Kesihatan

Papan terlalu lama, ini adalah kesan kepada kesihatan

Jakarta - Plank menjadi salah satu jenis sukan yang paling popular dan sangat diminati. Sebabnya, sukan yang satu ini cukup mudah dilakukan, tetapi boleh memberi kesan yang luar biasa. Melakukan papan secara berkala dipercayai dapat membantu perut rata dan mengekalkan bentuk badan yang berkadar.

Melakukan papan sebenarnya hampir serupa dengan tolakan , iaitu meletakkan berat badan dengan tapak tangan dan jari kaki sebagai penopang. Hanya itu, di papan anda mesti memegang kedudukan itu selama beberapa saat, hingga beberapa minit.

Namun, setakat ini terdapat anggapan yang salah mengenai sukan ini. Ramai orang percaya bahawa semakin lama anda memegang kedudukan badan anda seperti itu, semakin banyak faedah yang akan anda perolehi. Walau bagaimanapun, andaian ini tidak sepenuhnya benar.

Seorang profesor bernama Stuart McGill dari University of Waterloo, Kanada, mengatakan bahawa idealnya kedudukan papan hanya perlu dipegang selama 10 saat. Maksudnya, papan tidak perlu dilakukan selama beberapa minit apalagi tanpa rehat sama sekali.

Baca juga: Variasi Pergerakan Papan untuk Perut Yang Rata

Sebenarnya, andaian bahawa semakin lama papan, semakin banyak faedah yang anda dapat tidak dapat dibuktikan. Untuk mendapatkan otot perut yang kuat, disarankan untuk menahan kedudukan papan selama 10 saat. Selepas berehat sebentar, kemudian lakukan kedudukan papan semula selama 10 saat dan ulangi selama beberapa kali.

Memaksa diri anda memegang posisi papan untuk jangka masa yang panjang sebenarnya boleh meningkatkan risiko kecederaan anda. Sebabnya, ketika memegang posisi papan, otot-otot di badan akan merasa letih. Sekiranya dilakukan terlalu lama, ini sebenarnya dapat meningkatkan beban tekanan di bahagian belakang. Iaitu, risiko masalah pada tulang belakang juga meningkat.

Sekiranya memegang posisi papan selama 10 saat tidak mencukupi, anda boleh meningkatkannya menjadi 20 hingga 30 saat dari masa ke masa. Jadikan waktu ini meningkat secara beransur-ansur sehingga tubuh dapat menyesuaikan diri dengan lebih mudah, sehingga risiko cedera dapat dielakkan. Baiklah, untuk mengelakkan kesan ini, anda harus mengetahui dengan pasti kemampuan badan, terutama dalam melakukan papan.

Terutama jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu. Adalah baik untuk mempertimbangkan pertolongan daripada pengajar atau jurulatih yang berpengalaman dalam melakukan latihan papan ini.

Baca juga: Petua agar senaman tidak membosankan

Kesalahan yang sering dilakukan semasa merancang

papan aka melakukan latihan papan sebenarnya tidak boleh dilakukan dengan cuai. Anda perlu memastikan bahawa kedudukan badan betul untuk mendapatkan faedah maksimum. Sebilangan besar orang tanpa sedar mungkin telah melakukan kesalahan ketika melakukan papan. Kesannya, risiko kecederaan dan sakit belakang meningkat.

Kesalahan yang paling biasa adalah kedudukan punggung yang terlalu tinggi atau terlalu rendah. Oleh itu, kedudukan ini sebenarnya menjadikan punggung dibengkokkan. Kedudukan papan yang betul ialah menjaga punggung anda lurus. Elakkan juga memusatkan perhatian pada berat di lengan dan punggung yang boleh menjadikan badan mudah letih dan berasa sakit.

Selain kedudukan belakang, menurunkan pinggul juga merupakan kesalahan yang sering dilakukan di papan. Apabila otot dan perut anda mula terasa kaku, anda mungkin cuba menjadikan badan anda kembali selesa, salah satunya adalah dengan menurunkan pinggul. Sebenarnya, ini sebenarnya dapat menghilangkan manfaat papan untuk otot perut.

Baca juga: 6 Punca Perut Tidak Merata Walaupun Selepas Bersenam

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!