Kesihatan

Sediakan Ini Sebelum Melakukan Roller Skate

“Roller skate adalah salah satu aktiviti yang boleh anda pilih untuk mengisi masa lapang. Anda boleh berjalan jauh tanpa merasa bosan. Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang perlu disiapkan sebelum melakukan Roller Skating. "

, Jakarta - Roller skating adalah sukan yang boleh dilakukan oleh semua peringkat umur, baik kanak-kanak maupun orang dewasa. Di samping itu, permainan ini juga popular kerana boleh dimainkan di mana sahaja selagi ada jalan berturap. Sekiranya anda berminat untuk mencubanya, ada beberapa perkara yang perlu disiapkan sebelum roller skating. Ketahui lebih lanjut di sini!

Beberapa Persediaan Untuk Bermain Roller Skate

Roller skating adalah sukan rekreasi yang telah wujud sejak tahun 1743. Semua orang tahu mengenai sukan yang menyeronokkan ini malah menjadi popular di kalangan kanak-kanak hingga remaja. Cara sukan ini berfungsi adalah dengan menggunakan sepasang kasut yang mempunyai roda tambahan untuk membuatnya berputar. Walaupun begitu, tidak semudah yang dibayangkan oleh kebanyakan orang untuk melakukan ini.

Baca juga: 9 Sukan Sukan Asia Yang Boleh Ditiru di Rumah

Anda juga perlu tahu bahawa terdapat banyak faedah kesihatan ketika anda melakukan roller skating secara berkala. Aktiviti ini adalah salah satu aktiviti yang paling popular untuk menurunkan berat badan dan meningkatkan kecergasan. Sebenarnya, roller skate boleh menjadi pengganti pengangkutan sekiranya jaraknya dekat.

Sebelum melakukan roller skating, anda harus mengetahui beberapa perkara asas mengenai aktiviti ini, termasuk:

1. Peralatan yang diperlukan

Perkara paling asas yang perlu dipenuhi jika anda mahu roller skate adalah roller skate. Selepas itu, anda juga perlu melengkapkan peralatan pelindung agar tetap selamat dan mengelakkan kecederaan. Dengan alat pelindung, anda boleh meneroka tanpa rasa takut. Pastikan untuk melengkapkan topi keledar, sepasang pad pergelangan tangan siku-siku, dan stoking.

2. Cara Mengekalkan Keseimbangan

Pada mulanya, tidak mudah untuk bermain roller skate kerana anda harus saling mengetahui titik keseimbangan antara satu sama lain. Anda perlu menyiapkan kuda ketika berada di roller skate di kedudukan yang betul. Inilah caranya:

  • Selekoh lutut: Rentangkan kaki anda selebar bahu, bengkokkan lutut sedikit, dan jongkok untuk membantu badan anda menstabilkan kaki anda dan menjadikan badan bahagian atas anda lebih seimbang. Semasa badan anda terbiasa, jika anda ingin pergi lebih cepat, tekuk lutut anda dan tolak bobot ke hadapan.
  • Posisi kaki-kaki: Cobalah untuk tetap berjongkok dengan tumit bersama dan jari-jari kaki anda menunjuk ke luar. Sekiranya keseimbangan anda goyah, cuba bengkokkan jari kaki ke hadapan dan pastikan anda bersedia untuk brek secara tiba-tiba jika diperlukan.

Baca juga: 3 Sukan yang Baik untuk Kesihatan Anak Kecil Anda

3. Belajar Berehat

Roller skate kelihatan lebih santai apabila anda tidak takut. Caranya ialah, anda boleh memberitahu otak anda untuk mempercayai kaki anda. Keupayaan ini berguna untuk meyakinkan minda jika anda cukup mahir. Apabila badan lebih santai, anda boleh menjadi lebih fleksibel ketika menggunakan roller skate.

Apabila anda ingin melaju dengan cepat, pastikan untuk selalu menjaga postur agar kelajuan terus meningkat. Dengan membiasakan diri, tentu semakin lama anda menjadi lebih mahir. Jangan ragu untuk terus berlatih kerana aktiviti fizikal ini juga dapat menyuburkan badan. Anda dapat memperoleh rasa senang dan sihat badan dalam satu aktiviti.

Baca juga: Roller Sport Juga Boleh Menjadi Sukan yang Menarik untuk Kanak-kanak

Sekiranya anda ingin mengetahui faedah lain dari roller skating pada kesihatan anda, doktor dari sedia menjawab. Muat turun permohonan untuk dapat menikmati kemudahan berinteraksi dengan pakar perubatan di mana sahaja dan bila-bila masa. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Jenama Longboard. Diakses pada tahun 2021. Cara Roller Skate untuk Pemula: Nasihat dan Petua.