Kesihatan

Penyakit Googling yang kerap, Waspadalah terhadap Cyberchondria

, Jakarta - Internet memberikan banyak faedah untuk kehidupan masa kini. Bukan sahaja menjadikan komunikasi lebih mudah di mana sahaja anda berada, internet juga memudahkan semua jenis aktiviti membeli-belah. Internet membantu orang untuk berhubung dan belajar perkara di mana sahaja dan bila-bila masa.

Walau bagaimanapun, banyak orang menjadi bergantung kepada internet, jadi mereka juga sering mengenal pasti keadaan kesihatan mereka. Apabila seseorang tertumpu pada gejala penyakit di internet, sehingga mereka dapat mendiagnosis diri mereka hanya dengan bantuan internet, keadaan ini disebut siberchondria.

Baca juga: Ketagihan Media Sosial atau Alkohol, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Kenali Lebih Lanjut Mengenai Cyberchondria

Cyberchondria adalah keadaan yang berlaku ketika seseorang terlalu memikirkan keadaan kesihatan mereka, sehingga mereka berusaha mencari gejala penyakit di internet dan mendiagnosisnya sendiri. Cyberchondria itu sendiri adalah gabungan perkataan dari siber dan chondria . Orang dengan keadaan ini akan merasa cemas, bahkan tertekan ketika mereka membaca di internet mengenai gejala penyakit yang mereka alami.

Baca juga: Kerajaan Membataskan Akses ke Media Sosial, Inilah Kesan Digital Detox

Kenali Gejala Yang Muncul

Cyberchondria dapat dicontohi oleh ibu yang baru melahirkan, maka anak lelaki atau anak perempuannya mengalami simptom penyakit. Ibu kemudian mencari di internet mengenai penyakit yang dialami oleh bayi dan mendiagnosisnya sendiri tanpa bantuan pakar.

Selain ketagihan internet untuk mengesan sejumlah penyakit, siberchondria akan ditandakan dengan:

  • Mereka akan merasakan mereka mempunyai pelbagai penyakit berbahaya, malah boleh mengancam nyawa mereka. Sebenarnya, gejala yang dirasakan adalah gejala ringan.

  • Mereka akan merasa lebih cemas dan takut dengan keadaan mereka setelah membaca literatur dari internet mengenai penyakit yang mereka bimbangkan. Sebenarnya, mereka seharusnya berusaha menenangkan diri dengan berjumpa pakar.

  • Mereka sebenarnya berada dalam keadaan kesihatan yang stabil. Namun, kerana pemikiran mereka sendiri, mereka membesar-besarkan fenomena yang jelas.

Semasa melakukan diagnosis diri "Hanya dengan membaca literatur di internet, setiap orang akan salah menafsirkan penyakit yang mereka alami. Sebenarnya, rata-rata semua penyakit akan muncul dengan gejala awal yang hampir sama. Perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah berjumpa doktor di hospital terdekat untuk mengesan dengan tepat penyakit apa yang anda alami.

Baca juga: WHO mendefinisikan ketagihan permainan sebagai gangguan mental

Jangan Anggap Terlalu Jauh

Cyberchondria Apa yang anda alami dapat diperburuk oleh kegelisahan dalaman. Untuk itu, jangan menganggap terlalu jauh apabila anda menemui sebilangan gejala. Lakukan juga pemeriksaan fizikal dan sokongan untuk mengetahui keadaan sebenar. Bukan itu sahaja, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan:

  • Hadkan masa penggunaan internet. penghidap siberchondria akan mempunyai keinginan yang kuat untuk mengesan apa yang sedang berlaku.

  • Bincangkan dengan pakar. Keresahan yang anda alami mengenai gejala penyakit harus segera dibincangkan dengan pakar. Supaya penyakit itu dapat didiagnosis dengan betul.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, siberchondria boleh menjadi lebih teruk kerana kerisauan yang timbul dalam diri anda. Keadaan ini boleh timbul kerana tekanan kerja, tekanan persekitaran, atau kehidupan peribadi. Satu-satunya langkah terbaik untuk mengambil langkah pencegahan adalah dengan sentiasa menjaga keadaan mental dan psikologi.

Berkaitan dengan ini, anda dapat mencari aktiviti yang dapat menenangkan fikiran dan hari anda seperti beribadah, melakukan perkara yang anda suka, menonton filem, mendengar muzik, atau pergi bercuti bersama orang tersayang. Sekiranya kegelisahan tidak dapat dirawat, anda mungkin mengalami kemurungan yang boleh mengancam nyawa.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. 5 Cara Beritahu jika Anda Mempunyai Cyberchondria.
kargo. Diakses 2019. Cyberchondria: Cabaran Pencarian Dalam Talian Bermasalah untuk Maklumat Berkaitan Kesihatan.