Kesihatan

Derma Darah Semasa Berpuasa, Adakah Mungkin?

, Jakarta - Ada informasi membingungkan yang beredar mengenai apakah menderma darah atau tidak ketika berpuasa. Sebabnya ialah semasa berpuasa, terdapat beberapa perkara dan aktiviti yang mesti "diubah suai" aka dilakukan sedikit berbeza. Corak dan masa makan dan minum adalah perkara utama yang pasti berubah.

Puasa membuat seseorang terpaksa menahan lapar dan dahaga selama hampir 12 jam. Jadi bagaimana dengan penderma darah? Bolehkah anda melakukan ini semasa berpuasa?

Dari segi perubatan, tidak mengapa jika seseorang ingin menderma darah semasa berpuasa. Tidak kira ketika pendermaan darah dilakukan, sama ada berpuasa atau tidak, ini masih merupakan perkara yang baik untuk dilakukan. Derma darah adalah aktiviti bermanfaat yang boleh memberi kesan kepada kesihatan, baik untuk diri sendiri maupun orang yang menerimanya.

Derma darah adalah salah satu cara yang dapat dilakukan untuk menolong orang lain yang memerlukan. Biasanya, pendermaan darah dilakukan oleh orang yang dianggap cukup sihat untuk orang lain yang memerlukan darah tambahan.

Walau bagaimanapun, pendermaan darah tidak dilakukan secara sembarangan. Terdapat banyak faktor yang dipertimbangkan dalam aktiviti pendermaan darah, mulai dari keserasian darah antara penderma dan penerima, hingga keadaan kesihatan calon penderma.

(Baca juga: Ingin Menjadi Penderma Darah? Periksa Keperluan Di Sini)

Menderma Darah Walaupun Berpuasa Mungkin, Tetapi ...

Walaupun tidak ada larangan menderma darah ketika berpuasa, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Menderma darah ketika berpuasa dapat meningkatkan risiko seseorang untuk pingsan, salah satunya terjadi kerana tubuh kekurangan tenaga setelah makan dan minum.

Selain itu, orang yang berpuasa juga sering mengalami dehidrasi atau kekurangan cairan di dalam badan, kerana mereka tidak mendapat pengambilan cairan untuk waktu yang lama. Sebenarnya, badan sentiasa mengeluarkan dan kehilangan cecair, seperti ketika berpeluh, dan ketika membuang air kecil dan buang air besar. Cecair di dalam badan juga dapat hilang dari saluran darah, dan kemudian mengganggu peredaran darah.

Baca juga: Orang dengan 6 penyakit ini tidak boleh menjadi penderma darah

Perkara-perkara ini kemudian mencetuskan badan menjadi lemah, pening, dan meningkatkan risiko pengsan. Semasa menderma darah, sejumlah besar zat besi di dalam badan akan hilang. Ia boleh menyebabkan tubuh kekurangan zat besi, dan mempengaruhi tahap hemoglobin. Kekurangan tahap hemoglobin dalam badan boleh menyebabkan organ otak tidak mendapat cukup oksigen, dan boleh mengganggu peredaran darah di dalam badan.

Tetapi jangan risau, anda masih boleh menderma darah ketika berpuasa. Terdapat beberapa petua yang boleh dilakukan untuk mengelakkan pengsan kerana menderma darah. Salah satu caranya adalah dengan "membentengi" diri anda dengan simpanan nutrien dan cecair yang mencukupi.

Caranya adalah dengan makan makanan dan minuman yang sihat pada waktu subuh. Di samping itu, anda juga harus segera minum air dan makan makanan yang sihat ketika berbuka puasa untuk mengembalikan tenaga badan yang hilang.

Persediaan Sebelum Menderma Darah Semasa Berpuasa

Orang yang ingin menderma darah mesti mempunyai tubuh yang sihat, kerana akan ada bahagian yang "diambil" dari badan. Salah satu elemen penting yang mesti diberi perhatian oleh penderma adalah penyediaan makanan dan minuman, terutama unsur-unsur yang mengandungi banyak zat besi. Kerana apabila anda menderma darah, tubuh akan kehilangan zat besi di dalam badan.

Pastikan anda menyediakan diri dengan mengambil makanan sihat di waktu sahur. Anda boleh mendapatkan makanan dan minuman yang kaya dengan zat besi, seperti daging merah, ayam, ikan, kacang-kacangan dan biji-bijian serta produk tenusu. Jangan lupa minum air secukupnya semasa sahur.

Baca juga: Ini adalah 5 Manfaat Menderma Darah bagi mereka yang Bergerak Secara Aktif

Atau anda boleh membincangkan rancangan pendermaan darah ketika berpuasa dengan doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai petua kesihatan dan puasa yang sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!