Kesihatan

Ini adalah 5 Cara Mengekalkan Selera Anjing Kanan

Jakarta - Anjing tua atau tua adalah anjing yang telah memasuki usia lebih dari 7 tahun. Seperti manusia, anjing boleh mengalami kesan penuaan, termasuk kehilangan penglihatan, kehilangan pendengaran, kenaikan berat badan, kehilangan tenaga, artritis dan masalah sendi lain, kehilangan otot, kehilangan gigi, kehilangan integriti organ (jantung, hati, dan ginjal), kehilangan keanjalan kulit, keguguran rambut, keguguran, imuniti, dan kehilangan ketajaman mental. Sekiranya terdapat beberapa tanda ini, anda mesti membantu mengekalkan selera makannya dengan langkah-langkah berikut:

Baca juga: 4 Cara untuk Menjaga Anjing Anda Tidak Mendapat Sakit Selepas Berjalan

1. Berikan Jadual Makanan Baru dengan Bahagian yang Sesuai

Apabila anjing itu membesar atau bertambah tua, aktiviti hariannya akan berubah secara automatik. Mereka cenderung malas. Sekiranya gaya hidup yang tidak aktif berlaku secara berlarutan, ini akan mempengaruhi diet. Dia akan makan lebih kerap. Untuk mengelakkan ini, anda boleh memberikan jadual makan baru agar lebih kerap daripada biasa.

Jangan lupa memenuhi pengambilan yang diperlukan, seperti protein. Selaraskan juga peralatan makan. Beri mangkuk sedikit tinggi untuk memudahkan dia makan. Selain meningkatkan jadual makan mereka, anjing juga perlu berpuasa selama sehari, dan hanya memberi mereka air.

2. Beri Makanan dengan Bau yang kuat

Penurunan selera untuk anjing tua adalah perkara biasa. Salah satu perkara yang mencetuskannya adalah penurunan deria bau dan rasa. Sekiranya kedua-dua deria ini mengalami penurunan fungsi, anjing secara automatik tidak akan dapat menghidu dan merasakan makanan yang enak. Untuk memperbaikinya, anda boleh menambah putih telur hancur, keju atau stok ayam. Pastikan bahagian yang diberikan sesuai keperluan, ya.

3. Jangan Beri Makanan Ringan Antara Makanan Utama

Cara lain untuk menjaga selera anjing anda adalah dengan tidak memberi makanan ringan di antara makanan utama. Sekiranya ini dilakukan, anjing akan mengalami penurunan selera makan, kerana terasa kenyang terlebih dahulu ketika makan makanan ringan. Sekiranya anda ingin memberi makanan ringan, anda boleh memberikannya pada awal hari untuk merangsang selera makannya.

Baca juga: Alahan Alam Sekitar Boleh Mencetuskan Rambut Gugur Anjing

4. Meningkatkan Aktiviti Fizikal

Seiring bertambahnya usia anjing peliharaan, fungsi motor akan menurun. Dia juga sangat rentan terhadap kekejangan otot di bahagian belakang atau leher, artritis, atau kelemahan jantung. Untuk mengelakkan ini, anda perlu terus aktif secara fizikal. Tidak perlu melakukan aktiviti fizikal yang berat. Berjalan-jalan santai selama 5-10 minit setiap hari.

5. Sediakan Pengambilan Nutrien yang Sesuai

Cara terakhir untuk mengekalkan selera anjing dewasa adalah dengan menyediakan makanan ringan atau makanan tambahan dengan kandungan nutrisi yang sesuai. Oleh itu, bagaimana anda tahu jika pemakanan yang diberikan sesuai? Perhatikan isi makanan ringan atau nutrien yang disediakan. Anjing tua dewasa memerlukan protein tinggi, rendah lemak, asid lemak omega-3, glukosamin, antioksidan, kalori, dan serat.

Baca juga: Inilah Cara Menjaga Kesihatan Pergigian Anjing Peliharaan Anda

Itu adalah beberapa cara untuk mengekalkan selera anjing sebagai orang dewasa. Sekiranya anjing anda mengalami penurunan selera makan yang tidak biasa dengan langkah-langkah ini, segera hubungi doktor haiwan anda di aplikasi , ya.

Rujukan:
Proplan.co.id. Diakses pada tahun 2020. 5 Cara Mengekalkan Selera Anjing Dewasa | Pro Plan Indonesia.