Kesihatan

Inilah sebab mengapa wanita disarankan untuk membatasi pengambilan kopi

, Jakarta - Secawan kopi di pagi hari sering diandalkan sebagai "senjata" untuk memulakan hari. Sebabnya, kandungan kafein dalam kopi dikatakan dapat membantu meningkatkan tenaga, membuat anda lebih peka, dan teruja dengan aktiviti. Pengambilan kopi secara berkala juga dikatakan dapat membantu menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Tetapi tentu saja, manfaat kopi yang sihat hanya dapat diperoleh jika dimakan dalam had atau dos normal.

Sebaliknya, pengambilan kopi yang berlebihan sebenarnya dapat meningkatkan risiko gangguan tersebut. Mengonsumsi kopi terlalu banyak boleh menyebabkan jantung anda berdegup lebih cepat, menyebabkan sukar tidur pada waktu malam. Berita buruk, kesan negatif daripada minum kopi terlalu banyak boleh membahayakan wanita. Terdapat beberapa sebab mengapa wanita disarankan untuk membatasi pengambilan kopi harian mereka. Ada apa-apa?

Baca juga: Apa Yang Terjadi Pada Tubuh Sekiranya Anda Mengonsumsi Kopi Pagi

Kesan Pengambilan Kopi Terlalu Banyak Pada Wanita

Pengambilan kopi secara berkala dikatakan dapat membantu menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Syaratnya ialah kopi tidak dikonsumsi secara berlebihan, terutama oleh wanita. Terdapat beberapa sebab mengapa wanita harus mengehadkan pengambilan kafein dari kopi, termasuk:

  • Metabolisme Lebih perlahan

Salah satu sebab untuk membatasi pengambilan kopi setiap hari adalah sistem metabolisme wanita yang lebih perlahan kepada kandungan kafein. Dengan kata lain, badan akan memproses pengambilan ini dengan perlahan dan lebih perlahan. Sekiranya diminum semasa perut kosong, kopi boleh memberi kesan negatif pada tubuh wanita dan bahkan boleh membahayakan.

  • Mencetuskan Masalah Hormonal

Nampaknya, kafein dapat meningkatkan risiko gangguan aliran hormon tubuh. Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan keadaan ini. Pengambilan kafein dalam badan dapat meningkatkan pengeluaran hormon kortisol. Ini tidak semestinya perkara yang buruk, tetapi tahap kortisol yang terlalu tinggi dikatakan mempengaruhi kemampuan tubuh mengatur keradangan.

Baca juga: 6 Mitos dan Fakta mengenai Kafein yang Perlu Anda Ketahui

Mengonsumsi terlalu banyak kafein juga boleh menyebabkan seseorang mengalami insomnia, atau gangguan tidur pada waktu malam. Baiklah, penurunan kualiti tidur juga berkaitan dengan penghasilan hormon badan yang sihat.

  • Risiko Pembentukan Kista

Pengambilan kafein yang berlebihan juga dikatakan dapat meningkatkan risiko pembentukan kista pada payudara. Katanya, risiko pembentukan kista pada payudara lebih tinggi pada wanita yang mempunyai sejarah PCOS, fibroid, endometriosis, sista ovari, dan payudara fibrocystic. Pengambilan kopi pada wanita yang menderita gangguan ini boleh membahayakan.

  • Menyebabkan Kemandulan

Terdapat kajian yang mengatakan bahawa pengambilan kafein yang berlebihan dapat mencetuskan kemandulan pada wanita. Kafein berlebihan dikatakan mengganggu proses ovulasi, kerana terdapat peningkatan kadar kortisol dan ada tekanan pada adrenal.

Oleh itu, apakah dos kopi setiap hari yang disyorkan dan selamat untuk wanita?

Jawapannya boleh berbeza. Ini kerana tahap metabolisme dan toleransi kafein setiap orang berbeza. Walau bagaimanapun, secara umum, wanita disarankan untuk minum tidak lebih dari 3 gelas sehari atau setara dengan 400 miligram kafein. Walau bagaimanapun, dos ini mungkin berbeza pada wanita hamil atau menyusui. Dalam keadaan seperti ini, pastikan anda selalu berjumpa pakar sakit puan sebelum memakan kopi untuk mengelakkan kesan berbahaya.

Perlu juga diperhatikan campuran yang digunakan untuk membuat kopi. Untuk lebih sihat, hindari kebiasaan mencampurkan gula atau susu dalam kopi, terutama dalam kuantiti yang banyak.

Baca juga: Jangan cuai, ini bahaya minum kopi terlalu banyak

Anda juga dapat mengekalkan tubuh yang sihat dengan mengambil multivitamin secara berkala. Untuk mempermudah, beli vitamin atau produk kesihatan lain menggunakan aplikasi hanya. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
John Hokins. Diakses pada tahun 2021. 9 Sebab Mengapa (Jumlah Yang Betul) Kopi Bagus untuk Anda.
Flo Living. Diakses pada tahun 2021. 3 sebab rahsia wanita tidak boleh minum kopi.
Badan Minda Hijau. Diakses pada tahun 2021. Sekiranya Wanita Berhenti Kafein? Pakar Hormon Mengapa Kopi & Hormon Tidak Boleh Bercampur.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found