Kesihatan

Ketahui Lebih Lanjut mengenai Radiologi Muskuloskeletal

Jakarta - Ilmu perubatan begitu luas. Salah satu cabang sains yang memainkan peranan penting dalam mengesan penyakit adalah radiologi. Cabang sains perubatan ini menggunakan teknologi pencitraan, untuk menentukan bahagian dalam tubuh manusia, baik dalam bentuk gelombang elektromagnetik atau gelombang mekanikal. Doktor yang mempelajari sains ini dipanggil pakar radiologi atau pakar radiologi.

Pakar radiologi akan bertindak sebagai pakar, yang tugasnya adalah mengesyorkan pemeriksaan yang diperlukan, menafsirkan hasil pemeriksaan, dan menggunakan hasil ujian untuk mengarahkan rawatan yang sesuai untuk keadaan tersebut.

Baca juga: Berapa Kali Perlu Pemeriksaan Perubatan Dalam Satu Tahun?

Salah satu jenis pemeriksaan radiologi yang paling popular dan biasa digunakan untuk mendiagnosis penyakit adalah sinar-X menggunakan sinar-X. Namun, sebenarnya terdapat banyak jenis pemeriksaan radiologi.

Bidang Muskuloskeletal dan Lain-lain dalam Radiologi

Oleh kerana terdapat banyak penyakit yang dapat dikesan oleh radiologi, pemeriksaan ini dibahagikan lagi kepada beberapa bidang. Salah satunya adalah medan muskuloskeletal atau juga dikenali sebagai radiologi muskuloskeletal.

Pemeriksaan radiologi jenis ini dilakukan untuk mengesan gangguan tulang dan otot. Kaedah yang digunakan dalam pemeriksaan radiologi muskuloskeletal termasuk:

 • X-ray tulang dan otot.

 • Imbasan CT tulang.

 • MRI tulang.

 • Imbasan tulang (imbasan tulang).

 • Ultrasound Doppler pada sendi dan tisu lembut.

Kelainan tulang, sendi, dan otot yang dapat dikesan melalui pemeriksaan radiologi muskuloskeletal adalah:

 • Anomali perkembangan / kongenital.

 • Jangkitan.

 • Trauma dan patah tulang.

 • Penyakit kekurangan tulang.

 • Penyakit displasia tulang.

 • Tumor tulang.

 • Nekrosis avaskular / nekrosis aseptik.

 • Penyakit degeneratif sendi / metabolik.

Baca juga: 6 Jenis Peperiksaan Penting Sebelum Berkahwin

Selain muskuloskeletal, radiologi juga dibahagikan kepada beberapa bidang lain, iaitu:

1. Radiologi Dada (toraks)

Prosedur pemeriksaan radiologi yang dilakukan meliputi radiografi konvensional (sinar-X dada), imbasan CT rongga dada, ultrasound pleura.

2. Saluran Urin dan Organ Genital

Prosedur pemeriksaan radiologi yang dilakukan merangkumi urografi intravena, retrograde / antegrade pyelography, urethrocystography, micturating cystourethrography (MCU), urethrography, ultrasound (Doppler) saluran kencing, ultrasound testis, genitografi, CT / MR urografi, dan MRI organ genital dalaman .

3. Medan gastrousus

Prosedur pemeriksaan radiologi yang dilakukan merangkumi sinar-X abdomen (perut), makan barium, enema barium (usus besar dalam lingkaran), lopografi, fistulografi, kolonoskopi CT, ERCP, CT / MRI saluran gastrointestinal.

4. Neuroradiologi (Neurals dan Otak)

Prosedur pemeriksaan radiologi yang dilakukan merangkumi imbasan CT dan MRI otak dan saraf tunjang, myelografi MR, ultrasound otak.

5. Radiologi Intervensi dan Kardiovaskular

Prosedur pemeriksaan radiologi yang dilakukan merangkumi angiografi, venografi, limfografi, myelografi, embolisasi transarterial, biopsi berpandu (biopsi panduan).

6. Bidang Pengimejan Payudara

Prosedur pemeriksaan radiologi pada payudara yang merangkumi mamografi, ultrasound payudara, imbasan MRI dan CT payudara, dan duktulografi (pemeriksaan saluran susu).

Baca juga: 5 Jenis Kanser Yang Boleh Dikesan Dengan Teknologi Nuklear

7. Pengimejan leher-kepala

Prosedur pemeriksaan radiologi yang dilakukan meliputi radiografi konvensional, imbasan CT kepala dan leher, MRI kepala dan leher, ultrasound leher, sialografi (kelenjar air liur), dan dacryocystography (kelenjar air mata).

8. Perubatan Nuklear

Prosedur pemeriksaan radiologi yang dilakukan meliputi scintigraphy tulang, scintigraphy ginjal, limfoscintigraphy, tiroid scintigraphy, dan hepatobiliary scintigraphy.

Itulah sedikit penjelasan mengenai pemeriksaan radiologi muskuloskeletal dan bidang lain. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan dan ingin melakukan pemeriksaan radiologi, sekarang anda boleh segera membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi tersebut, anda tahu. Tunggu apa lagi? Mari muat turun aplikasi sekarang!