Kesihatan

Selain Mengatasi Osteoartritis, Inilah 7 Manfaat Lain dari Temulawak

, Jakarta - Temulawak telah lama digunakan sebagai ubat tradisional oleh orang Cina. Tumbuhan dengan nama saintifik curcuma xanthorrhiza memang berkhasiat dalam membantu merawat pelbagai penyakit. Salah satunya adalah osteoartritis, yang merupakan penyakit sendi degeneratif yang dicirikan oleh gejala sakit sendi.

Temulawak sangat bermanfaat bagi penderita osteoartritis, kerana kemampuannya untuk mengurangkan keradangan. Tumbuhan kuning muda ini telah digunakan selama ribuan tahun di India untuk merawat dan mencegah keradangan, seperti radang sendi.

Menurut kajian di Jurnal Alternatif dan Perubatan Percuma pada tahun 2009, orang-orang dengan artritis lutut yang mengambil ekstrak halia selama 6 minggu, didapati mengalami keadaan sendi yang lebih baik. Ini berkat kandungan ibuprofen dalam temulawak yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit, tanpa menimbulkan kesan sampingan.

Namun, selain daripada merawat osteoartritis, halia juga mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain. Inilah kelebihan halia yang perlu anda ketahui.

1. Mengatasi Masalah dalam Sistem Pencernaan

Manfaat pertama temulawak adalah untuk meningkatkan prestasi hempedu untuk membantu memudahkan sistem pencernaan dan meningkatkan metabolisme dalam badan. Tidak hanya itu, menurut para ahli, jahe juga berkhasiat dalam mengatasi sejumlah masalah pencernaan, seperti gangguan pencernaan, perut kembung, gas dan dispepsia.

2. Mencegah dan Merawat Kanser

Walaupun masih ada sedikit kajian yang membincangkan manfaat halia daripada yang satu ini, beberapa pakar percaya bahawa halia baik untuk mereka yang menghidap barah. Temulawak dapat membantu merawat barah prostat, barah payudara, dan barah usus.

Manfaat jahe untuk barah juga didukung oleh sebuah penelitian yang dilakukan pada tahun 2001, yang mengungkapkan bahawa jahe dapat menghambat pertumbuhan dan perkembangan kanker prostat.

Penyelidik dari Pusat Perubatan Universiti Maryland, menjelaskan bahawa temulawak dapat membantu menghentikan pertumbuhan barah berkat antioksidan yang terkandung di dalamnya.

Baca juga: Kunyit Boleh Mengatasi Kanser, Inilah Hasil Penyelidikannya

3. Menjaga Kesihatan Hati

Dilaporkan dari Jurnal Penyelidikan Ilmiah , Ekstrak Temulawak terbukti bermanfaat dalam melindungi hati dari hepatotoksik, seperti karbon tetraklorida dan asetaminofen. Hepatotoxics adalah bahan kimia yang menyebabkan kesan buruk pada hati. Dengan kata lain, temulawak adalah bahan semula jadi yang dapat membantu anda menjaga hati yang sihat.

Baca juga: Ambil 8 Makanan Ini Untuk Kesihatan Hati

4. Ubat Anti Keradangan

Temulawak mengandungi sebatian anti-radang yang dapat menghambat pengeluaran prostaglandin E2 yang memicu keradangan. Berkat kandungan anti-radang ini, temulawak dapat membantu mengatasi penyakit radang di dalam badan, seperti arthritis.

5. Ubat Antibakteria dan Antijamur

Temulawak juga mengandungi pelbagai sebatian antibakteria dan antijamur. Kandungan antibakteria di temulawak cukup berkesan terhadap pelbagai jenis bakteria Staphylococcus dan Salmonella yang menyebabkan kepialu. Sementara itu, sebatian antijamur cukup berkesan terhadap kulat dari kumpulan dermatofit.

6. Ubat Jerawat

Bagi anda yang berjerawat, jangan stress, hanya makan halia. Ini kerana temulawak mengandungi sifat astringen yang berguna untuk mengurangkan pengeluaran minyak dari kelenjar. Selain itu, kandungan antiseptiknya juga dapat membantu membersihkan kulit dari bakteria penyebab jerawat. Dengan cara itu, jerawat yang degil akan beransur pulih dan sembuh.

Baca juga: 3 Rawatan Jerawat Semula jadi

7. Ubat Antidiuretik

Manfaat lain dari halia yang tidak boleh anda lewatkan adalah sebagai ubat antidiuretik semula jadi. Diuretik adalah bahan yang membantu membersihkan badan garam dan air, sehingga tidak ada pengumpulan cecair di dalam badan. Bahan ini mencetuskan buah pinggang untuk mengeluarkan lebih banyak natrium melalui air kencing. Kandungan diuretik pada halia juga akan mengambil lebihan cairan dari saluran darah.

Diuretik berguna untuk membantu mencegah dan merawat masalah kesihatan, seperti kegagalan jantung, kegagalan hati, edema bengkak, dan masalah ginjal.

Nah, itulah 7 faedah lain dari halia yang perlu anda ketahui. Oleh itu, mari kita mulakan pengambilan halia secara berkala. Anda juga boleh membeli ekstrak temulawak di , kamu tahu. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.