Kesihatan

Perlu Tahu 5 Komplikasi Penyakit Kerana Demam Kuning

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami gejala demam disertai sakit otot, sakit kepala dan perubahan pada putih mata dan menguning kulit? Dalam dunia perubatan, ini adalah gejala biasa demam kuning. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan virus yang membasahi tubuh selama 3 hingga 6 hari.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa penyakit ini endemik di Afrika dan Amerika Tengah. Di samping itu, sebilangan kecil pesakit yang mengidap flavivirus, yang disebarkan oleh nyamuk Aedes aegypti, dapat mengalami gejala yang teruk dan bahkan mati dalam masa 7 atau 10 hari.

Sayangnya, sehingga kini tidak ada ubat antivirus khusus untuk demam kuning. Walau bagaimanapun, rawatan sokongan yang baik di hospital dapat meningkatkan kadar kelangsungan hidup.

Baca juga: Sama Kerana Nyamuk, Demam Kuning Lebih Berbahaya atau DHF?

Komplikasi Akibat Demam Kuning

Penting untuk pergi ke hospital dengan segera sekiranya terdapat gejala demam kuning. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan doktor semasa menjalani rawatan. Sekiranya orang yang demam kuning tidak mendapat rawatan yang tepat, komplikasi berbahaya boleh terjadi, seperti:

  • Miokarditis. Ini adalah keadaan yang berlaku apabila otot jantung (miokardium) menjadi meradang atau meradang. Sebenarnya, otot ini mempunyai fungsi penting, iaitu mengatur fungsi jantung dalam mengepam darah ke semua organ tubuh. Apabila bahagian ini meradang, fungsi ini mungkin mengalami masalah, bahkan terganggu. Penghambatan prestasi jantung kerana keradangan ini mencetuskan gejala, seperti sakit dada, gangguan irama jantung, hingga sesak nafas.

  • Edema Pulmonari. Demam kuning mencetuskan komplikasi pada paru-paru, iaitu edema paru. Orang yang demam mengalami gejala kesukaran bernafas kerana penumpukan cecair di kantung paru-paru (alveoli). Dalam keadaan normal badan, ketika bernafas paru-paru akan memasuki udara. Dalam keadaan ini, paru-paru memenuhi cecair semasa bernafas. Ia boleh membahayakan kerana tidak ada oksigen yang masuk ke paru-paru dan aliran darah.

  • Encephalitis. Keradangan otak atau ensefalitis boleh muncul sebagai komplikasi demam kuning. Keadaan ini timbul kerana keradangan yang berlaku di otak. Penyakit ini lebih mudah menyerang orang yang mempunyai sistem imun yang rendah.

  • Hepatorenal. Gejala kuning yang berlaku kerana penurunan fungsi hati juga dapat berkembang menjadi penyakit hepatorenal. Penyakit ini adalah sindrom sejumlah gejala akibat kegagalan buah pinggang yang bermula dengan penyakit hati lanjut.

  • Jangkitan Bakteria Sekunder. Komplikasi ini biasanya berpotensi terjadi walaupun seseorang dinyatakan sembuh dari demam kuning. Jangkitan bakteria sekunder adalah sejenis jangkitan bakteria yang muncul semasa atau selepas rawatan.

Baca juga: Inilah Fakta Penting Mengenai Demam Kuning

Rawatan Demam Kuning

Tidak ada ubat untuk merawat atau menyembuhkan jangkitan demam kuning. Penghidapnya dapat melakukan perkara seperti istirahat, minum cairan, dan menggunakan ubat penghilang rasa sakit dan ubat untuk mengurangkan demam. Orang yang menghidapinya perlu mengelakkan ubat-ubatan tertentu, seperti aspirin atau ubat anti-radang nonsteroid lain kerana meningkatkan risiko pendarahan.

Sementara itu, orang yang mengalami gejala yang teruk mesti mendapat rawatan intensif di hospital untuk pemantauan rapi dan rawatan sokongan. Sekiranya setelah pulang dari perjalanan anda merasa anda mengalami gejala demam kuning (biasanya sekitar seminggu setelah digigit oleh nyamuk yang dijangkiti), lindungi diri anda dari gigitan nyamuk hingga 5 hari setelah gejala bermula. Ini membantu mencegah penyebaran demam kuning ke nyamuk yang tidak dijangkiti yang dapat menyebarkan virus kepada orang lain.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2019. Demam Kuning.
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diperoleh pada tahun 2019. Demam Kuning.