Kesihatan

Sindrom Kecantikan Tidur, Mengapa Anda Boleh Tidur terlalu lama?

, Jakarta - Namanya indah, tetapi penyakit yang jarang berlaku ini dapat membuat penderita tidur lebih dari 20 jam sehari. Gangguan yang jarang berlaku dalam dunia perubatan ini disebut Sindrom Kleine-Levin , yang merupakan gangguan neurologi. Di dunia dianggarkan hanya terdapat sekitar 1000 orang yang menderita penyakit ini. Jadi kenapa Sindrom Kecantikan Tidur boleh membuatkan seseorang tidur terlalu lama?

Punca Sindrom Kecantikan Tidur

Sama seperti penyakit langka lain, tidak diketahui dengan tepat apa penyebabnya. Tetapi gejala sindrom ini menunjukkan kerusakan bahagian otak hipotalamus dan thalamus, bahagian otak yang mengatur selera makan dan tidur. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sindrom tersebut kecantikan tidur, anda boleh meminta doktor kegemaran anda di aplikasi melalui panggilan video / suara atau berbual.

Merawat Sindrom Kecantikan Tidur

Rawatan ketika mereka diserang lebih tertumpu pada bantuan daripada terapi ubat. Pengambilan beberapa jenis ubat hanya bertujuan untuk mengurangkan gejala, bukan mengubatinya. Ubat seperti amfetamin, metilfenidat, dan modafinil boleh digunakan untuk mengatasi rasa mengantuk yang berlebihan. Tetapi jenis ubat ini boleh menyebabkan kerengsaan pada pesakit tanpa kesan mengurangkan kemampuan kognitif yang tidak normal semasa episod.

Lebih-lebih lagi, semasa episod itu, penghidapnya biasanya sukar mengurus dirinya sendiri sehingga pertolongan dan pertolongan dari keluarga dekat sangat diperlukan. Selepas satu episod berakhir, penghidapnya tidak akan mengingati apa yang berlaku semasa sindrom.

Tempohnya berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa bulan dan prosesnya dapat berlangsung dari 8 hingga 12 tahun. Penyakit yang jarang berlaku ini kebanyakannya berlaku pada lelaki dewasa, sekitar 70% penghidap sindrom kecantikan tidur adalah lelaki.

Ciri-ciri Sindrom Kecantikan Tidur

Ciri utama adalah waktu tidur yang berlebihan ketika sindrom menyerang, tempoh ini biasanya disebut 'episod'. Selama satu episod, penghidapnya mempunyai ciri-ciri berikut:

  1. Penderita tidak dapat membezakan antara realiti dan impian. Adalah tidak biasa bagi penderita untuk melamun dan tidak mengetahui keadaan sekelilingnya.
  2. Apabila terbangun di tengah tidur yang panjang, penderita dapat bertindak seperti anak kecil, merasa bingung, bingung, lesu (kehilangan tenaga dan merasa sangat lemah), menjadi tidak apik dan tidak menunjukkan emosi terhadap keadaan sekeliling.
  3. Penderitaan juga menjadi lebih sensitif terhadap bunyi dan cahaya. Kehilangan selera makan mungkin berlaku atau peningkatan keinginan seksual secara tiba-tiba.
  4. Oleh kerana kitaran ini berlangsung beberapa hari, minggu, bahkan berbulan-bulan, penghidapnya tidak dapat menjalankan kegiatannya seperti orang normal. Lebih dari separuh hari dihabiskan dengan tidur. Walaupun terbangun, mereka juga tidak mempunyai kemampuan untuk mengurus diri sendiri.

Sekiranya terdapat keluarga yang mempunyai gejala seperti ini, anda boleh terus meminta doktor pakar dalam aplikasi tersebut kamu tahu. Dalam aplikasi ini anda juga dapat membeli ubat melalui perkhidmatan Apotek Antar. Anda juga boleh melakukan pemeriksaan makmal tanpa perlu keluar dari rumah. Ia mudah, bukan? Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!