi melebihi 38.5 darjah Celsius, segera ambil tindakan untuk mengatasi demam pada bayi. Sebenarnya, jika difikirkan perlu, segera berjumpa doktor.

Sekiranya pengukuran lebih tinggi daripada suhu normal bayi, ada kemungkinan menyebabkan kejang berlaku. Oleh itu, selalu sediakan ubat penurun demam (mengikut preskripsi doktor) dan termometer supaya anda dapat menjalankan rawatan awal. Sekiranya masih tidak turun, anda boleh memampatkannya atau membawanya ke hospital.

Sesungguhnya, demam yang berlaku pada bayi boleh membuatkan ibu bapa menjadi panik. Oleh itu, anda boleh meminta doktor dari untuk memeriksa gangguan.

Baca juga: Ini adalah bagaimana mengetahui suhu normal bayi dan cara mengukurnya

Cara Mengukur Suhu Tubuh Bayi

Ibu dapat mengukur suhu badan bayi dengan beberapa cara yang berbeza, iaitu melalui dubur (rektum), mulut (oral), telinga, di bawah lengan (ketiak), atau di kuil. Akademi Pediatrik Amerika (AAP) mengesyorkan menggunakan termometer digital pada kanak-kanak. Termometer merkuri tidak boleh digunakan kerana terdapat risiko pendedahan merkuri dan keracunan jika pecah.

Termometer rektal mempunyai bacaan suhu yang paling tepat dan paling mudah diambil oleh bayi. Untuk mengambil suhu rektum, pastikan termometer bersih. Basuh dengan sabun dan air atau bersihkan dengan alkohol. Letakkan bayi di sisinya dengan kaki dibengkokkan ke arah dada. Sapukan sebilangan kecil jeli petroleum di sekitar hujung termometer dan masukkan perlahan ke dalam rektum. Pegang termometer digital di tempat selama kira-kira 2 minit sehingga anda mendengar bunyi bip. Kemudian keluarkan termometer dengan teliti dan baca bacaan suhu.

Baca juga: Ini adalah kaedah yang tepat untuk mengukur suhu badan semasa anda demam

Punca Demam Berlaku pada Bayi

Secara amnya, demam berlaku dan menyerang bayi ketika sistem imun dalam badan berfungsi melawan penyakit yang masuk ke dalam badan. Beberapa penyakit yang boleh berlaku disebabkan oleh jangkitan dari virus atau bakteria.

Demam juga boleh berlaku kerana imunisasi, yang baik untuk bayi. Punca lain ialah pakaian yang terlalu tebal atau udaranya agak panas. Ini boleh membuat anda merasa tidak selesa, banyak menangis, dan menyebabkan gerakan seperti sejuk.

Oleh itu, ibu mesti mengetahui langkah-langkah yang betul untuk mengatasi demam yang boleh menyebabkan lonjakan suhu badan bayi dari normal. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dilakukan:

  • Acetaminophen

Salah satu cara untuk mengembalikan suhu normal bayi adalah memberinya asetaminofen. Umumnya diberikan ketika anak berusia lebih dari 3 bulan dan dalam jumlah yang selamat. Dos umumnya ditentukan oleh berat badan bayi. Sekiranya anak ibu tidak cerewet kerana gangguan itu, pentadbiran ubat tidak diperlukan. Perkara yang perlu ditekankan ialah pengambilan ubat ini mesti berdasarkan preskripsi dan dos yang telah ditentukan oleh doktor.

  • Tukar baju

Ibu boleh menukar pakaian yang dipakai untuk mencapai suhu normal bagi bayi. Cuba pakai pakaian ringan dan selimut ringan untuk tetap selesa. Memakai pakaian tebal boleh mengganggu penyejukan semula jadi badan.

  • Meningkatkan Pengambilan Cecair

Salah satu komplikasi yang boleh disebabkan oleh demam adalah dehidrasi. Oleh itu, cubalah memberinya cairan secara berkala, iaitu dengan memberi susu ibu atau air jika bayi telah memakan makanan pejal. Ibu juga perlu mengenali tanda-tanda dehidrasi pada bayi. Contohnya, kekerapan kencing berkurang (dapat dilihat di lampin), menangis tanpa jemu, atau keadaan mulutnya yang kelihatan kering.

Itulah yang perlu diketahui oleh ibu dan bapa mengapa suhu badan yang baik lebih tinggi daripada orang dewasa. Oleh itu, ibu dan ayah tidak perlu panik jika anak kecil anda berasa hangat sementara tidak ada gejala membimbangkan yang lain.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Cara Menurunkan Demam pada Bayi dengan Selamat
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apakah julat suhu badan yang normal?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Demam pada Bayi
NHS. Diakses pada tahun 2021. Cara mengambil suhu bayi anda