Kesihatan

Bilakah Gigi Bermula Tanpa Gigi?

, Jakarta - Gigi adalah bahagian badan yang paling sukar. Bahagian ini berperanan dalam mengunyah makanan dan menolong seseorang bercakap. Oleh itu, gigi yang jatuh pada satu sisi dapat menyukarkan seseorang untuk mengunyah dan bercakap dengan sebutan yang jelas.

Biasanya, bilangan gigi pada orang dewasa adalah 32. Tetapi seiring bertambahnya usia, gigi anda cenderung lebih mudah jatuh dan tidak bergigi. Tetapi, adakah andaian ini benar?

(Baca juga: 4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Masalah Gigi )

Gigi tanpa usia, Benarkah?

Sebenarnya, tidak ada tanda aras yang pasti ketika seseorang mula mengalami kehilangan gigi. Ini kerana gigi bukan organ mati yang boleh jatuh dengan sendirinya seiring bertambahnya usia. Jadi, anggapan bahawa usia adalah faktor penentu ketika gigi mula rontok tidak sepenuhnya benar. Kerana, selama anda menjaganya dengan baik, gigi anda akan kekal seumur hidup.

Punca Tanpa Gigi

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan kehilangan gigi:

  • penyakit gusi, adalah jangkitan gusi yang teruk yang disebabkan oleh penumpukan plak. Jangkitan ini boleh merosakkan tisu dan tulang di gusi, meningkatkan risiko kerosakan gigi dan menyebabkan kehilangan gigi dan kehilangan gigi.
  • Trauma di sekitar mulut, misalnya kerana kemalangan, hentaman keras, pukulan, atau kebiasaan menggunakan gigi untuk membuka penutup botol dan mengunyah ketulan ais. Trauma boleh mencetuskan kerosakan gigi yang akhirnya boleh menyebabkan kehilangan gigi atau kerosakan pada titik di mana ia mesti diekstraksi.
  • bruxism, adalah keadaan di mana seseorang sering mengisar, menekan, atau mengetap giginya secara tidak sedar. Sekiranya dilakukan secara berterusan, kebiasaan ini dapat membuat gigi retak, longgar, malah gugur. Kebiasaan ini juga dapat meningkatkan risiko Sindrom Sendi Temporomandibular (TMJ), yang merupakan gangguan sendi rahang yang boleh menyebabkan kesakitan yang luar biasa.
  • Keadaan perubatan tertentu , misalnya diabetes, osteomielitis, tekanan darah tinggi (hipertensi), rematik, dan penyakit autoimun.

Petua untuk Mencegah Tanpa Gigi

Cara terbaik untuk mencegah kehilangan gigi adalah dengan menjaga kesihatan mulut dan gigi sejak awal. Bagaimana untuk?

  • Gosok gigi dua kali sehari, terutamanya ketika anda bangun pada waktu pagi dan sebelum tidur. Elakkan menggosok gigi terlalu keras, kerana kebiasaan ini dapat mengikis enamel gigi dan menjadikan gigi lebih sensitif.
  • Adakah flossing gigi sekurang-kurangnya sekali sehari. Flossing adalah aktiviti membersihkan gigi menggunakan benang atau benang gigi.
  • Berkumurlah dengan ubat kumur antiseptik sekali atau dua kali sehari. Ini dilakukan untuk membunuh bakteria penyebab penyakit plak dan gusi.
  • Berunding secara berkala dengan doktor gigi sekurang-kurangnya sekali setiap 6 bulan. Ini dilakukan untuk mengesan dan merawat pelbagai gangguan yang biasanya menyerang kawasan mulut, termasuk gigi dan gusi.

Tanpa gigi boleh dialami oleh sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa. Oleh itu, jika anda mempunyai aduan mengenai gigi dan mulut anda, anda harus segera berjumpa doktor. Kerana, keluhan pada gigi dan mulut boleh menjadi tanda gangguan seperti sariawan, karies gigi, abses gusi (gusi pussy), gingivitis, dan lain-lain.

(Baca juga: Sakit gigi menjadikannya sukar untuk hamil, betul-betul? )

Berita baiknya, sekarang anda boleh berbincang dengan doktor tanpa perlu keluar rumah. Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store atau Google Play. Kemudian, anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja berbual, dan Panggilan Suara / Video. Oleh itu, mari gunakan aplikasi sekarang untuk mendapatkan nasihat doktor yang dipercayai.