Kesihatan

Inilah yang perlu diberi perhatian semasa menderita Dorsalgia

, Jakarta - Dorsalgia dapat membuat penderita merasa tidak selesa. Sekiranya anda memilih kedudukan yang salah, penyakit yang berkaitan dengan sakit belakang boleh menjadi lebih teruk. Oleh itu, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika menderita dorsalgia. Bukan sahaja membuat anda selesa, ia juga penting untuk mempercepat pemulihan. Apakah perkara yang perlu diberi perhatian ketika menderita dorsalgia?

Dorsalgia adalah kecederaan yang menyerang bahagian belakang dan leher. Secara umum, penyakit ini didefinisikan sebagai sekumpulan keadaan yang menyebabkan kesakitan dan sensasi terbakar di pelbagai bahagian badan. Gejala penyakit ini umumnya menyerang otot, saraf, tulang, dan sendi yang semuanya berkaitan dengan trauma pada struktur ruang tulang belakang.

Baca juga: 7 Tabiat yang Mencetuskan Sakit Belakang Punggung

Penghidap Dorsalgia harus memperhatikan perkara ini

Dorsalgia adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kesakitan di kawasan belakang dan leher. Semasa menderita penyakit ini, ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan, termasuk:

  • Banyak Sebab

Terdapat banyak keadaan yang boleh mencetuskan dorsalgia. Secara umum, penyebab sakit belakang pada seseorang boleh berbeza dari yang lain. Dorsalgia boleh disebabkan oleh gangguan pada sendi tulang belakang, saraf, tulang, dan otot. Pada orang tua yang berusia lebih dari 50 tahun, dorsalgia mungkin berlaku kerana gangguan cakera degeneratif atau hernia.

  • Simptom yang berbeza

Sebab yang berbeza, gejala dorsalgia yang berbeza akan muncul. Walau bagaimanapun, secara umum penyakit ini dapat dicirikan oleh sensasi terbakar atau menyengat pada sendi, kesukaran membengkokkan atau mengubah postur badan atas, gangguan ketika berjalan, hingga kesakitan yang teruk dalam keadaan yang melibatkan saraf terjepit.

  • Rawatan Dorsalgia

Cara mengatasi dan merawat kesakitan ini biasanya akan disesuaikan dengan penyebabnya. Setelah melakukan pemeriksaan dan diagnosis, doktor akan membantu mencari rawatan dan terapi yang sesuai. Dorsalgia dapat dirawat dengan terapi fizikal di rumah, ubat-ubatan, dan pembedahan.

Baca juga: 6 Sebab dan Cara Mengatasi Sakit Punggung Semasa Menstruasi

Mengetahui Jenis Dorsalgia

Adalah sangat penting untuk mengetahui jenis sakit belakang atau dorsalgia. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, gejala dan rawatan dorsalgia akan banyak bergantung pada lokasi kesakitan dan berlakunya kecederaan. Terdapat beberapa jenis dorsalgia, iaitu:

  • Dorsalgia serviks

Dorsalgia jenis ini menyerang leher. Biasanya berlaku kerana kecederaan atau proses penuaan saraf tunjang. Biasanya, gejala atau kesakitan boleh memancar ke lengan dan leher disertai dengan rasa mati rasa dan kesemutan.

  • Dorsalgia serviks

Dorsalgia jenis ini muncul di dua kawasan sekaligus. Dorsalgia serviks mempengaruhi kawasan serviks dan toraks tulang belakang.

  • Dorsalgia Thoracic

Dorsalgia jenis ini agak jarang berlaku. Dorsalgia berlaku pada saraf toraks di tulang belakang.

  • Dorsalgia Thoracolumbar

Istilah ini digunakan untuk menggambarkan dorsalgia yang berlaku di dua tempat sekaligus, iaitu toraks dan lumbar. Keadaan ini akan menyebabkan sakit belakang bawah.

  • Lumbar atau Lumbar

Dorsalgia jenis ini paling kerap berlaku, iaitu sakit belakang yang menyerang saraf tunjang lumbal. Kawasan ini adalah yang paling sering digunakan oleh manusia sehingga terdedah kepada gangguan dan menyebabkan dorsalgia lumbal.

  • Dorsalgia Lumbosacral

Dorsalgia jenis ini menyebabkan rasa sakit dan gejala muncul di lumbar dan juga di arena sakral (tulang ekor).

Baca juga: Hati-hati, inilah sebab dan jenis sakit belakang yang perlu anda ketahui

Ketahui lebih lanjut mengenai dorsalgia dan apa yang perlu anda ketahui dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh berbincang dengan doktor melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Kemukakan pertanyaan mengenai kesihatan dan dapatkan petua dari pakar. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Kesihatan Dorsal. Diperoleh pada tahun 2021. Dorsalgia: Apa Itu dan Bagaimana Saya Merawatnya?
Gadis-gadis yang bergaya. Diakses pada tahun 2021. Dorsalgia: Punca, Gejala, Jenis, Rawatan, Pembedahan.
Perpustakaan Perubatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Sakit belakang: epidemiologi perundingan.